Война, напрежение... Ненчев прави списъци с резервисти

Сега не били нужни, но ако потрябвали щели да ги обучават за бой
Обновена: 24 фев 2016 13:00 | 24 фев 2016 12:44, Веселина Йорданова
268
Война, напрежение... Ненчев прави списъци с резервисти
Снимка: архив, Булфото

Военният министър Николай Ненчев обяви, че министерството ще вземе информация от ГРАО за младежите между 18 и 32 години. Законови промени, предлагани от ведомството на Министерския съвет, предвиждат тези българи да бъдат водени на военен отчет.

Ненчев уточни, че списъците са необходими в случай на война или възникване на конкретно напрежение. Към момента ситуацията не е такава и не се предвижда обучение, освен ако някои от тях доброволно не изявят желание за това.

Още по темата

"Резервът в БА е доброволен или задължителен, но ние в този случай набираме резервисти на доброволен принцип, като за това организираме съответните обучения. Касае се за зачисляване – правим регистър на всички младежи, всяка държава има такава практика. Ще вземем тези списъци от ГРАО и ще разполагаме с тях. Ако е необходимо, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда", разясни министърът.

Тези, които желаят да преминат специално обучение, ще бъдат регистрирани, ще бъде сключен договор с тях и ще бъдат зачислени в резерва.

Трябва да обръщаме по-сериозно внимание върху военната подготовка, както беше преди, коментира още министърът пред журналисти в МС.

По думите му в рамките на миналата година много млади хора са пожелали да преминат през подобно военно обучение. То продължава няколко месеца в зависимост от необходимостта.

"В нашите военни университети осигуряваме необходимата логистична поддръжка и мисля, че това е много полезно", допълни министърът.

С решение на правителството България изпраща 8 военнослужещи за охрана на въздушното пространство на Турция за 6 месеца. Министърът обясни, че това е част от нашите задължения като член на НАТО. Те не са пилоти и ще окажат техническа помощ – наблюдение и контрол, съобщи той.

На въпрос защо партията, която представлява - БЗНС, няма да се подпише под коалиционното споразумение, Ненчев отговори, че то трябва да бъде изчистено и конкретизирано.

"Ние вече имаме подписано споразумение, което следваме и спазване. Говорим и разсъждаваме върху възможността, ако се подписва ново споразумение, то да бъде много ясно конкретизирано и с определени срокове. Но очевидно има известни недоразумения в рамките на РБ по този въпрос", каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Подкрепям Еделвайс 96 и Злостър 102Обучени момчета може пък да успеят да сложат ред в държавата. Има смисъл да воюват само в защита на България и то България, очистена от ***.Но да пращат синовете ни срещу Русия, та някой оттатък океана да дипли още по-тлъсти банкови сметки? НЕ, това няма да стане! Ще ми хванат цървулите, дето ги нямам.Ако някой си прави такива сметки, сбъркал е!
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ей. Тия смешници един свестен сайт не могат да направят на Българската Армия, дето в момента е нек'ва измислена, гола страничка в сайта на МО, предоставяща НУЛЕВА информация, пък некви списъци ли ще ми правят, бе? Обучение ли ще организират, бе? Къде сте тръгнали, БЕ?На гол тумбак - чифте пищови са запашили, ама ръждясали, незаредени и газови, баш като пищака на Октай в епизод 15, сезон 7 на сериала "ДПС".
71
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се бия за тази държава само когато се яви плевнелиев и др политици в пълно бойно оборудване и с боен вик Ура на уста!
70
3
 
8
 
! Отговори
до 105 преди 8 години
като в първта война в Чечня нали:-) ====Не като първата в Грузия. Защото сега и щатите се страхуват от Русия.
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пък може и с китайците...2-3 милиона голям праз, НАТО и българската могъща армия ще ги разпилее от раз
68
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С руснаците ще се воюва...аз не виждам друга заплаха за НАТО.
67
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че кой нормален българин би се воювал за тези управници
66
7
 
