Местан – кандидат-президент на ДОСТ? Може, но...

Думите "дост" и "достлук" са в българския речник, обяви Хафъзов
29 фев 2016 13:37,
99
Местан – кандидат-президент на ДОСТ? Може, но...
Снимка: архив Булфото

Партия ДОСТ ще се опита да бъде приятелски настроена към всички, които споделят ценностите и целите, които сме си поставили, обяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Хюсеин Хафъзов – дясната ръка на лидера на новата формация Лютви Местан.

"Ние се опитваме ясно и точно да кажем, че отделяйки се от ДПС, основната ни цел е да подчертаем своята политическа евроатлантическа насоченост, защото свободата ни може да бъде гарантирана само от Европа и НАТО", категоричен бе депутатът.

Хафъзов настоя, че в момента в държавата липсва отговорност – за действията, за политиките, и за това което се случва в страната, "липсва свобода на мнение, свобода на словото", каза той.

Още по темата

Депутатът категорично отхвърли твърденията, че ДОСТ ще защитава чужди интереси с дейността си у нас.

Той намекна, че лидерът му Лютви Местан е достатъчно харесвана фигура за кандидат за президент, но все още всичко било в сферата на говоренето.

"Наистина имаме силни личности, които да се борят, но за нас е още рано да мислим за това. Нашата амбиция е да се разгърнем на национално ниво", посочи той.

Хафъзов допълни, че ДОСТ ще разчита на членски внос от съмишленици, за да се издържа.

"Ще разчитаме по места на нашите съмишленици да подпомогнат нашата инициатива, които да дадат своята лепта за развитието но ДОСТ. Ще търсим спонсори в рамките на закона", допълни той.

Партията на бившите депесари носи турското име "дост", за да покаже, че учредителите вече нямат комплекс и притеснение от произхода си, обясни Хафъзов пък пред bTV.

"Ако мислите, че ние, призовавайки всички хора да подкрепят "ДОСТ", ще изпитаме приснение или комплекс... Свърши се с това. Това притеснение беше преди 1989 година", каза той.

Хафъзов смята, че с името, което на турски означава "приятел", учредителите са показали, че са свободомислещи. Така те са изпратили послание до всички. "Ако мислите, че това е провокация, значи има проблем с рецепцията", каза депутатът.

ДОСТ на Лютви Местан бе учредена в събота. Наименованието на партията е абревиатура от "Демократи за отговорност, свобода и толерантност".

"Какво смущаващо виждате в това, че сме търсили дума на турски?", попита Хафъзов и обясни, че думата "дост" и  и "достлук" присъстват в българския тълковен речник. Той обясни и че няма никаква провокация в избора на име на турски език.

"Провокация? Провокация за приятелство ли? Ако вие се притеснявате някой да ви нарича приятел на какъвто и да е език, това е разколебаване на вашите и европейски и демократични ценности. За мен въпросът е да бъдем приятели на къквто и да е език", обърна се депутатът.

Хафъзов беше категоричен, че партията ще води проевропейска и евроатлантическа политика, а не протурска.

"Ние сме се клели във вярност към родината, когато служих 1996 година, съм целувал българското знаме и смятам, че клетвата още важи. Обидно е да ни вменяват шпионаж, протурска и ислямистка партия", каза още депутатът.

На въпроса защо Лютви Местан е потърсил закрила в турското посолство, а не в МВР например, Хафъзов отвърна:

"Всеки един български турчин бяга там, когато държавата не може да му гарантира сигурност". Той припомни, че преди това Местан е потърсил съдействие от президента, който не е могъл да му помогне.

