ЕС ще ни даде пари, но при криза с имигрантите

Дано да не стигаме до там надява се Кристалина Георгиева
Обновена: 5 мар 2016 11:18 | 5 мар 2016 11:13,
53
ЕС ще ни даде пари, но при криза с имигрантите
Снимка: архив, Ройтерс

България може да получи финансова помощ от ЕС, ако се стигне до хуманитарна криза заради мигрантския наплив. Това каза Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор Бюджет и човешки ресурси, във връзка с приетото предложение на ЕК за европейски механизъм за спешна хуманитарна помощ от 700 евро за следващите три години в ЕС при извънредни ситуации, пред БНТ.

Георгиева изрази надежда, че няма да се стигне до подобна ситуация с нашата страна и обясни, че с новия план, за който са предвидени общо 700 милиона евро, ще може да се реагира много по-бързо при нужда. "В момента най-голямата ни грижа е да се справим с хуманитарната криза, която произтича от потока бежанци към Европа. С новия инструмент ние можем веднага, в рамките на 24 часа, така, както помагаме при хуманитарни кризи извън ЕС, да помагаме при хуманитарни кризи в Европейския съюз", посочи тя.

"Това, което правим за сега, е да идентифицираме къде имаме пари, които все още не използваме и това е най-вече по програмата на релокация на бежанци, където има прогрес и успехи в това да се преместват от Италия и от Гърция в други страни, но скоростта, с която се движим е по-малка от тази, която се очакваше при определянето на финансирането", заяви еврокомисарят.

"Ние предвиждаме за тази година там 400 млн. евро и смятаме, че с ускоряване на програмата можем да ги усвоим, но това едва ли ще се случи в следващите 6 месеца. За това ние използваме тези пари да финансираме първия транш за хуманитарната помощ вътре в ЕС", каза още тя. Според Георгиева до края на тази година ще се наложи отново да се преразглежда бюджета, като намират пари за приоритети в програми, където използването им е по-бавно.

"Миналата година ние усвоихме за първи път в историята на ЕС 90.9% от парите, с които разполагахме, като постоянно преустановяваме къде върви бързо изпълнение и пренасочваме пари от бавно изпълнение към бързо. Това правим и сега", добави тя.

Кристалина Георгиева обясни и че пари от кохезионния фонд на ЕС, каквито получава и България, няма да бъдат пренасочвани за решаването на хуманитарни кризи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
34
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
По-добре без пари,но и без мигранти!
13
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Т.е ЕС ще ни даде пари вече когато е късно :)
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZASHTO LI NOKI NE VIARVA NA ,,BALGARKATA"-SLUGINIA-KRISTALINA GEORGIEVA.PROKLETA DA E --ANATEMA,ANATEMA.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PARITE SHTE POTANAT PAK VAV VASHITE SMETKI.DANO UMRETE PO-RANO.BOGE POMILUI BALGARSKIAT NAROD
10
2
 
42
 
! Отговори
7 преди 8 години
Не ви щем нито парите, нито маймуните!
9
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Кристалин Георгиев не вярвам и дума-до сега само приказки от рубриката "Кухи фрази".
8
2
 
32
 
! Отговори
Браво! преди 8 години
ЕС ще ни даде пари, ама друг път.
7
1
 
42
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Тази ФИТКА много загрижена за мигрантите а за бедният народ хич не и пука!!!!!!!!!!!!!!
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може навлекът да те командва в собствения ти дом, а точно това става на практика с натиск от вън, то не беше политически коректно говорене, то не бяха права на малцинства, то не беше хуманизъм и антирасизъм...А всъщност една голяма тесла за цяла Европа, натрапена ни от задокеанските "партньори", за да бъдем слаби, уязвими, разделени, подчинени!!
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС ще даде милиарди на Турция, за които и ние ще си платим нашия дял. А за нас отличниците от ЕС ще има топла супа. Много топла супа от ЕС за отличниците!
4
1
 
41
 
! Отговори
баста преди 8 години
Дори не чета какво казва тази слугиня на корпорацийте на новия световен ред.За такива клоуни като нея всичко е пари.
3
1
 
37
 
! Отговори
експертно становище преди 8 години
Елитните еничари на Световната Банка пак гледат умно и дават акъл! При всички случай трябва цялата налична армия да започне да пази границите докато не се издигне 15 метрова стена за да ни пази от турските момчета излезли от лагери за "спортна форма"!България е парламентарна република с върховенство на конституцията която гласи ,че националната граница е неприкосновена и грантутениците чиновници или същите с пагон са длъжни да я пазят защото данъкоплатците са им шефове а не банкери и масони!
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хм,"българката" отново на ниво!Същата "българка",която беше във възторг от прииждащите "неща" през границите,щели да ни подобрят гено-фонда!?!?Ами,ела да живееш България,"българко"и тогава се радвай!
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези пари са от данъците на Европейците, включително и нашите. Откъде накъде, тези еврочиновници ще ги раздават на нелегалните ***, пък и искат да ни превърнат в ислямистко гето. Не ви щем ни ислямистите, ни парите за тях.