Още не сме изпратили комунизма в музея, съжали Плевнелиев

Елитът не се е сменил, старите лица опитвали да доминират
138
Още не сме изпратили комунизма в музея, съжали Плевнелиев
Снимка: БТА, архив

Наш дълг е отговорно и последователно да работим цялата истина за комунистическия режим да излезе наяве и да достигне до гражданите. Когато направим това ще имаме самочувствието, че сме се отнесли по достоен начин към историята и сме научили уроците си от нея. Това каза президентът Росен Плевнелиев при представянето на книгата на Момчил Методиев и Мария Дерменджиева "Държавна сигурност - предимство по наследство", цитиран от БТА.

Държавният глава заяви, че е необходимо да се даде точна, коректна, безкомпромисна и безпристрастна оценка на всичко, което комунистическият режим е извършил - с неговите национални предателства, с огромното разделяне на българите, което беше извършено, с тоталното отричане на българския идеал и интерес, дефинирани от българските възрожденци, революционери и будители.

"Никога не бива да забравяме, че това беше и най-мощната държавна машина, но и трябва да си направим изводите, че и най-жестоката машина на ДС се оказа безсилна пред волята на хората и тяхното желание за демократично развитие и човешки права и свободи", каза Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че четвърт век след падането на Берлинската стена трябва да признаем, че у нас не беше извършена смяна на елитите.

"Същите стари лица от същите безскрупулни служби за сигурност на тоталитарната държава продължават и днес с опитите си да доминират в нашето общество. Същите сенки от миналото се прехвърлят към настоящето и правят всичко възможно да променят дневния ни ред, да ни залъгват колко прекрасен е бил животът по време на комунизма - един живот в несвобода, в който бяхме откъснати от нашата естествена среда на развитие - европейските народи и демокрацията", каза Плевнелиев.

Той отново посочи, че през последните 26 години сме пропуснали възможността да се изпрати комунизмът в музея с всичките му метастази и с цялата истина за него, но допълни, че това не трябва да ни отчайва и не трябва да се предаваме.

Това ще се случи рано или късно, каза Плевнелиев и посочи, че като държавен глава той работи за това.

"Длъжни сме да разчупим този печат на мълчанието, тази омерта. Разбира се , че трябва да говорим със своите деца на висок глас и трябва да им кажем истината за комунизма. Разбира се, че трябва да почитаме жертвите на комунистическия режим. Недопустимо е с лека ръка да подминаваме факта, че по време на комунистическия режим човешките права бяха погазвани грубо", каза Росен Плевнелиев.

Президентът припомни инициативата на депутати, общественици, учени, на която той стана патрон, в учебниците да бъде включено по обективен начин и в неговата комплексност изучаването на тоталитарните режими на 20 в.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
absolutno si prav gn prezident pofkrepiame tepalno e ds bkltsi
65
0
 
1
 
! Отговори
ас преди 8 години
крадеца вика дръжте крадеца
64
1
 
5
 
! Отговори
тъп народ преди 8 години
До червени фашисти вън! ПЛЮВНЮ е бивш комсомолски секретар ,родителите работещи в ОК на БКП в Благоевград, ДРЪН, ДРЪН,
63
1
 
6
 
! Отговори
тттттт преди 8 години
просто да повърне човек от глупостите на бивш .............................
62
1
 
3
 
! Отговори
СС преди 8 години
Прав си, Плевня, но вече е много късно. Пропуснахме момента преди 26 години и сега страдаме. :(
61
0
 
5
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Как се става политик? Какви са качествата, които трябва да притежава един човек, за да се отдаде на политиката?Какво най-много предизвиква чувство на омерзение, отвращение към политиците в РБ у нормалния трудов българин ? Тези въпроси си задавам винаги, когато слушам /или чета/ подобни изказвания на отговорните хора в страната. Сякаш не са те, като че ли идват от друга планета! И понеже умалях да псувам, вече съм изпълнен само със съжаление към тези двуличници !!
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нови лица няма ,защото старите *** като теб ги заличават
59
1
 
3
 
! Отговори
Ние преди 8 години
Една от първите стъпки на фашизма в Германия и Австрия през 30-те години е забраната евреите и лявомислещите граждани да заемат държавни длъжности!?Сред тях са Айнщайн,Фройд,Адлер...
58
0
 
2
 
! Отговори
n преди 8 години
разбира се, че елитът не се е сменил?! Та откъде друг елит?
57
1
 
8
 
! Отговори
АЦЕТО преди 8 години
Ами нали и ти си кумоняга бе ***,е да след малко ще има избори,ти ще отидеш не в музея а в забрава,срамотата на БГ си
56
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пълен *** е тоа музеен,комунистически експонат-роску
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не влезите всички в затвора няма да си отиде комунизма.
54
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червените фашаги на Кутев се радват, че техният грозен бетон е по-висок от паметника на Левски. Нормално за ***.
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До червени фашисти вън!Браво, получаваш ваучер за безплатен биг мак и кока-кола, седни си!
52
19
 
4
 
! Отговори
червени фашисти вън! преди 8 години
Паметника на червените терористи поробили Бъхлгария за 70 г. още седи в центъра на София.А нямаме паметници на великите ни царе. Този бетон дето грози центъра трябва да се махне. Извисил се е над всеки друг паметни. Даже паметника на Царя Освободител е с нормални размери. Даже паметника на Левски е по-нисък от "паметника" на червените терористи.
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе изнивяй *** кой си ти, та да раздаваш правосъдие - един комсомолски секретар....
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безмозъчен *** си ти, не аз.Да не би да си бил в Русия, че да знаеш как емигрират хората? Нищичко не знаеш! Това са хора патриоти, а не продажници. И работят, и живеят добре и деца гледат, а когато се пенсионират, имат възможност да си купят къща в чужбина, на топло, у нас, например. Или в Испания. И го правят. Кога наш пенсионер ще го може това? Никога!Така че приказките колко е зле там ги разправяй на някой, който е виждал Русия само на картата!
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не се ликвидира болшевишката опасност, България ще е винаги затъваща.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
yродите, леещи дитирамби за кърваво-червения фашизъм са доказателство за тезата на Плевнелиев
47
18
 
4
 
! Отговори
Д0 86 преди 8 години
Абе *** безмозъчен, населението на Русия намалява с огромни темпове заради емиграцията. Всичко нормално драпа със зъби и нокти на запад, няколкостотин хиляди годишно бягат и не искат и да чуят да се върнат. Русия е една от най-рядко населените държави на планетата.