Разрешиха дрямката на плажа. Но къмпинга – не

Забраниха къмпингуването в плажната ивица на 100 метра от морето
1 мар 2016 15:07,
65
Разрешиха дрямката на плажа. Но къмпинга – не
Снимка: flickr

Депутатите се отказаха от идеята да въведат солени глоби за пренощуване на плажа. Забраната бе приета с промени на второ четене в Закона за Черноморското крайбрежие от регионалната комисия в парламента преди две седмици. 

Народните представители обаче останаха зад друга част от предложението - забрана за къмпингуване и паркиране на плажа. Така те единодушно решиха да въведат забрана за къмпинг и паркиране в плажната ивица на 100 метра от морето  извън населени места.

Още по темата

Предвидените глоби от 1000 до 10 000 лева за нарушаване на това ограничение отпаднаха. Според министъра на туризма Николина Ангелкова обаче остават глобите, предвидени в административния кодекс - от 5000 до 50 000 лева.

Решението бе взето на фона на протести на природозащитници пред парламента и остри реплики в пленарната зала. Мотивът на депутатите да го одобрят е замърсяването на плажните ивици и нуждата от запазване на природата. 

Ангелкова пък обясни пред парламента, че забраната е само стъпка в регулацията на къмпингите.

"Предстои да се въведат нови изисквания за тях - да са с две или три звезди, да има осигурена топла вода и да се гарантират минималните нужди на всеки турист", каза тя. 

Вносителят на предложението за забраните, които предизвикаха протестите, Костадин Марков от РБ, сам се отказа от идеята да се глобява и за пренощуване на плажа. 

"Да кажем с г-н Миков пием по една ракия на плажа и задремем. Идва един човек и казва, че ни глобяват, но г-н Миков казва, че е бил със затворени очи, но не е спял, а е мислил. Тогава няма да е честно само аз да бъда глобен", обясни мотивите си за оттегляне на "пренощуването" той, признавайки, че забраната не е "изчистена". 

Марков обаче бе категоричен, че безконтролното къмпингуване и паркиране в плажните ивици трябва да бъде спряно. 

Гласуването на точката бе отложено, за да се чуе и гласът на протестиращите. Техни представители бяха изслушани по време на извънредно заседание на регионалната комисия, но еколозите така и не успяха да убедят депутатите и министъра. 

"Не можем да толерираме тоновете боклуци, които остават на плажа", обясни шефът на комисията Найден Зеленогорски.

С промените в закона за Черноморското крайбрежие се въведе и категоризация на плажовете, като част от тях бяха определени като плажове за природосъобразен туризъм. Като такива депутатите записаха в закона "Корал", "Иракли" и " Карадере". 

Те няма да могат да се дават под наем и на концесия и на тяхната територия няма да може да се извършва стопанска дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
забранете хотелите - те замърсяват много повече!
47
0
 
14
 
! Отговори
дедо Коце преди 8 години
Много Ви моля!Назовете ми само един депутат който е влязъл в парламента с чиста съвест и ясното съзнание,че влиза там за да служи на народа си и има ясни идеи как да го стори.Само един ми посочете който не се е напъвал да влезе и не харчил авансово с идеята после да си ги върне стократно мръсните парички.Преди време работех в Белгия и тамошния ми шеф се дърпаше да става кмет за да не му западне бизнеса.А хората го искаха и умоляваха.Също като в България нали...
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз някои път се събирам с приятели на по миди и бира палим огън , сега ве4е неможе ще изко4и някои герберориформатор и ще ни наложи глоба . Тез хептем взеха държавата за бащиния трябва да си ходят 4ас по скоро !
45
0
 
14
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Значи на 100 метра от морето може.Взимаш една голяма рулетка , мериш 100 метра , опъваш палатката и почваш да замърсяваш.Тези надминаха по дивотия и ЕК с щастливите кокошки и кривите краставици.Ама така е , като си мълчим.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сега всеки недоволен от решението, да мине да пусне по едно пакетче мая в тоалетните на всички мутренски хотели, които са на по-малко от 100 метра от плажа..те така или иначе са за събаряне, понеже нарушават същия закон. да видим какво ще обясняват на хеи и на агенциите за мръсни пари, като стане весело..:)
43
0
 
