КС отмени създаването на 2 пакета за лечение

Това бе една от основните идеи на Петър Москов за реформа
Обновена: 9 мар 2016 06:54 | 8 мар 2016 20:51, Миглена Иванова
62
КС отмени създаването на 2 пакета за лечение
Снимка: БТА

Конституционният съд отмени ключов елемент от реформата на министъра на здравеопазването Петър Москов.

Общо 11 съдии са подкрепили обявяването за противоконституционна на разпоредбата от Закона за здравното осигуряване, с която се въвеждат два пакета медицински дейности – основен и допълнителен. Само съдията Филип Димитров е изразил особено мнение в тази част на решението, посочва се в съобщение, публикувано на сайта на Конституционния съд.

Пълният текст на решението още не е публикувано.

Текстовете в Закона за здравното осигуряване бяха атакувани пред съда от група депутати от БСП Лява България, ДПС, АБВ и Българския демократичен център.

Двата пакета медицински дейности – основен и допълнителен, бяха въведени по идея на здравния министър с цел най-масовите социално значими заболявания да бъдат лекувани бързо и без пациентите да заплащат за това.

За пациентите с диагнози, включени във втория пакет, се предвиждаше или да чакат за прием в болница до два месеца, ако състоянието им го позволява, или да се осигуряват допълнително в частен фонд, който да плаща за лечението.

На практика в двата пакета са включени едни и същи диагнози, с изключение на три, които са изцяло във втория. Решението за това дали пациентът е за незабавен прием, или може да чака, ще зависи от лекарите.

Още новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ф димитров никога не е бил съдия той е от едно котило с п москов
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво излиза, че този министър от началото на мандата си до сега, заедно с цял екип съветници и зам. министри които получават заплати - сътворяват една глупост след друга.ВКС /висшия касационен съд/ и ВАС /висшия административен съд/ обявиха прословута Здравна карта за противозаконна , а сега КС / конституционния съд/ обяви и част от закона за противоконституционна глупост. С две думи прехвалената реформа на министъра е сапунен балон.
44
2
 
8
 
! Отговори
Долу Москов преди 8 години
Вижте лицето на един демонократ. Води ни към дълбините на демонократията. Лицето на злото. Целта на тази реформа е да ни закарат към чипиране и ада което е написано в книгата Апокалипсис. Това е един слуга на дявола и враг на народа си.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това не бе една от основните идеи на реформата, това бе същността на реформата.... сега министъра ако е мъж трябав вече да даде оставкаь видно е че с рефорамат бе дотук....Иначе по принцип реформата е мноог спорна такъв закон има само в САЩ никъде другаде по света и Обама се опитав да го отмени...... ни пък ще го внасяме.....)))))))))основинят прболем е монопола на НЗОК, а не един ли е пакета или два....
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще продължаваме да си въдим poми, и да им плащаме хотелстването по болниците, ще продължи недостигът на направления за нормалните хора - това означава отмяната на въвеждането на двата пакета.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо здравноосигурените имат същите права, както Неосигурените? Докога? Затова съвестно плащащите, работещите се лекуват в мизерни болници, наравно с нищо не внасялите.
40
2
 
12
 
! Отговори
To6 преди 8 години
Търпете ги, вие ги избрахте. Те ще ни докарат още по надолу, търпеееете
39
2
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Това създание не караше ли безбожно скъп автомобил?И като е така да попитам той по каква пътека ще премине с въпросното возило към здравно заведение-евтина или скъпа?
38
2
 
12
 
! Отговори
мда преди 8 години
Проблема в този сектор е че там се говори само за пари . Здравето е загърбено ,а за качествено лечение да не говорим .Говорим само за каса,вноски ,пакети .Затова и не вървят нещата ,а всеки следващ министър става омразен .
37
2
 
6
 
! Отговори
pl преди 8 години
Е това вече не е държава - нито реформа в МВР направиха, сега и в здравеопазването му пречат да направи реформа. Москов много хубаво предложи за 10 години платени здравни осигуровки - тогава да се влиза в системата на здравноосигурените. Отмениха му го това предложение. Предната Таня Андреева уж се канеше за всички платени вноски - тогава да си здрвно осиг. Нищо не направи тя.ЗАЩО НЕ ВЗЕМАТ ЕДИН ЗАПАДЕН МОДЕЛ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ДА КАЖАТ _ ЕТО ТОЗИ МОДЕЛ СЛЕДВАМЕ?
36
2
 
11
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
ВЪПРЕКИ намесата на министъра, пациента ОЖИВЯ!
35
2
 
12
 
! Отговори
Бирофест за републик преди 8 години
Подай оставка бе *** .Отиде да си направиш далаверата за 8 милиона и *** всичко .........
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политическия морал в такива случаи е подаване на оставка. Но къде ти достойнство в П.Москов.
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ОТМЕНИ И РЕФОРМАТА В ТЕЛКОВЕТЕ ГОТВЕНА ОТ МОСКОВ И КАЛФИН!!!......?
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Филип Димитров съдия ли е ?
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BOJE PAZI BALGARIA OT PISHMAN POLITICI I PISHMAN DOKTORI.
30
16
 
6
 
! Отговори
void преди 8 години
Москов искаше да спре практиката работещите и осигуряващи се българи да заплащат лечението на неосигуряващите се роми, които отиват в спешните кабинети по всякакъв повод (защото и без осигуровки там са длъжни да ги приемат); ама не позна - за щастие ДПС и БСП го спряха тоя ционист и сега ще можем спокойно да продължаваме да плащаме лечението на безработните си сънародници както и на тези, които предпочитат да спестят някой лев вместо да прахосват пари за здравни осигуровки. Добре че го спряха!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това са😴ДЕФОРМАТОРИ
28
2
 
6
 
! Отговори
456 преди 8 години
ЗНАЧИ СРЕДНИЯ МИ ПРЪСТ Е С ОГРОМЕН ОТОК 5,6,ЦИРЕЯ 7,8,БРАДАВИЦИ И 3 КОКОШИ ТРЪНА ДАЛИ ЩЕ МОГА ДА ГО МЕТНА В ИНДИКАТОРА НА ПЕПИ.?
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде сега оставка и директно в лудницата! А и да не забравиш селфи на ***.