Разрешиха дрямката на плажа. Но къмпинга – не

Забраниха къмпингуването в плажната ивица на 100 метра от морето
1 мар 2016 15:07,
65
Разрешиха дрямката на плажа. Но къмпинга – не
Снимка: flickr

Депутатите се отказаха от идеята да въведат солени глоби за пренощуване на плажа. Забраната бе приета с промени на второ четене в Закона за Черноморското крайбрежие от регионалната комисия в парламента преди две седмици. 

Народните представители обаче останаха зад друга част от предложението - забрана за къмпингуване и паркиране на плажа. Така те единодушно решиха да въведат забрана за къмпинг и паркиране в плажната ивица на 100 метра от морето  извън населени места.

Още по темата

Предвидените глоби от 1000 до 10 000 лева за нарушаване на това ограничение отпаднаха. Според министъра на туризма Николина Ангелкова обаче остават глобите, предвидени в административния кодекс - от 5000 до 50 000 лева.

Решението бе взето на фона на протести на природозащитници пред парламента и остри реплики в пленарната зала. Мотивът на депутатите да го одобрят е замърсяването на плажните ивици и нуждата от запазване на природата. 

Ангелкова пък обясни пред парламента, че забраната е само стъпка в регулацията на къмпингите.

"Предстои да се въведат нови изисквания за тях - да са с две или три звезди, да има осигурена топла вода и да се гарантират минималните нужди на всеки турист", каза тя. 

Вносителят на предложението за забраните, които предизвикаха протестите, Костадин Марков от РБ, сам се отказа от идеята да се глобява и за пренощуване на плажа. 

"Да кажем с г-н Миков пием по една ракия на плажа и задремем. Идва един човек и казва, че ни глобяват, но г-н Миков казва, че е бил със затворени очи, но не е спял, а е мислил. Тогава няма да е честно само аз да бъда глобен", обясни мотивите си за оттегляне на "пренощуването" той, признавайки, че забраната не е "изчистена". 

Марков обаче бе категоричен, че безконтролното къмпингуване и паркиране в плажните ивици трябва да бъде спряно. 

Гласуването на точката бе отложено, за да се чуе и гласът на протестиращите. Техни представители бяха изслушани по време на извънредно заседание на регионалната комисия, но еколозите така и не успяха да убедят депутатите и министъра. 

"Не можем да толерираме тоновете боклуци, които остават на плажа", обясни шефът на комисията Найден Зеленогорски.

С промените в закона за Черноморското крайбрежие се въведе и категоризация на плажовете, като част от тях бяха определени като плажове за природосъобразен туризъм. Като такива депутатите записаха в закона "Корал", "Иракли" и " Карадере". 

Те няма да могат да се дават под наем и на концесия и на тяхната територия няма да може да се извършва стопанска дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
16
 
! Отговори
мдам преди 8 години
така става като протестирахме толкова против застрояването им, те ни го връщат сега със глоби !!
7
3
 
19
 
! Отговори
бивш гербаджия преди 8 години
и това правителство трябва да си ходи!
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали може да обменям ДНК на плажа?
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лобито на ГЕРБ надделя отново. Изберете си ги пак. После се жалвайте на отец Армен Агопян.
4
0
 
9
 
! Отговори
ужасен преди 8 години
Егахти и гризните пръсти на краката дето има този.
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В крайна сметка Бойко, ортаците му на карти олигарси и Строителната мафия победиха народа.Иначе се борим с корупцията де, най-вече по филмите.
2
4
 
42
 
! Отговори
Blago преди 8 години
Супер. Една палатка и пренощуващите в нея замърсяват много повече плажа от бетонна плоча с 10 етажа вдигнати върху нея и оттичаща се канализация в морето...Значи може да се вдигат хотели на 50м от морето, но къмпингите са им проблем.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той боко на конференцията в Осло дремеше като даракчийско магаре и после пиарите му го накараха да лъже че уж е писал есемеси, въпреки че ясно се вижда какво прави,а аз не ще мога да спя на плажа.