Война, напрежение... Ненчев прави списъци с резервисти

Сега не били нужни, но ако потрябвали щели да ги обучават за бой
Обновена: 24 фев 2016 13:00 | 24 фев 2016 12:44, Веселина Йорданова
268
Война, напрежение... Ненчев прави списъци с резервисти
Снимка: архив, Булфото

Военният министър Николай Ненчев обяви, че министерството ще вземе информация от ГРАО за младежите между 18 и 32 години. Законови промени, предлагани от ведомството на Министерския съвет, предвиждат тези българи да бъдат водени на военен отчет.

Ненчев уточни, че списъците са необходими в случай на война или възникване на конкретно напрежение. Към момента ситуацията не е такава и не се предвижда обучение, освен ако някои от тях доброволно не изявят желание за това.

Още по темата

"Резервът в БА е доброволен или задължителен, но ние в този случай набираме резервисти на доброволен принцип, като за това организираме съответните обучения. Касае се за зачисляване – правим регистър на всички младежи, всяка държава има такава практика. Ще вземем тези списъци от ГРАО и ще разполагаме с тях. Ако е необходимо, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда", разясни министърът.

Тези, които желаят да преминат специално обучение, ще бъдат регистрирани, ще бъде сключен договор с тях и ще бъдат зачислени в резерва.

Трябва да обръщаме по-сериозно внимание върху военната подготовка, както беше преди, коментира още министърът пред журналисти в МС.

По думите му в рамките на миналата година много млади хора са пожелали да преминат през подобно военно обучение. То продължава няколко месеца в зависимост от необходимостта.

"В нашите военни университети осигуряваме необходимата логистична поддръжка и мисля, че това е много полезно", допълни министърът.

С решение на правителството България изпраща 8 военнослужещи за охрана на въздушното пространство на Турция за 6 месеца. Министърът обясни, че това е част от нашите задължения като член на НАТО. Те не са пилоти и ще окажат техническа помощ – наблюдение и контрол, съобщи той.

На въпрос защо партията, която представлява - БЗНС, няма да се подпише под коалиционното споразумение, Ненчев отговори, че то трябва да бъде изчистено и конкретизирано.

"Ние вече имаме подписано споразумение, което следваме и спазване. Говорим и разсъждаваме върху възможността, ако се подписва ново споразумение, то да бъде много ясно конкретизирано и с определени срокове. Но очевидно има известни недоразумения в рамките на РБ по този въпрос", каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Които иска да служи аз моите деца няма да ги пусна имали воина ще бегаме ако се наложи ще се бием за себеси не за пешо иван и прочие ...Тъй де
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хе сега ако имаше армия амааан щяхме да сме първи по доходи младежите мъже ,като гледаме обаче тия дет са били воини амаааан от овце а и жените те пък защо искат казарми да не са ***
131
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българина от демократичност и небето на турция дава.по голям-демократ от българина няма. Дори армията си унищожава - щото е демократ. Жена си ще надупи пред всички малцинства - само да е угодно на демокрацията. Ще изпередасти синовете си - само демокрация да има. Златото заради пустата демокрация го подари на западните господари. Народа изчезна, но няма нищо щом деморкация вее косите ни..Демократите с приклад в тила и в плитки, като мозъците им гробове
130
0
 
9
 
! Отговори
kan4o преди 8 години
Този взе да впряга каруцата пред коня!
129
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
искате демокрация, сега ще умирате за деморкация и ще си траете, гадове мързеливи
128
1
 
19
 
! Отговори
резервист преди 8 години
знаете ли кога ще се боря за боко, герб, сащ, свободата и демокрация - точно никога!!Под техен строй построиха 1500 джамии за 20 години в България. Че то никога не е имало толкова джамии, дори под турско. И днес ще ме викат да защитавам държавата - от кого?? От кого да я защитавам - от кафевите дето ги плодите, като морски свинчета или от арабелите дето сащ ни ти тикат. 25 години спали моите родители, други тиквеници скачали с двата пръста и сега аз на топ. Може, ама някой друг път...
127
3
 
6
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Някои, по долу се присмиват на комунистите - еххххххххх, да можеше министърът да вдигне нивото на армията както при бай Тошо, всеки щеше да се съобразява с нас - давайте министър Ненчев, всички българи ще ви подкрепим, не обръщайте внимание на туркофилите, те разрушиха армията, естествено под чужда диктовка, често ги виждаме на тел. екран - тях включете за мобилизация първи, защото много трябва да ги обучавате - те са от освободените от казарма по мед. недостатъци.
126
2
 
