Спор в НС: Кой да влиза, каква да бъде... КЗК

Претендентите за членове ще бъдат проверявани за картончета
1
Спор в НС: Кой да влиза, каква да бъде... КЗК
Снимка: КЗК

Правилата за избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, иначе скучна тема за депутатите, която обикновено минава без дебат, този път изкара да дневен ред темата за бившата Държавна сигурност.

По предложение на реформатора Петър Славов - претендентите за членове на КЗК вече ще бъдат проверявани за принадлежност към структурите на бившия репресивен апарат на комунистическия режим.

След като през миналата година парламентът прие поправки в Закона за КЗК, целият състав на комисията ще бъде сменен.

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията и нейните членове няма да може да се избират за два мандата един след друг. От 2003 г. насам институцията се ръководи от Петко Николов, чийто втори мандат изтича скоро и мястото му трябва да бъде заето от друг.

Според Радан Кънев, лидер на ДСБ, трябва да бъде приет специален закон за висшите държавни длъжности.

"Да се проверят за принадлежност към ДС, както и да се декларира, че не са били свързани с неправителствени организации, които са взимали пари от други страни. Това трябва да важи за всички висши чиновници, за тях трябва да има и задълбочена проверка за почтеност, от Комисията за отнемане на незаконно имущество, от Комисията за конфликт на интереси, доклад от ДАНС", призова той.

Социалистът Георги Божинов поиска председателят на КЗК да се избира с мнозинство от 2/3 в парламента, а членовете на комисията с гласовете на поне 121 депутати. Предложението му обаче не беше прието.

Мнозинството не хареса и настояването на независимия Велизар Енчев - кандидатите за КЗК да декларират, че не са членове на масонски ложи, не са били съдии, прокурори и следователи преди 1989 г., както и че не са завършили Академията на МВР преди същата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари