За 3-ти март: От Русия и Америка… с любов

САЩ се гордеят с нас, Москва припомня дружбата
2 мар 2016 22:37,
346
За 3-ти март: От Русия и Америка… с любов
Снимка: архив Булфото

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и лидерът на руските социалисти Сергей Миронов поздравиха задочно българите по случай утрешния национален празник.

Кери публикува привествие от името на президента Барак Обама и на гражданите на САЩ. То е публикувано на сайта на Държавния департамент.

"Приятелството между САЩ и България се корени в общия ни стремеж към демократично управление, сигурност, човешки права и върховенство на закона. Нашите две страни подчертаха това по време на визитата ми в София миналата година", се казва в приветствието.

В него Кери допълва, че София и Вашингтон работят заедно срещу тероризма, за енергийна сигурност, в сферата на образованието.

"Като съюзници в НАТО ние задълбочаваме отношенията си в областта на отбраната чрез съвместни и многостранни военни учения, на които домакин е България. Ние сме поели ангажимент следващата година да засилим търговията и инвестиционните си връзки, да укрепим сътрудничеството си в правоналагането, да развиваме туризма и човешките контакти", се казва още в приветствието на държавния секретар.

Той допълва, че сътрудничеството прави всяка от двете ни държави по-силна, общества - по-сигурни, а икономиките - по-проспериращи.

"САЩ се гордеят, че имат близък приятел като България и очакваме нашите отношения да укрепват още повече занапред", пише още в приветственото послание на Джон Кери.

Поздрав за празника дойде и от Москва. Руските войници и българските опълченци се сражаваха за освобождението на България рамо до рамо. Това припомни лидерът на руските социалисти в писмо до шефа на БСП. В него председателят на "Справедлива Русия" Сергей Миронов поздравява Михаил Миков и пожелава на българите мир, успехи и просперитет.

"Трети март е особен ден, както за българите, така и за руснаците", пише той. Миронов припомня, че на тази дата преди 138 години е подписан Санстефанският мирен договор, в резултат на което България става независима след почти 500-годишно османско иго.

"Рамо до рамо руските войници и българските опълченци самоотвержено се сражават за освобождението на България. Много от тези герои храбро загиват в боевете на Шипка и при Плевен", пише руският политик в поздравителния адрес.

"Победата на Русия в Руско-турската война от 1877 – 1878 г. способства за началото на нов етап на свободно развитие на българския народ, на подем на неговото национално самосъзнание", отбелязва също Миронов.

Лидерът на "Справедлива Русия" припомня, че между Русия и България има дълбоки исторически връзки на дружба, разбирателство и взаимоуважение.

"Именно в такова русло се гради днес диалогът между "Справедлива Русия" и Българската социалистическа партия. И ние сме длъжни да съхраним тези добри отношения", категоричен е Сергей Миронов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
4
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Цитат от Кроп Печатница за Русия-Russland verfuegt ueber eine viel gesuendere Volkswirtschaft als die meisten der Laender im Westen, die Russland einen gescheiterten Staat nennen.Или преведено на Български-Русия разполага с едно много по-здрава икономика отколкото повечето от западните държави, които наричат Русия неуспяла държава.Ставаше дума за държавния дълг на Русия, който е 10% от BIP, а в Япония е 200% например.Така, че турците трябва да се облекат по-топличко.
23
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 8 години
500 години борбата на българският народ срещу турците не е секвала! Само през 19 век могат да се наброят стотина въстания и бунтове.Така че не може да се говори за някакво примирение на българите.С помощта на руската войска получаваме отново независимост.Никой друг няма заслуга за освобождението ни освен нашият народ и руските войници, и разбира се още няколко държави.
22
1
 
5
 
! Отговори
до 64 преди 8 години
Само да те светна че Крим е бил в границите и на Римската империя, така че изначало не е бил турски. Екатерина Велика го е отвоювала, да но и Турция се е опитвала да си го присвои, не си е бил неин поначало.
21
0
 
2
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 8 години
До ДонДонДа де, но не отговори, как държава под робство вече 150 години, може да нападне друга?
20
13
 
2
 
! Отговори
ДонДон преди 8 години
До Аз съм *** но... Ами поинтересувай се. В световната мрежа има доста информация. Не се ограничавай само с учебниците по история от соца, където нищо лошо за братята руси не можеше да се напише.
19
2
 
2
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 8 години
До Ястреб Османлията И на тебе години не ти съвпадат, керпосните са освободени 1861!
18
11
 
10
 
! Отговори
Ястреб Османлията ® преди 8 години
Това освобождение на България и струваше близо 90 милиона златни лева, или почти 35 тона злато! А друг е въпроса, че руските солдати, които идват да освобождават българите от османското "иго" като виждат как българите живеят в просторни спретнати къщи, в села с варосани и поддържани църкви, имат имоти, стада, градини и поля, се чешат по лейките и се питат един друг "А бре Ваньо, ние кого от какво освобождаваме????" Защото по това време повечето от тях са крепостни селяни, роби на помещиците!
17
0
 
9
 
! Отговори
Аз съм прост но ... преди 8 години
До ДонДонДа не говорим за времената преди осмаското и византийското владичество, когато в следствие на набезите и погромите по нашите земи от братските руски войни, България отслабва до такава степен, че първо Византия а после и османците ни превземат с лекота. --------------------------------Е добре де, ама Русия е била под робство тогава почти 150 години, или техните земи са под робство, а те си атакуват България? Обяснете по-подробно че трябва новата история да я науча!
16
4
 
1
 
! Отговори
Ebanieee преди 8 години
ot kakvo sa ni osvobodili tocno ce nesto se gubi bih predpocel rezniacite pred muzikite glavnia vinovnik za situaciata v balgaria
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турската държавна Телевизия ТРТ 1 излъчи документален филм по случая. Ботев и Левски бяха наречени "хайдутлар" и изменници на родината (османската империя). След този документален филм беше излъчен уестърн с Джон Уейн. Във филма дублиран на турски, обирджиите които стреляха по индианци и ограбваха влакове също бяха "хайдутлар" в турския дублаж.
14
6
 
0
 
! Отговори
ДонДон преди 8 години
Да не говорим за времената преди осмаското и византийското владичество, когато в следствие на набезите и погромите по нашите земи от братските руски войни, България отслабва до такава степен, че първо Византия а после и османците ни превземат с лекота.
13
3
 
5
 
! Отговори
Историк преди 8 години
Санстефанският договор е бил обречен на неуспех, това са го знаели и самите руснаци. Европа никога е нямало да позволи учредяването на руска губерния на Балканите. За това се свиква и Берлинският конгрес. От там нататък всичко, което се е случило в полза на България е дело единствено на българите. И слава Богу.
12
0
 
11
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Прочетох поздравленията и на двамата. Едното- общи приказки, другото- конкретни факти от историята. Кое има по- голяма стойност според вас?! На колко години е Русия, на колко години е САЩ, на колко години е България?! Само един въпрос: ще премахне ли визите САЩ, или ще ни купи колело?! А относно " съжителството" с турците, прочетете Ботевото " На прощаване". Днес бях на тържество на ученици, и едно 10- годишно дете го рецитира. Плаках..... Хайде прочетете го. Ей така, за поклон пред героите...
11
9
 
8
 
! Отговори
ДонДон преди 8 години
Българския народ е признателен на братските народи на Русия. Затова и никога до сега България не е обявявала война на Русия! Но обратното! Аз знам за поне два пъти, когато Русия обявява война на освободената от тях България: 1та световна, когато офищиално Русия капитулира офищиално пред България след няколко битки спечелни от нас в северна Добруджа и стигаме до Букурещ. 2та световна, когато Съветския Съюз обявява война на България след като България офищиално напуска пакта с Германия!
10
6
 
1
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
3-ти март! Ден на:"Приятелството между САЩ и България се корени в общия ни стремеж към демократично управление, сигурност, човешки права и върховенство на закона. Нашите две страни подчертаха това по време на визитата ми в София миналата година", се казва в приветствието.
9
3
 
6
 
! Отговори
Историк преди 8 години
Санстефанският договор е бил обречен на неуспех, това са го знаели и самите руснаци. Европа никога е нямало да позволи учредяването на руска губерния на Балканите. За това се свиква и Берлинският конгрес. От там нататък всичко, което се е случило в полза на България е дело единствено на българите. И слава богу.
8
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 8 години
Защо Местан не е официално поканен на празника утре ?
7
0
 
4
 
! Отговори
xaxa преди 8 години
golemi prikazki za priqtelstvo i satrudnichestvo a ne mahat vizite za statite?
6
15
 
8
 
! Отговори
Херцог Трън преди 8 години
А от руското робство кога ще се освободим ?
5
3
 
26
 
! Отговори
НАЙ преди 8 години
Честит Празник на всички Българи - Освобождението на България от Турско Робство .На Плевнелиев , Местан и Ердоган - яд ли ви е ?