Война, напрежение... Ненчев прави списъци с резервисти

Сега не били нужни, но ако потрябвали щели да ги обучават за бой
Обновена: 24 фев 2016 13:00 | 24 фев 2016 12:44, Веселина Йорданова
268
Война, напрежение... Ненчев прави списъци с резервисти
Снимка: архив, Булфото

Военният министър Николай Ненчев обяви, че министерството ще вземе информация от ГРАО за младежите между 18 и 32 години. Законови промени, предлагани от ведомството на Министерския съвет, предвиждат тези българи да бъдат водени на военен отчет.

Ненчев уточни, че списъците са необходими в случай на война или възникване на конкретно напрежение. Към момента ситуацията не е такава и не се предвижда обучение, освен ако някои от тях доброволно не изявят желание за това.

Още по темата

"Резервът в БА е доброволен или задължителен, но ние в този случай набираме резервисти на доброволен принцип, като за това организираме съответните обучения. Касае се за зачисляване – правим регистър на всички младежи, всяка държава има такава практика. Ще вземем тези списъци от ГРАО и ще разполагаме с тях. Ако е необходимо, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда", разясни министърът.

Тези, които желаят да преминат специално обучение, ще бъдат регистрирани, ще бъде сключен договор с тях и ще бъдат зачислени в резерва.

Трябва да обръщаме по-сериозно внимание върху военната подготовка, както беше преди, коментира още министърът пред журналисти в МС.

По думите му в рамките на миналата година много млади хора са пожелали да преминат през подобно военно обучение. То продължава няколко месеца в зависимост от необходимостта.

"В нашите военни университети осигуряваме необходимата логистична поддръжка и мисля, че това е много полезно", допълни министърът.

С решение на правителството България изпраща 8 военнослужещи за охрана на въздушното пространство на Турция за 6 месеца. Министърът обясни, че това е част от нашите задължения като член на НАТО. Те не са пилоти и ще окажат техническа помощ – наблюдение и контрол, съобщи той.

На въпрос защо партията, която представлява - БЗНС, няма да се подпише под коалиционното споразумение, Ненчев отговори, че то трябва да бъде изчистено и конкретизирано.

"Ние вече имаме подписано споразумение, което следваме и спазване. Говорим и разсъждаваме върху възможността, ако се подписва ново споразумение, то да бъде много ясно конкретизирано и с определени срокове. Но очевидно има известни недоразумения в рамките на РБ по този въпрос", каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Резервистите ще бъдат възпитавани в любов към САЩ , ЕС и вечните и неповторими евроатлантически ,,ценности''за да може след още 25 години от България да остане само територия !
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с кого ще воюваме?
111
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 182Четейки написаното от теб, стигам до заключението, че ти си русофил на ^10.Поне възможностите ти да мислиш са толкова.
110
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз отговарям на критериите и мога да бъда на отчет за военна служба. Само, че имам два въпроса. Защо трябва аз биейки се да защитавам некадърността на българските политици? И ако ме научат да се бия и ми дадат пушка няма ли да е по полезно да очистя копелетата виновни за тази каша в страната ни?
109
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 100 години руснаците като са чуели "българска армия" и са се нacиpaли от страх. На 3-ти март 1918 година Ленин е подписал капитулацията на Русия пред България. Другата седмица България има официален празник на 3-ти март по случай 98 годишнината от капитулацията на Русия пред България. Поздравявам всички българи с настъпващият празник.
108
0
 
9
 
! Отговори
SS преди 8 години
А аз като съм на 33г. какво не ставам за войник така ли?Ненчев бегай бърже на село, пали Булгара и започвай да ореш и да изкарваш гюбре и повече не се захващай с работи от които не разбираш.
107
1
 
9
 
! Отговори
КИС КИС преди 8 години
ДА ВИДИМ:ТАНКОВЕ-НЕМАМЕ,ЗНАЧИ НЕ НИ ТРЯБВАТ ТАНКИСТИ.САМОЛЕТИ-НЕМАМЕ,ЗНАЧИ НЕ НИ ТРЯБВАТ ПИЛОТИ.ОРЪЖИЕ ИМАТ САМО МАФИОТИТЕ И НАШИТЕ И ЧУЖДИ МУРГАВЕЛИ.АМИ СЕГА?!НЯМА ВРЕМЕ!
106
1
 
18
 
! Отговори
дончо преди 8 години
"Ако е необходимо, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени" Ще ме призовеш ти "земеделецо", като ти обърша един по сополивата мутра само на "министър" ще ми станеш!
105
3
 
4
 
! Отговори
ss преди 8 години
С решение на правителството България изпраща 8 военнослужещи за охрана на въздушното пространство на Турция за 6 месецащо турция няма ли военни пилоти че наши пращат какъв е замисъла нареждат на нашите да свалят руски самолети и после ще кажат те българите виновни нападнете тях затова и ще ви броят всичко е с замъсъл направено отатък океана знаят как да манипулират така нещата да става по тяхната ама друг да е виновен,,,,
104
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и кого ще запишат в списъците си - голяма част от кадърните младежи са зад граница - на сигурни места - зад атлантика , на острова , тука болшинството са то малцинствата - преди години на тях им се даваха лопати в строителните, не ги допускаха изобщо до оръжие.... сега на тях ли ще дават оръжие, нацията се топи, националния доход го няма никакъв , те армия ще правят
103
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а сега да видите какво изнасяне през терминал 2 ще падне.. то маса народ се е изнесъл , но ще има и още и още... армия... за да има армия освен личен състав трябва да има и техника, а личния състав трябва да бъде обучен да ползва тази техника... с прашки ли ще ти въоръжават, не виждате ли какво е нивото на съседните армии...хлапетата не стават нито по дисциплинираност , нито по физическа тренираност за армия , а пък от техника не отбират изобщо - колко от тях са докосвали оръжие ...
102
6
 
5
 
! Отговори
има ли доброволци? преди 8 години
Русофили майка ви Русия е в тежко положение. Нападната от едната страна от украинските фашисти, а от другата страна от турските джихадисти. Родина Русия мать вас завьот! Помогите!
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тези умници-политици начело, остава да ни вкарат и във война. Със сигурност обачеще искат още бюджет за армията, но не за оборудване, а за списъците и разни там неясни други неща.
100
7
 
2
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До 157/160Не стига че спамиш, ами сам си слагаш и плюсче.....Като толкоз ги разбираш нещата, я ни разкажи за нашата опора през 1944г. Как добре са грабили цивилни и изнасилвали жени. И как са събрали българи и са ги подкарали да се бият с немците. Със заградителни отряди.
99
10
 
5
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Туркофилите отново в еуфория, отново ни разделят, няма да успеете, министърът вече доби смелост и следващия ход ще му бъде да се възстанови наборната армия, и той се е убедил, че трябва да се възпитават младите българи на родинолюбие и патриотизъм и то чрез армейски порядки , а не с разните му общества и партийки.
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНого ще се изкефя ако в България се извърши военен преврат!
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма армия ще сме ние ще ги замяраме с копия и лъкове а те ще ни стрелят с атомни бомби и ще чакаме да победим. Те първо с техника да се здобият тогава армия да сабират.
96
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До 157Да ни пази господ от такива опори.
95
0
 
7
 
! Отговори
Цитат-Гео Милев преди 8 години
Отечеството е в опасност!Прекрасно-но що е отечество?
94
2
 
1
 
! Отговори
Питащ преди 8 години
От статията не става ясно тези които ще се заведат на отчет на 18 години до 32 години ли ще се водят на отчет или както запасните до 63 годишна възраст - според Закона за отбраната!!!