Правозащитници с критики към BG - роми, бежанци...

Излезе годишният доклад на "Амнести интернешънъл"
24 фев 2016 07:57, Петя Славова
96
Правозащитници с критики към BG - роми, бежанци...
Снимка: архив, Булфото
През 2015 г. беше регистрирано четирикратно увеличение в броя на бежанците и мигрантите, влезли в България през границата с Турция след значителния спад през 2014 г. в резултат на въвеждането на мерки за защита на границата, отбелязва "Амнести интернешънъл" в частта за България в годишния си доклад за правата на човека.
 
Властите огласиха план за удължаване на настоящата 33-километрова ограда с 60 км, за да отклонят миграционните потоци към официалните гранични пунктове. Неправителствени организации обаче съобщиха, че хора, търсещи международна закрила и опитали да влязат в България през контролните пунктове, са били връщани.
 
През октомври афганистанец, търсещ убежище, почина, след като като бе улучен от рикоширал куршум при предупредителен изстрел на полицай на българско-турската граница. Българският хелзинкски комитет изрази тревога от разминаванията между версиите на властите и на разследването за случилото се, посочва "Амнести".
 
Правозащитната организация отбелязва, че България продължава да не разполага с план за интеграция на признатите бежанци и други хора, ползващи се с международна закрила. Въпреки че през юни правителството прие Национална стратегия за миграцията, убежището и интеграцията за 2015-2020 г., тя не бе последвана от план за действие за прилагането й, подчертава докладът.
 
Продължават да будят безпокойство условията, при които живеят кандидатите за убежище, и по-специално храната, подслона и достъпа да медицински грижи и лекарства. През януари месечната помощ от 65 лева, отпусната на кандидатите за убежище в центровете за настаняване, беше спряна, допълва документът.
"Амнести" критикува също отношението на властите към ромите.
 
Въпреки конституционното право на жилище, българското законодателство не забранява изрично принудителното извеждане от жилище, нито гарантира предпазни мерки в съответствие с международните норми в областта на човешките права. Властите продължиха принудително да гонят ромските общности от обитаваните от тях жилища. Някои са били преместени в неподходящи жилища, а други са останали без покрив, се казва в доклада.
 
През юни Комисарят по човешките права към Съвета на Европа изрази загриженост от високото равнище на расизъм и нетърпимост срещу различни групи, включително бежанци, кандидати за убежище и мигранти, които са особено уязвими за насилие и тормоз.
 
Престъпленията от омраза срещу роми, мюсюлмани, евреи и други етнически и религиозни малцинства продължиха да се третират по-скоро като хулигански актове, вместо да бъдат разглеждани от правосъдието като престъпления от расистка и ксенофобска омраза, подчертава организацията.
 
Национални и международни организации, включително Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и Комисарят по човешките права към Съвета на Европа, разкритикуваха съдебната система за непълнолетни закононарушители като неадекватна и призоваха тя да бъде изцяло реформирана, посочва докладът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
38
 
! Отговори
О преди 8 години
КВИ СА ТИЯ ДОКЛАДИ, КОИТО ПРОТИВОРЕЧАТ НА МОЯ..
11
0
 
31
 
! Отговори
българина преди 8 години
На тези право олио френски да им умрат децата. Кога ще защитят безвъзмездно един ограбен или убит пенсионер. Когато станат такива им пожелавам да им се случват същите неща
10
1
 
44
 
! Отговори
B.трол на Am vs BG преди 8 години
Щом онова дьонме Соломон Паси се появи да каже ,че България трябва да приеме поне 10-15 милиона пришелец от Африка от общо милиард стегнали си багажа в Африка - смятайте какво ни се забърква в либертарианските лаборатории!
9
1
 
73
 
! Отговори
художника преди 8 години
...Властите продължиха принудително да гонят ромските общности от обитаваните от тях жилища...?-----------------------------------Драги ми БХК, властите НЕ гонят никой от СОБСТВЕНОТО му жилище. А това, че Ромите се самонастаняват НЕЗАКОННО в чужди имоти, то следва да ОБИТАТЕЛИТЕ им да бъдат принудително извадени от тях. Много удобно пропускате тези подробности. Това не е ОБЕКТИВЕН доклад!!!
8
7
 
36
 
! Отговори
бачо преди 8 години
Путине....ела ни освободи и въведи ред...много ни стана вече.!
7
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
....КОЙТО НЕ РАБОТИ НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ ---- народна поговорка !
6
0
 
52
 
! Отговори
Е - Н преди 8 години
Антибългарският соросо-хелзинкски мурафет традиционно се събужда към края на зимата...
5
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвсем наскоро Амнести открито почнаха да защитават главорезите от ИД, нямам какво повече да кажа, а доклада да си го...
4
0
 
43
 
! Отговори
No comment преди 8 години
Да изринем *** от управлението!!!
3
0
 
76
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Здравейте ,искам да попитам "Амнести":Господа,Канада отказа да приеме 25 000 само сирийски бежанци(не африканци и афганистанци).В щата Аризона в Юнайтед Стейтс ,е назначено денонощно наблюдение на единственият сириец в целия щат и то не бежанец,заради страх от атентат.Благодаря,може да не ми отговаряте :) Лек ден!!
2
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива кирливи организации като Амнести, разни Хелзински комитети трябва да бъдат наритани като кучета и да ходят да спасяват потопеният с арабели ЕС, тук нямат работа. То всъщност му иде края на този тумор - ЕС. Като се разпадне, ще си стане като едно време, всяка държава сама за себе си и си носи собствените отговорности, не някой от другия край на Европа да ти се бърка във вътрешните работи и да ти казва какво да правиш
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези пък, ние сме им виновни