Правозащитници с критики към BG - роми, бежанци...

Излезе годишният доклад на "Амнести интернешънъл"
24 фев 2016 07:57, Петя Славова
96
Правозащитници с критики към BG - роми, бежанци...
Снимка: архив, Булфото
През 2015 г. беше регистрирано четирикратно увеличение в броя на бежанците и мигрантите, влезли в България през границата с Турция след значителния спад през 2014 г. в резултат на въвеждането на мерки за защита на границата, отбелязва "Амнести интернешънъл" в частта за България в годишния си доклад за правата на човека.
 
Властите огласиха план за удължаване на настоящата 33-километрова ограда с 60 км, за да отклонят миграционните потоци към официалните гранични пунктове. Неправителствени организации обаче съобщиха, че хора, търсещи международна закрила и опитали да влязат в България през контролните пунктове, са били връщани.
 
През октомври афганистанец, търсещ убежище, почина, след като като бе улучен от рикоширал куршум при предупредителен изстрел на полицай на българско-турската граница. Българският хелзинкски комитет изрази тревога от разминаванията между версиите на властите и на разследването за случилото се, посочва "Амнести".
 
Правозащитната организация отбелязва, че България продължава да не разполага с план за интеграция на признатите бежанци и други хора, ползващи се с международна закрила. Въпреки че през юни правителството прие Национална стратегия за миграцията, убежището и интеграцията за 2015-2020 г., тя не бе последвана от план за действие за прилагането й, подчертава докладът.
 
Продължават да будят безпокойство условията, при които живеят кандидатите за убежище, и по-специално храната, подслона и достъпа да медицински грижи и лекарства. През януари месечната помощ от 65 лева, отпусната на кандидатите за убежище в центровете за настаняване, беше спряна, допълва документът.
"Амнести" критикува също отношението на властите към ромите.
 
Въпреки конституционното право на жилище, българското законодателство не забранява изрично принудителното извеждане от жилище, нито гарантира предпазни мерки в съответствие с международните норми в областта на човешките права. Властите продължиха принудително да гонят ромските общности от обитаваните от тях жилища. Някои са били преместени в неподходящи жилища, а други са останали без покрив, се казва в доклада.
 
През юни Комисарят по човешките права към Съвета на Европа изрази загриженост от високото равнище на расизъм и нетърпимост срещу различни групи, включително бежанци, кандидати за убежище и мигранти, които са особено уязвими за насилие и тормоз.
 
Престъпленията от омраза срещу роми, мюсюлмани, евреи и други етнически и религиозни малцинства продължиха да се третират по-скоро като хулигански актове, вместо да бъдат разглеждани от правосъдието като престъпления от расистка и ксенофобска омраза, подчертава организацията.
 
Национални и международни организации, включително Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и Комисарят по човешките права към Съвета на Европа, разкритикуваха съдебната система за непълнолетни закононарушители като неадекватна и призоваха тя да бъде изцяло реформирана, посочва докладът.

96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Лицемерните, късогледи правозащитни организации трябва да отчетат и факта, че България не е богата държава и не може да се грижи за милионите желаещи да получат бежански статут, за сметка на целия републикански бюджет. Гражданите на тази държава също имат ПРАВА!
52
0
 
7
 
! Отговори
Гневен българин преди 2 години
Само в няколко изречения ще ви опиша нещата.Гнусната антибългарска сбирщина се нарича "Амнести".Знаете какво означава "амнистия" на български,нали" .И кои биват амнистиран? Само затворници,крадци,убийци и всякаква друга обществена кочина.Това са именно тези,които за пряк контингент на Амнести.Не се чудете,че именно тях котка.Името им си казва всичко.
51
0
 
8
 
! Отговори
иво преди 2 години
Я не ни учете как да си пазим границата , то ако слушахме такива като вас сега да сме се напълнили като Гърция , нищо че им дадохте Нобелова награда за "човечност", ние не им завиждаме !
50
0
 
17
 
! Отговори
Ян преди 2 години
Амнести и АнтиБългарски Хелзински Комитет бъдете толерантни! Бъдете толерантни към нашите традиции на расизъм и ксенофобия! Не съдете различния! Ние може да сме ксенофоби и расисти, но това са нашите културни особености които вие трябва да толерирате защото това е толерантността към различния! Както толерирате различните съмнителни традиции на други малцинства, така ще се научите да бъдете толерантни и към нашите традиции на расизъм и ксенофобия. Бъдете толерантни! Уважавайте нашата идентичност!
49
0
 
17
 
! Отговори
Ян преди 2 години
Уважаеми Амнести и АнтиБългарски Комитет, ние българите не можем да се похвалим с достойните традиции на нашите *** съседи като раждането на 12 годишна възраст или брането от чужди имоти, традиции които ние естествено страшно уважаваме и затова ви пращаме и в западна Европа от тези наши съседи за да можете да обогатите куртурното си наследство в името на мултикултурализма! Все пак обаче ние тачим и развиваме нашите традиции и културни особености в сферата на ксенофобията и расизма.
48
0
 