12
 
! Отговори
Къмпингуващ преди 8 години
Нещастници алчни, да изгниете заедно с празните си хотели. Превърнахте черноморието в бетонна площатка, а който не иска да плаща по 50лв за шезлонг да върви на майната си, а. Поне може още да се разхождаме без такса по плажа и в планините, където останаха де.
42
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
а ,хотелите покраи плажовете там може да се спи и паркира и АКОТО , НАПРАВО У МОРЕТО с една дума МУТРА лиси за тебе може всичко у лево анге ЛАКОВА
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гениално решение. Един закон няма в тази държава без вратички. Толкова много вратички, че това е разграден двор вече.
40
1
 
11
 
! Отговори
ME преди 8 години
А на планина можем ли да ходим или за там нещо сте ни подготвили ? Ъъъъъъъъъъъ
39
10
 
7
 
! Отговори
FTR преди 8 години
Значи има такива наггли копфелеца, които не желаят да ги вкарат в правия път: ще иска и дефиниция за пушене и за закрито място - абе не ще да разбере, че не трябва да тровиш другите. Казваш му да слага намордник на песа си - той мисли как да заобиколи и това и не мисли да почисти след мастията си. За капак иска и да селенува на морето и не му трябват и магистрали, той с москвича може и през полето. Достатъчно му е да има водка, пелмени и руцка телевизия. Може и азис и шоуто на учиндолеца.
38
7
 
2
 
! Отговори
FTR до Ghost преди 8 години
А който няма пари за бензин, как ще стигне до морето? А ако няма пари за бански- а го карат да не ходи гол. И трябва да плаща на мутрите за гориво или за автобусен билет- те тези пари накрая отива при пуютя кремлинский. Опитвам се да разбера тези, които не искат да се застроява, ама искат те да дойдат на брега на 15-ти юни с децата и да кесят до 14-ти септември на смени и да живеят като преди 200 години, ама не съвсем - ток да има и да се молим някой да не го хване тока
37
1
 
19
 
! Отговори
Ghost преди 8 години
Да ви е честита демокрацията.Който няма пари да плаща на мутрите хотелите на море само през крив макарон...А който обича да къмпингува да си опъне палатката на терасата и да си мисли че е на морето...а забравих да ви е.б.а майката и политици и всички останали!!!
36
0
 
12
 
! Отговори
Слава на ГЕРП! преди 8 години
...остават глобите, предвидени в административния кодекс - от 5000 до 50 000 лева. както и биене с бич, разпъване на кръст, четвъртоване и пр.
35
1
 
27
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
ЗАТОВА НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА СТЪПЯ ТАМ...НЕ МОЖЕЛО С ПАЛАТКИ...АМИ АЗ СЪМ РИБАР КЪДЕ ДА СИ ГЪРЖА ЛОДКАТА, МОТОРА....В НЯКОЯ СПА *** НА НЯКОЙ ДЕПУТАТ ЛИ...СРАМ НЯМАТЕ....В СЪНИТО НЯМА ДА СТЪПЯ И НАСИЛА ДА МЕ ВЛАЧАТ...ИМА ГЪРЦИЯ, АЛБАНИЯ, ТУРЦИЯ...И ТН...ЛЕВ НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ОТ МЕН.....ИНАЧЕ РЕЧЕНО НАД.РУСАНИ АНГЛИЧАНЧЕТА ДА СИ ПРАВЯТ ОРГИЙ НА ПЛАЖА....А БЪЛГАРИТЕ СИ ЗАГУБИХА ЗЕМЯТА...СРАМ....*** ПОЛИТИЦИ...ТОВА ВИ ПОЖЕЛАВАМ ЗА БАБА МАРТА....***
34
1
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Ха ха хаСмееех
33
1
 
8
 
! Отговори
Единни преди 8 години
Днес тука в коментарите всички са супер единни. Ех така да беше и по другите проблеми, и в парламента щеше да е по интелектуално.
32
0
 
11
 
! Отговори
Ей клефка преди 8 години
Костадин Марков.. я бягай за студена бира бре ***. не напъвай тия части на главата които ги нямаш
31
0
 
18
 
! Отговори
Бинт божи преди 8 години
До Анонимен 28Никога не е късно за революция... Дори за да ги видиш тия измети зад решетки и без пари....по добре късно от колкото никога
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от край време на къмпинг Смокиня по продължението на цялата плажна ивица се опъват на 10м от водата палатки като апартаменти. И са кво?
29
1
 
20
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Защо на глобите нашествениците замърсили планините? Лобисти смотани!!!