Война, напрежение... Ненчев прави списъци с резервисти

Сега не били нужни, но ако потрябвали щели да ги обучават за бой
Обновена: 24 фев 2016 13:00 | 24 фев 2016 12:44, Веселина Йорданова
268
Война, напрежение... Ненчев прави списъци с резервисти
Снимка: архив, Булфото

Военният министър Николай Ненчев обяви, че министерството ще вземе информация от ГРАО за младежите между 18 и 32 години. Законови промени, предлагани от ведомството на Министерския съвет, предвиждат тези българи да бъдат водени на военен отчет.

Ненчев уточни, че списъците са необходими в случай на война или възникване на конкретно напрежение. Към момента ситуацията не е такава и не се предвижда обучение, освен ако някои от тях доброволно не изявят желание за това.

Още по темата

"Резервът в БА е доброволен или задължителен, но ние в този случай набираме резервисти на доброволен принцип, като за това организираме съответните обучения. Касае се за зачисляване – правим регистър на всички младежи, всяка държава има такава практика. Ще вземем тези списъци от ГРАО и ще разполагаме с тях. Ако е необходимо, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда", разясни министърът.

Тези, които желаят да преминат специално обучение, ще бъдат регистрирани, ще бъде сключен договор с тях и ще бъдат зачислени в резерва.

Трябва да обръщаме по-сериозно внимание върху военната подготовка, както беше преди, коментира още министърът пред журналисти в МС.

По думите му в рамките на миналата година много млади хора са пожелали да преминат през подобно военно обучение. То продължава няколко месеца в зависимост от необходимостта.

"В нашите военни университети осигуряваме необходимата логистична поддръжка и мисля, че това е много полезно", допълни министърът.

С решение на правителството България изпраща 8 военнослужещи за охрана на въздушното пространство на Турция за 6 месеца. Министърът обясни, че това е част от нашите задължения като член на НАТО. Те не са пилоти и ще окажат техническа помощ – наблюдение и контрол, съобщи той.

На въпрос защо партията, която представлява - БЗНС, няма да се подпише под коалиционното споразумение, Ненчев отговори, че то трябва да бъде изчистено и конкретизирано.

"Ние вече имаме подписано споразумение, което следваме и спазване. Говорим и разсъждаваме върху възможността, ако се подписва ново споразумение, то да бъде много ясно конкретизирано и с определени срокове. Но очевидно има известни недоразумения в рамките на РБ по този въпрос", каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Просто стискайте палци да не ни дотрябва армия!
92
7
 
3
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До 130Малко са ни поосвободили, после малко са ни окупирали и наложили комунизъм....да ти кажа бая народ в България ги мрази от дъното на душата си твоите братушки.
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЦК на либераститеОт мечката. Не е показала да е сантиемнтална в изторически план, като мед за ядене.
90
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"С решение на правителството България изпраща 8 военнослужещи за охрана на въздушното пространство на Турция за 6 месеца."Ненчев гръмни се бе.Реформаторите и ГРОБ са ООД за продажба на националния суверенитет на България.Турция в4ера ни изгони дипломат тоя войници праща.Пфу!
89
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стане ли война, България е завзета за 1 ден. Не повече, дори за един работен ден, 8 часа. Нека не се залъгваме. Нямаме техника. Ако ще и 1 милион пехотинци да съберем, всички ще гледаме тъпо.
88
1
 
20
 
! Отговори
тя преди 8 години
До 127 Така е ! Българите нямаме Родина, за която си заслужава да рискуваш живота си ! Тази наша страна 26 години се ограбва от политици "играещи", заедно с мутри! Политиците призвани да се грижат за народа си се оказаха най- големите му врагове , така ,че ако се воюва ,то това трябва да е срещу тях!
87
2
 
6
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
При положение ,че Эрдоган ще го гази мечка ...ние от какво се притесняваме точно ?
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, а тези, които са в чужбина и не могат да се приберат току така в България, защото работят на постоянна работа какво правят? Отпуската ми се планира в началото на годината. Ще ни задрастнат от списъците или ще ни принудят да се приберем? Идеята е интересна, малко е след дъжд качулка все пак. Ако не бяха махнали постоянната казарма нямаше да се занимаваме с простотии 10 год. по-късно. Ама то от нашите политици всичко, но не и акъл, може да се очаква.
85
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Децата на богаташите и политиците са на сигурно в САЩ и Швейцария.
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 137може една прашка малко камъчки да ми дадат не сме 1942 само пустиняците се бият с такива калашници
83
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зетя на Борисов и синовете на Плевнелиев и депутатите на ГЕРБ и РБ не са в списъците.
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Право говорите. Никой не може да се задължи да се върна в онази дупка България. Особено след като онези в парламетна ни готвят война щото ли-ж.ат гъ.з.а на САЩ
81
1
 
12
 
! Отговори
Камен преди 8 години
До 119Я сравни как се живее в скандинавските държави - стандарта на живот и как се живее в държавицата България говоря за обикновения човек, не за крадците, корумпираните, далавераджиите, бизнеса плащащ мизерни заплати и т.н. Обикновения човек няма за какво да си рискува живота и да умира за нечии чужди интереси. Управляващите като толкова се боят от ислямистите или рязко да вдигнат стандарта на живот 5 пъти или да започват преговори за мирно преминаване към шериатна форма на управление.
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сама България няма да направи нищо най- много Турция ще ни окупира пак и трябва първо ЕС и САЩ да наложат санкции на Турция заради избиването на кюрдите и сирийците от Турция и ислямска държава докато Ердоган бъде свален. Меркел и Обама обаче финансират Ердоган и тогава ни остава само помощ от Русия.
79
2
 
12
 
! Отговори
тя преди 8 години
Щели да ги обучават за бой. Срещу кого бе?
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 130САЩ са анексирали целия свят бе тъпапар ти сляп ли си или наистина си толкова ***
77
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо всеки който пише нещо за Русия (в тяхна подкрепа) бива трит от вашия сайт? Мнението, което постнах преди минути изчезна веднага. Трийте ме колкото си искате - но нито един здраво мислещ българин няма да вдигне оръжие срещу Русия, а тези, които са в чужбина никой по никакъв начин не може да ги задължи да се върнат в тази дупка, за да се бият срещу освободителите ни. Стане ли война България е бита карта точно защото нямаме армия. А сега пак ме изтрийте!
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то поне да имахме въоръжения. сигурно ще ни дадат калашника дет дядо ми е стрелял с него.
75
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За кого да си дам живота? За мутрите по дискотеките ли? За робовладелците, които дават 400лв. заплата ли? За депутатите ли да се боря, за политиците ли, за джиповете им ли, за любовниците ли? Те биха ли си дали живота за България? Изобщо няма да се боря за баровците по тая територия.
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 119Защото капиталистическата *** от САЩ не знае да не си вре носа където не му е работа.