11
 
! Отговори
Ян преди 2 години
Уважаеми Амнести и АнтиБългарски Комитет виждам, че вече започвате да проявявате разбиране към нашите етнически традиции, ние българите сме малцинство в голямото европейско семейство, но ценим, уважаваме и тачим нашите традиции в ксенофобията и расизма. Знам, че ще ни разберете и ще толерирате нашите традиции защото това е толерантността и мултикултурализма! Ние с нашите традиции в ксенофобията и расизма допринасяме за културната идентичност на Европа. "Единни в различията си"!
47
0
 
13
 
! Отговори
да но не преди 2 години
"Амнести интернешънъл"и подобни стимулират военните конфликти и междуетностната омраза защото благодарение на това съществуват.Те са виновни за "бежанците" и за живота на ромите.Карат ги да си мислят че някой друг им е длъжен с нещо а то изобщо не е така.Само ги заблуждават и подобни люде стават заложници в мръсната игра на политици чиито слуги са тези организации.
46
0
 
9
 
! Отговори
Ян преди 2 години
Бидейки ксенофоби и расисти ние благодарим на Амнести интернешЪнъл и Антибългарски Хелзински Комитет за високото признание които ни оказват и за добрите думи които казаха за нас - расистите и ксенофоби. За нас е чест и всичко което казвате е така и ние се гордеем с това. Благодаря ви!
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За онези организации ли говорим от които като поискаш помощ ти казват съжаляваме вашия случай не ни интересува защото нямаш ром.ски произход.
44
0
 
18
 
! Отговори
лунатика преди 2 години
И аз има критики към правозащитниците - милиони от шорош, неподслоняване на "бежанци" в собствените си домове на лична издръжка...
43
1
 
36
 
! Отговори
тя преди 2 години
В България всички имат права ,освен българите, така ни докараха продажните политици!
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпленията от омраза срещу роми, мюсюлмани, евреи и други етнически и религиозни малцинства продължиха да се третират по-скоро като хулигански актове, вместо да бъдат разглеждани от правосъдието като престъпления от расистка и ксенофобска омраза
===
И какво излиза? Че се опитваме да възпитаме хората да правят разлика между расизъм и ксенофобия, от една страна, и хулиганство, от друга? И затова Шорош ви плаща заплати?! Сиктир.
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хей, Амнести, борете се мигрантите да си остават в лагерите в Турция!
Обяснявайте им на тези пясъчни мозъци, че 300 евро в Германия не са като 300 евро в Пакистан.
С 300 евро в Германия ще са пак бедни и нещастни. А и трябва да учан немски, да учат занаят, иначе като свърши войната ще ги върнат обратно.
А те милите никак не са по ученето, щом на 16 години не днаят таблицата за умножение?
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хей, Амнести, бората се мигрантите да си остават в лагерите в Турция.
Много по-хуманно е, вместо да се подлагат на дългото рисково пешеходство. Но вие сигурно печелите процент от наркотиците, които те вземат за да издържат на дългите преходи?
И като стигнат до мечтаната Германия, какво?
Цяла година, че и повече ще чакат да бъдат приети молбите им за да започнат да живеят на така мечтаните помощи. Дотогава бизнес с наркотици, кражби и проституция. Това е действителността.
39
0
 
17
 
! Отговори
М.М преди 2 години
Абе ние имаме нетърпимост и към други паразитиращи субекти като мутрите и деформираните златотърсачки, за тях няма ли да се застъпите?
38
0
 
10
 
! Отговори
М.М преди 2 години
Абе ние имаме нетърпимост и към други паразитиращи субекти като мутрите и деформираните златотърсачки, за тях няма ли да се застъпите?
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На какво прилича това, да ни обвинявате, че сме връщали Афганистанци от българо-турската граница?
Какво, да ги оснтавим да преминат през България и оттук за Германия, да напълнят половин Европа с фекалии ли? Че това не е хигиенично! Крие рискове от зарази, разпространявани от плъхове и други диви животни.
И КАТО СТИГНАТ ГЕРМАНИЯ КАКВО, ПАК ЩЕ ГИ ВЪРНАТ В АФГАНИСТАН! ЕТО ДНЕС ТРЪГВА ПЪРВИЯТ САМОЛЕТ, КОЙТО ВРЪЩА В РОДИНАТА ИМ 125 АФГАНЦИ!
Много по-хуманно е да ги върнеш на половината път!!!
36
0
 
7
 
! Отговори
За разнообразие :) преди 2 години
Класика: Питали президента на ЮАР, какво против има срещу негрите ... И той се позамислил... и отговорил "***"
35
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как се третират престъпленията на омраза на ромите към българите?
Как се третират пребиването на беззащитни старци за да им се вземат и последните стотинки от и без това унизително ниската пенсия?
Как се третира укриването на истината за бащата на детето, за да се изкара майката-ромка самотна и да се вземат големи помощи?
Как се третира мръсотията по цяла Странджа, оставена от милите ви мигранти, които масово са въоръжени с ножове мъже от Пакистан и Афганистан, дъвчещи хошиш?
34
0
 
27
 
! Отговори
тя преди 2 години
А правозащитници за нещастните българи , кога ще има? Оказва се , че в България всички имат права , освен българите, ма на който не му харесва " прав му път" !