9
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
И един съвет от стария войник, първо възстановете АРТИЛЕРИЯТА, бога на войната, много ги е страх турците от нея, още помнят Одрин - след това майката ПЕХОТА, българското УРА" и "НА НОЖ" никой от съседите НЕ ЗАБРАВЯ.
125
0
 
18
 
! Отговори
21 годишен преди 8 години
Дядо преди 3-4 години ми каза: Сине Аз не воювах (41г.роден) баща ти(70г.) И той не е воювал.... Обаче Ти със сигурност ще воюваш!!! И то Не за Родина или за идея, за Живота Си!!! Сега разбирам какво е имал впредвид.
124
1
 
4
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Виждате ли ги туркофилите, ВЕЧЕ И МИНИСТЪРЪТ НЕ ХАРЕСВАТ, не мога да повярвам, до сега го хвалихте, а сега, когато реши да възстановява армията сте против, ама знаете ли защо сте против , ЗАЩОТО СЕГА ЩЕ ВИ ИЗВАДИ КИРЛИВИТЕ РАЗРУШИТЕЛНИ МРЪСОТИИ - давайте министър Ненчев, вие сте наследник на Стамболийски, не слушайте противниците за връщане на наборната служба, те разрушиха армията както и Ньойския договор не е правил - ВЪЗСТАНОВЕТЕ я в бърз темп и после, на първа линия, срещу ИГ - туркофилите.
123
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
200Такива отворингяси като теб дори не си плащат здравните осигуровки, тръгнал да издържа войника. Ако армията опре до издръжка от подобни на теб, пиши я закрита.
122
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименОт какъв зор, бе? На кого да служиш - на тарикатите да им пазиш задниците, при положение, че други създават конфликти и напрежение??? Дълг било, дреме ми на ***
121
2
 
7
 
! Отговори
така е прост си преди 8 години
До АнонименТака е, прости сте, след като не сте излезли от комунизма. На мен ми трябва професионална армия, която да ми гарантира, че е обучена и се справя. Не е въпросът в количеството, а в качеството. Трябват ми всеки войник от професионалната ни армия да струва като цяла армия! Така знам защо плащам издръжката му и не ми се свиди.
120
0
 
4
 
! Отговори
нахал преди 8 години
Преди учети и прочее воня на задължителност, Ненчев да ни покаже качеството на вършената от него раб ота с професионалната ни армия и тогсава да има нахалството да задължава бг гражданите за каквото и да е!
119
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Младежите напълниха гащите, като чуха че ще ги зачислят към резерва. Ние бяхме прости, дето по 2 години, на някои места по 3 години изслужихме своя дълг към държавата, нали така? Сега ги е страх една униформа да сложат и да се обучават няколко месеца. Срамота.
118
4
 
9
 
! Отговори
пфу преди 8 години
Преминаването към призовкарска задължителна военна служба е понижаване качеството на армията. Професионалната армия е обучавана с години и позволява да се прецени доколко командният състав си е вършил работата. Едно е войниците да са обучавани и действали постоянно, а друго е всяка година нови наборници с начални умения и без гаранция за качество. Военният министър гледа да мине метър. Ненчев! Днес изискванията към армията са по-големи, отколкото при любимия ви комунизъм!
117
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно, когато те огравбат, убиват, и гонят от родината не ти дават оръжие за самозащита, а когато предателите се провалят веднага ще ти бутнат АК в ръцете и те пращат да ГИ защитаваш...Саботират българската армия, особено ВОЕННО ВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ без да придобиват възможности с нови самолети като решават да си измият ръцете с набиране на воиници в резерв все едно правят нещо тия саботажници, разбира се за да не бъдат обвинени в саботасж...
116
1
 
8
 
! Отговори
защо преди 8 години
Искам доказателства, че професионалната армия, ръководена от Ненчев се справя и е годна да се справи във време на война! Иначе защо Ненчев е министър и защо получава заплата? За какво харчи парите на армията? Не виждате ли, че мързеливият некадърник гледа да подкара армията на безплатно и задължително призоваване. Комунистически *** акъл! Като е така, защо фирмаджиите не си вземат всекиго от улицата за работните места? Ами искат езици, работа с компютър, професионален опит, мама си и татя си.
115
0
 
5
 
! Отговори
gtf преди 8 години
e, що сте ги пратили в турция, само турция ли е в нато е...ти ***
114
2
 
3
 
! Отговори
Фар преди 8 години
До тия отдолуСтига сте дрънкали. Като ви подпукат, няма да имате ни време, ни желание да нищите приказки.