Всеки втори българин студува у дома си

Решението: Социални тарифи или енергийни ваучери
24 фев 2016 08:07, Петя Славова
28
Всеки втори българин студува у дома си
Снимка: архив, Булфото
България е първа в ЕС по процент на хората, които не могат да затоплят жилищата си адекватно. Според данните на европейската статистическа служба Евростат в такова положение са 40,5% от българите, пише "Монитор". Под нормално затопляне обикновено се разбира поддържане на 21 градуса в основната стая от жилището и 18 градуса в останалите помещения.
 
След нас, но с чувствително по-нисък процент – 32,9 на сто, е Гърция, а на трето място се нарежда Португалия (28,3%). Средното ниво за ЕС е 10,2 на сто, показват последните данни на Евростат.
 
При хората в риск от бедност процентът на "мръзнещите" е чувствително по-висок - 66 на сто не отопляват нормално домовете си. В същото положение обаче според статистката са и над една трета от "богатите" - тези, които не са изложени на риск от бедност. Това са всички с доход над 60% от т.нар. медианен. За България той е под 2000 евро годишно на човек.
 
Това означава, че ако трябва да се реши проблемът с всички хора, които не топлят домовете си нормално, защото не могат да си го позволят, държавата трябва да извади пари за 2,9 млн. българи. Със сигурност обаче бройката на подпомаганите ще е доста по-ниска. Всичко зависи от това какви критерии ще бъдат прилагани, за да попадне едно домакинство в групата на енергийно бедните.
 
В Европейския съюз няма единни критерии. Всяка държава е задължена да идентифицира своите енергийно бедни по собствена преценка, както и да ги подпомага. За по-голяма сигурност България реши да повери изготвянето на критериите на работна група с участието на Европейската комисия. След първата среща на работната група енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че 30% от населението у нас се определя като уязвимо. Тоест 2,2 млн. българи имат трудност да посрещат енергийните си нужди.
 
Според неоповестен официално доклад на Световната банка от времето на служебния министър на енергетиката Асен Василев обаче енергийно бедните у нас са 62 на сто от населението, припомнят експерти. За сравнение в момента енергийни помощи за отопление през зимата получават около 255 хиляди домакинства, като на месец помощта е 72 лева.
 
Ако всичко върви по план, критериите за енергийна бедност трябва да бъдат готови след месец – в края на април, както и начините за подпомагане. Според запознати на преден план са останали две идеи за подпомагане, които се обсъждат. Едната е на енергийно бедните да се предоставят ваучери, а другата – да се въведат социални тарифи.
 
Въвеждането на специални тарифи обаче срещала по-широка подкрепа. Като идеята е разликата до пазарната цена да се покрива от определен фонд, подобен на този, от който в момента компенсират НЕК за скъпата енергия от ВЕИ и топлофикациите.
 
Сега той се пълни от 5% вноска от приходите на всички производители и вносители на ток, както и приходите на България от търговия с въглеродните квоти. Специални тарифи се прилагат във Франция. Там хората с под 2175 евро годишно са плащали ток и газ по специално определени тарифи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тока трябва ад падне. Трябва да има конкуренция, защото докато няма цената ще е завишена. Без ток неможем и тока няма заместители - от това се възползват ЧЕЗ и ЕООН
18
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
НОВИТЕ ДАНЬК ЗГРАДИ И ТАКСИ СМЕТ ТАКА ЩЕ СГРЕЯТ ЗАДНИЦИТЕ НА ДАНЬКОПЛАТЦИТЕ 4Е НЕМА ДА ИМА НУЖДА ОТ ДЬРВА ---ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ПОЛУ4ИЛИ ПИСМАТА О ДАНЬ4НИТЕ СЛУЖБИ НО КАТО ГИ ПО ЛУ4АТ ----ЛЕЛЕ МАЛЕ ЩЕ СА ПОТНИ ЦЯЛА ГОДИНА
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дървета мокри и скъпи. Въглищата също, даже и пълни с камъни. Парното и тока скъпи и слаби. Студуването е гарантирано.
16
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
нали искате герб сега студувайте
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решението е малко неочаквано - спират се всякакви социални помощи.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЛАНА РАН-ЪТ В ДЕЙСТВИЕ. ТОЗИ ПЛАН Е ПРИЕТ С АПЛОДИСМЕНТИ И В ПЪЛНА СЕКРЕТНОСТ В ПАРЛАМАНТА ОТ ВАШИТЕ СЕЛСКИ ТАРИКАТЧЕТА ПО ВРЕМЕТО НА ЛУКАНКАТА. НО ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА И ЛУКАНКАТА ЗАМИНА В ПЪКЪЛА. ОЧАКВАМЕ ДА ГО ПЕСЛЕДВАТ И ОСТАНАЛИТЕ!!!
13
1
 
2
 
! Отговори
срамувам се да кажа преди 8 години
Пак ли сте първи . Браво , другари ! Так держать ! Бедата не е в студуването . в умуването Колкото повече студуваш . толкова по-умен ще бъдеш . За това пък загриженият за хората столичен кмет може да се издигне .
12
0
 
12
 
! Отговори
лошо преди 8 години
Геноцид ....
11
0
 
27
 
! Отговори
Главен редактор преди 8 години
Ми нормално. С 500 лева заплата кое по напред да се плати? Ток ли, вода, парно, телефон, храна, дрехи, обувки... Кое по напред да се плати?
10
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не, решението е само едно и е ясно- куфарите и бегом, далеч от тая клоака!
9
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баба на 90г живее сама в 150м.2 и и е скъпо да го стопли цялото, 4 членно семейство живее в 40м.2 и го топли само с ***, кой е бедният?
8
0
 
1
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
До АнонименАми тъй става като се опитвам да спазвам синтаксиса , за напред ще се сещам за съвета ти
7
0
 
15
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
Против съм всякакви социални помощи --всички знаем ,че като ти докарат социалните дърва от 8 кубика ти разтоварват 6 -- другите 2 кубика за честния българин , на който му се плаща за това ... После ми се оплаквайте с тоз и оня --- ние сме първите дето се дърпаме обратно в казана
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дърт КрейзърПише се духЪТ и няма ядове ;)
5
2
 
6
 
! Отговори
gerbist-reformator преди 8 години
До Анонимен, 10Донякъде си прав, затова е добре вместо дърва да се раздават въглища и ***. Хем е по-евтино, хем по-лесно се проследява доставката и по-малко ще са кражбите.
4
13
 
9
 
! Отговори
svetlio преди 8 години
Пари за цигари,алкохол,наркотици,билетчета на национална лотария има-но на студено стой,как така става...?!
3
11
 
7
 
! Отговори
gerbist-reformator преди 8 години
Статията е подвеждаща, защото не отразява реалността у нас. В смисъл, положението може да е такова, но ние си имаме цел да вървим по пътя на прехода и реформите, и това изисква затягане на коланите. Не е приятно, но имаме ясна цел и следва да работим за прехода. Така решихме всички на кръглата маса през 90-та година.Иначе за отоплението, нека хората да ползват повече твърдо гориво: дърва и въглища, защото е най-евтино. Отделно, държавата да дава въглища за отопление на социално слабите.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GLAD,STUD I MIZERIA--TOVA E BALGARIA.
1
4
 
28
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 8 години
Ако на някой българин му стигат парите значи той или обира инкасо автомобили или е висш гербер а може и двете!