21
 
! Отговори
вл преди 8 години
Аз срещу Русия няма да воювам.
65
2
 
4
 
! Отговори
Успя да ме разсмееш преди 8 години
До Май за Война, а?Ако ще си взимаме обратно Македония, тогава може. За една седмица ще ги научат как се държи калашник и какви са основните команди и после, кой по риза, кой по ***, юруш на югозапад. За ден-два ще сме приключили.
64
0
 
22
 
! Отговори
Злостър преди 8 години
Според мен, пичове, трябва даже нещо повече да се направи, след като въведат всички да минат през казармата, се организира едно въстание, като войнишкото от миналия век и тогава филипинци/дупетати/разбойници и крадци... само за 2 дни пукане ще се изчистиме от помията!
63
2
 
11
 
! Отговори
до българин преди 8 години
Абе ти великия войник! На нас ни стига да дойде една рота Спецназ, че да ни види сметката на цялата умрела армия, барабар с този *** начело! Помощник на нато! Най големия виц!
62
0
 
37
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Госпожи и господа, на секцията у дома има снимка на сина ми от момента, в който целува знамето при полагането на войнишката клетва. Красив, строен, прилежен, горд. И се гордея с тази снимка. С него също. Той се кле за България, за българската земя. Бях там, и сълзи изпълниха очите ми тогава. Не знам защо, но знам че не беше от мъка. Госпожи и господа, нито за миг не допускайте че ще позволя да вземете сина ми за нещо, предизвикано от вас, където и да е! Ще бъдете прокълнати не само от мен.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 84Турчетата бяха много по-различни. На тях можеше да се разчита. Просто бяха хора от друго качество.Тези, за които пишеш, наистина са гола вода.Затова е разумно за тях да има трудови войски. Но за да не ревнат разни неправителствени смешни организации, че подборът става на етнически принцип, по-добре е да се приеме образователният ценз - който до 18-годишна възраст не е успял да завърши основно образование, отива в Строителни войски, за да го ограмотят и да му дадат професия.
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тотална разруха наБЪЛГАРИЯ никой не иска да я защити в даде момент
59
0
 
3
 
! Отговори
Май за Война, а? преди 8 години
С Кого ще се Воюва??? Нещо Става... Да не са решили да влизат в Македония??? Май на там клони.... Сега там няма правителство.... Абе ще видим...
58
1
 
8
 
! Отговори
мъж на 30 преди 8 години
Бих се записал като доброволец, но само ако ми се гарантира, че действително ще науча нещо ПОЛЕЗНО. И не говоря за пуцане с калашник, а как да се реагира в различни извънредни ситуации, касаещи сигурността и суверенитета на България.Даже бих дал пари за това - само и само да получа нещо истинско в замяна, а не бълвоч и помиярщина, осмукана от пръстите и организирана само колкото да кажат, че са направили нещо.
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е добра идея
56
1
 
16
 
! Отговори
Това е щуротия преди 8 години
Ако възникне военна ситуация, тепърва да се обучават да воюват, а някои от тях ще са вече понатежали 30-32-годишни батета с бирени коремчета?!Трябва трезво да се обсъди и да се реши:1. По-голяма и добре обучена професионална армия или редовна военна служба за всички?2. Ако няма да има задължителна казарма, тогава дали да не се предвиди няколкомесечно обучение на всички здрави момчета, за да имаме Гражданска гвардия?3. Задължителни Трудови войски за всеки, който няма основно образование.
55
6
 
12
 
! Отговори
Хасан преди 8 години
За тая керлива дъражава НИКОГА !!!!
54
1
 
10
 
! Отговори
дедовия преди 8 години
До Казус85% от БГ резервистите са давали клетва на НРБ, респективно СИВ! Как се предполага, сега всички тези мъже да плюят на клетвата и себе си, за да воюват на страната на врага НАТО??:)---ФАКТ! Не бих целунал знамето на Нато , ако ще да ме разстрелят!