За 3-ти март: От Русия и Америка… с любов

САЩ се гордеят с нас, Москва припомня дружбата
2 мар 2016 22:37,
346
За 3-ти март: От Русия и Америка… с любов
Снимка: архив Булфото

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и лидерът на руските социалисти Сергей Миронов поздравиха задочно българите по случай утрешния национален празник.

Кери публикува привествие от името на президента Барак Обама и на гражданите на САЩ. То е публикувано на сайта на Държавния департамент.

"Приятелството между САЩ и България се корени в общия ни стремеж към демократично управление, сигурност, човешки права и върховенство на закона. Нашите две страни подчертаха това по време на визитата ми в София миналата година", се казва в приветствието.

В него Кери допълва, че София и Вашингтон работят заедно срещу тероризма, за енергийна сигурност, в сферата на образованието.

"Като съюзници в НАТО ние задълбочаваме отношенията си в областта на отбраната чрез съвместни и многостранни военни учения, на които домакин е България. Ние сме поели ангажимент следващата година да засилим търговията и инвестиционните си връзки, да укрепим сътрудничеството си в правоналагането, да развиваме туризма и човешките контакти", се казва още в приветствието на държавния секретар.

Той допълва, че сътрудничеството прави всяка от двете ни държави по-силна, общества - по-сигурни, а икономиките - по-проспериращи.

"САЩ се гордеят, че имат близък приятел като България и очакваме нашите отношения да укрепват още повече занапред", пише още в приветственото послание на Джон Кери.

Поздрав за празника дойде и от Москва. Руските войници и българските опълченци се сражаваха за освобождението на България рамо до рамо. Това припомни лидерът на руските социалисти в писмо до шефа на БСП. В него председателят на "Справедлива Русия" Сергей Миронов поздравява Михаил Миков и пожелава на българите мир, успехи и просперитет.

"Трети март е особен ден, както за българите, така и за руснаците", пише той. Миронов припомня, че на тази дата преди 138 години е подписан Санстефанският мирен договор, в резултат на което България става независима след почти 500-годишно османско иго.

"Рамо до рамо руските войници и българските опълченци самоотвержено се сражават за освобождението на България. Много от тези герои храбро загиват в боевете на Шипка и при Плевен", пише руският политик в поздравителния адрес.

"Победата на Русия в Руско-турската война от 1877 – 1878 г. способства за началото на нов етап на свободно развитие на българския народ, на подем на неговото национално самосъзнание", отбелязва също Миронов.

Лидерът на "Справедлива Русия" припомня, че между Русия и България има дълбоки исторически връзки на дружба, разбирателство и взаимоуважение.

"Именно в такова русло се гради днес диалогът между "Справедлива Русия" и Българската социалистическа партия. И ние сме длъжни да съхраним тези добри отношения", категоричен е Сергей Миронов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
Butin преди 8 години
Perdogane izyadoh si noktite ot qd sled kato me napravi za smqh pred sveta
3
6
 
10
 
! Отговори
w.q.germani преди 8 години
BRATUSCHKI I LICEMERI......................................
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки се радва за нас! Само на нас ли ни се реве? Като гледаш как всичко стойностно, което с много труд е било създавано, се разсипва с идеята за "светлото бъдеще", което все ни заобикаля.
1
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати сравнението!От едната страна - висш политик от Америка поздравява българския народ. От другата страна - шефът на някаква партия поздравява БСП с писмо до Мишо Миков.