Война, напрежение... Ненчев прави списъци с резервисти

Сега не били нужни, но ако потрябвали щели да ги обучават за бой
Обновена: 24 фев 2016 13:00 | 24 фев 2016 12:44, Веселина Йорданова
268
Война, напрежение... Ненчев прави списъци с резервисти
Снимка: архив, Булфото

Военният министър Николай Ненчев обяви, че министерството ще вземе информация от ГРАО за младежите между 18 и 32 години. Законови промени, предлагани от ведомството на Министерския съвет, предвиждат тези българи да бъдат водени на военен отчет.

Ненчев уточни, че списъците са необходими в случай на война или възникване на конкретно напрежение. Към момента ситуацията не е такава и не се предвижда обучение, освен ако някои от тях доброволно не изявят желание за това.

Още по темата

"Резервът в БА е доброволен или задължителен, но ние в този случай набираме резервисти на доброволен принцип, като за това организираме съответните обучения. Касае се за зачисляване – правим регистър на всички младежи, всяка държава има такава практика. Ще вземем тези списъци от ГРАО и ще разполагаме с тях. Ако е необходимо, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда", разясни министърът.

Тези, които желаят да преминат специално обучение, ще бъдат регистрирани, ще бъде сключен договор с тях и ще бъдат зачислени в резерва.

Трябва да обръщаме по-сериозно внимание върху военната подготовка, както беше преди, коментира още министърът пред журналисти в МС.

По думите му в рамките на миналата година много млади хора са пожелали да преминат през подобно военно обучение. То продължава няколко месеца в зависимост от необходимостта.

"В нашите военни университети осигуряваме необходимата логистична поддръжка и мисля, че това е много полезно", допълни министърът.

С решение на правителството България изпраща 8 военнослужещи за охрана на въздушното пространство на Турция за 6 месеца. Министърът обясни, че това е част от нашите задължения като член на НАТО. Те не са пилоти и ще окажат техническа помощ – наблюдение и контрол, съобщи той.

На въпрос защо партията, която представлява - БЗНС, няма да се подпише под коалиционното споразумение, Ненчев отговори, че то трябва да бъде изчистено и конкретизирано.

"Ние вече имаме подписано споразумение, което следваме и спазване. Говорим и разсъждаваме върху възможността, ако се подписва ново споразумение, то да бъде много ясно конкретизирано и с определени срокове. Но очевидно има известни недоразумения в рамките на РБ по този въпрос", каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва да има ред и възпитание в държавата и повече жертвоготовност за страната какво са се отпуснали мъжете ългарски и който откъдето дойде ги мачка един мъж трябва да е способен да защити майка жена деца и родина всеки един момент
12
1
 
31
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Радан и Паси да се стягат за сирийския фронт! Братски ИДИЛ има нужда от помощ против рашките комунисти.
11
9
 
5
 
! Отговори
Дедо Николая ви преди 8 години
Благославям новия кръстоносен поход в името на Христа .
10
0
 
37
 
! Отговори
мачу пикчу преди 8 години
Няма нова техника , няма и хора в БГ , няма да се яви никой и накрая арогантния министър ще предаде държавата.......да не разчитаме на НАТО, защото ако не си помогнем сами няма да ни помогне никой...! Как ще дойде някой ако предпочита да служи в армията на съседна държава? Спомнете си черното знаме от сериала за Капитан Петке Войвода и черното знаме което развяваше от покрива...на него пишеше...ТЕ ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ ...т.е. като сега....
9
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казармата е глупава отживелица - една професионалан армия пази 1000 пъти по-добре от някаква пасмина наборници, които дори не знаят къде се намират.
8
7
 
34
 
! Отговори
2 преди 8 години
Ако се наложи ще се биеш. Няма къде да ходиш. На война е така - стадото тръгва, а селските "тарикати" ги търсят и като ги намерят ги убиват за назидание. За разлика от тях, истинските тарикати си стоят в луксозните къщи във Вашингтон, Лондон, Москва и броят печалбите.
7
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Резервистите чий интерес ще защитават? интересите на политици и олигархия смешници
6
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакай бе, някой питал ли ме е дали съм съгласен да съм резервист?Какво нахалство!
5
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, според Ненчев, Митов, Борисов и Плевнелиев нашият основен враг е Русия, а Турция са нашите приятели, на които сме поверили да пазят небето ни.Ако се наложи Ненчев, Митов, Борисов и Плевнелиев ще хвърлят нашите даца в битка срещу Русия за да защитим нашият нов приятел Турция и Еврогейовете наркомани и хомосексуалисти.
4
6
 
37
 
! Отговори
Смесени чувства преди 8 години
Принципно решение е добро. Лошото е, че се "сетиха" точно ГЕРБ и точно сега, което води до съмнения, че някой иска да ни ползва за пушечно месо.
3
9
 
16
 
! Отговори
Радан Москов преди 8 години
Да се въоръжи Волен Сидеров и заедно със Станилов и Ташева да бъдат пратени като десантни части в Турция за да защитят православна България.Отзад тила ще пази Шиваров заедно с резерва ,ако не са заети по къщата му .
2
10
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много му здраве на министъра ако си мисли че ще ида да се бия
1
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо махнахте задължителната казарма?Защото ви е толкова акъла.