ЕК: Проблемите в BG – корупция, съд, администрация

Представят доклада за напредъка на страната ни на 10 март
Обновена: 1 мар 2016 13:39 | 1 мар 2016 13:37, Анисия Иванова
32
ЕК: Проблемите в BG – корупция, съд, администрация
Снимка: Bulgaria On Air

За изминалата година България има напредък във финансовия сектор особено след кризата с КТБ. Добри са постиженията в социалната сфера. Това каза ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR в коментар поредния доклад на комисията за напредъка на страната ни.

Например представяме се много добре при намаляването на количеството на парниковите газове и при възобновяемите енергийни източници. В доклада обаче е подчерната необходимостта от реформи в пенсионния сектор, заетостта, образованието, здравеопазването, допълни Златев.

През 2011 г. ЕК предложи на европейските страни регулярно да се прави скрининг и на базата на него да се прогнозират възможни проблемни области, въз основа на които да се направят препоръки към съответната страна.

Докладът за България за изминалата година беше представен миналата седмица в Брюксел, у нас ще бъде представен на 10 март.

На базата на резултатите от този доклад всяка страна трябва да подготви и да изпрати до ЕК осъвременена национална програма за реформи с предложение какво ще се направи конкретно на базата на този доклад.

Въпреки очаквания растеж през следващите години – от 1.5-2%, което според евродоклада е позитивно, това е е недостатъчно, за да стигнем нивото на старите страни-членки. Препоръките на ЕК са растежът да бъде още по-ускорен.

Във връзка с това с представителството на ЕК започва разяснения какво точно представлява планът Юнкер, който помага не само за големи трансационални компании. В него има и специална част, посветена на малки и средния бизнес. В това отношение България е една от първите три страни, която успя да получи кредитни линии – едната е за 100 млн. евро, другата е за 35 млн., обясни той.

Златев допълни, че проблемите у нас са свързани с правораздавателната система и усложнените административни процедури и с корупцията. Всичко това оказва негативно влияние върху привличането на чуждестранни инвестиции.

Проблем е и увеличаващият се брой на трайно безработни млади хора, които над една година са извън пазара на труда, каза той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Поговорка преди 8 години
Като ми пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша?! Та и нашите така. Карат си както си знаят.
11
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До Анонимент 18Хехе, гадно е да не можеш да спориш и да на всичко отгоре да не можеш да накараш ответната страна да млъкне. :) Мисля си че е доста тъжно да си подобен ограничен индивид, без собствена мисъл и с речник от 50 думи. Но реално погледнато ти и подобните ти сте в блажено неведение за собствените си ограничения и в пълен мир със себе си и мини реалността която обитавате. За твоето ниво - "да си т.ъп е като а си мъртъв, ти не знаеш а на другите им е тежко". :)
10
0
 
7
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 25марш бе марш бе
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21май тебе хич те няма
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 19на тебе какво по точно ти харесва в България
6
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До Анонимен 12"Измирисъл" съм се преди известно време, но благодаря за разрешението. :)Колкото до дразненето като гледам от всички българи се дразниш само ти, и аз нямам нищо против това. Очаквам с нетърпение да видя нищото добро от теб. :)Оставяйки на страна кре.тенското ти заяждане, кое точно е супер на България на днешно време? Или на теб мозъчния капацитет ти стига само за твърдения, не и за аргументи? :)
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и без доклад виждаме в каква *** живеем
4
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
То всеки с поне малко ум го знае, ама на Борисов му е през буя, а простите овце не разбират, че са само *** за доене, стригане, клане и дране, което заслужено получават от овчарите, които са си избрали - прости, нагли, крадливи, селски тарикати !
3
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До Анонимен (6)Май ти си за психодиспансера след като мислиш че в българия е "супер", друг вариант е да си за затвора.
2
3
 
4
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
До Анонимен И ПАК ЩЕ Я ОСВОБОДИ
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как ще генерираме парникови газове, като хубостниците съсипаха икономиката?!?