Депутатът обясни и че Движението за права и свободи (ДПС) вече е с изпразнено съдържание: "Ние видяхме, че има разминаване между заявките и действията, политиките, които се водят последните месеци. В ДПС вече не можеше да се води тази проевропейска, проаталантическа политика", обясни независимият депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
Deyan преди 7 години
Мястото на този "човек" е във затвора с доживотна присъда без право на замяна.
66
1
 
1
 
! Отговори
експерт преди 8 години
местан ни готви косово-кръв и война
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДОСТ симпатизант
64
1
 
1
 
! Отговори
ДОСТ противник преди 8 години
Драги симпатизанте, отидете на Шипка, а Лютви да изрецитира "Опълченците ..." за по-сигурно. Българският му е безупречен. Вярвам настолната му книга наред с корана е "Под игото".
63
1
 
2
 
! Отговори
ДОСТ симпатизант преди 8 години
Хайде на 3-ти март с венци да отидем на Шипка. Всички от високо да ни видят, че сме българи.
62
1
 
2
 
! Отговори
зле третирани преди 8 години
Какво се месят тука Българеещи се Роми(Дасикане Рома)в форума , като са били най-зле третирани по време на Османско си е техен личен проблем ,да ходят да псуват Ердоган в Турция заради Османско
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този се взе насериозно. Ще стане ли ?Е, да , ама не !
60
1
 
2
 
! Отговори
Наивен преди 8 години
Тоя с вратовръзката български политик ли е ?
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Местан може да бъде единствено кандидат за затвора, заради шпионска и противодържавна дейност, в услуга на държава, която от комплексите на своите ръководители, иска да направи света султанат.Тази противобългарска партия не трябва да бъде регистрирана, защото няма никакво основание българоубийците да я регистрират!Чуйте наглите приказки на Хафъзов, които извират от сърцето му!Има ли държава и ако има къде са ония , на които плащаме ?!
58
2
 
5
 
! Отговори
ХРИСТО АНГЕЛОВ преди 8 години
АКО БОРИСОВ И СЪДА ДОПУСНАТ ТАЗИ ПРОТУРСКА ПАРТИЯ ДА ЗАПОЧНЕ ДЕЙНОСТ , ДА СИ ВЗЕМАТ КАПИТЕ И ДА ХОДЯТ НА МАЙ...ТА СИ . ТЪРПЕНИЕТО СИ ИМА ГРАНИЦИ . А НА БЪЛГАРИТЕ Е ИЗЧЕРПАНО
57
4
 
12
 
! Отговори
Тест преди 8 години
Сега на ход е българският съд. Надявам се да издържи поне този тест. Ха дано!
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България трудно поддържа добри съседски взаимоотношения.Балканска му работа.И. помежду си все сме едни срещу други.Не знам какъв е Местан,не знам що за партия основава.Но знам,че сред българските политици има само псевдородолюбци,които разпалват етническа омраза, надявайки се да спечелят оня избирател,чийто представа за патриотизъм е тотално сбъркана
55
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОСТ-абсолютни откачалки.Не че другите партии не са,но тези са "баш" первезно луди.
54
7
 
10
 
! Отговори
престанете преди 8 години
Няма такова понятие "български" турчин.Турците са в Турция и който в България е с такова самосъзнание да върви там.Достатъчно такива като тези са се заигравали с насилствено наложени понятия използвани за параван за да разделят нацията и да пълнят гуши за сметка на народа.Медийте сте виновни че давате трибуна и раздухвате откровенни лъжи на лъже политици.Слуги и съучастници сте им в съсипването на народа.Колкото и да се мъчите да преиначавате историят истината винаги си пробива път.
53
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сутринта гледах интервюто. пълна излагация. абсолютно типично нагло и арогантно държание на силно комплексиран човек. да си ходи където му е мястото и там ако има ум и възможности нека си създават партия. тези хора са много болни.
52
7
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Мюмюните могат да си учредяват и космическа асоциация или каквото им е угодно.За регистрация на политическа партия е нужно регистриране в Софийски градски съд.като им покажат среден пръст там - пак на посланника ли ще плачат?
51
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На този чак и брадата му е полумесец със звезда.Двамата със Хавъзов са най-големите реакционери
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На турски приятел е АРТИК думата се използва масово в Хасково дори и от българите като обращение подобно на софиското- *** и пловдивското- майна
49
7
 
8
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Някой който каже, че е български турчин, може да е бизнесмен, да направи каквато си поиска организация, да бъде какъвто поиска, но не и да участва в управлението на която и да е от двете държави...
48
4
 
4
 
! Отговори
?? преди 8 години
До нахалство ВМРО КАРАКАЧАН- ОВ - ?