Няма да спират процедурата за избор на нов състав на КЗК

Всичко за избора е изпълнено, уверява Цветан Цветанов
Обновена: 8 мар 2016 19:13 | 8 мар 2016 19:11, Красимир Ангелов
13
Няма да спират процедурата за избор на нов състав на КЗК
Цветан Цветанов. Снимка: БТА

Процедурата за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма да бъде спряна. Това решиха на съвместно заседание партиите от управляващото мнозинство - ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ. Утре кандидатите за антимонополния орган ще бъдат изслушани от парламентарната икономическа комисия, съобщава БТА. Единайсет души са номинирани за седемчленната по закон КЗК.

Още по темата
Правилата бяха гласувани в края на февруари от депутатите, но в понеделник лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска процедурата да бъде спряна заради съмнения за опорочаване и задкулисни договорки.

Всичко, което е свързано с процедурата по избор на състав на КЗК, е изпълнено, увери зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов на брифинг в НС. “Ще запозная премиера с мнението на партньорите от управляващото мнозинство, ГЕРБ не може да взема еднолични решения във формат, когато мнозинството е от четири партии, заяви още Цветанов.

Той заяви още веднъж, че всичко, което е свързано с процедурата по избор на състав на КЗК, е изпълнено и направените предложения са направени в съответния срок. "Всеки един е имал правото да направи съответните предложения по процедурните правила, които са гласувани в пленарна зала. Когато те бяха гласувани имаше направено предложение от гражданския съвет на Реформаторския блок, беше поискана почивка, след което подкрепихме предложенията, които бяха възприети от Гражданския съвет на РБ”, посочи още дясната ръка на Борисов.

"Сами разбирате, че ГЕРБ не може да взима еднолично решение във формат, в който формираме парламентарно мнозинство от четири партии", каза още Цветанов и обяви, че в следващите часове ще разговаря и с премиера Бойко Борисов за решението по казуса.

Мнението на мнозинството в ПГ на РБ е, че процедурата по издигане на кандидати и определяне на правила мина в съответствие с правилника на НС и затова е редно тя да бъде довършена докрай, обобщи нагласите на по-голямата част от депутатите на Блока съпредседателят на групата Найден Зеленогорски. Той уточни, че реформаторите имат своя претендент, който обаче не е общ за целия РБ.

Според икономическия министър Божидар Лукарски забележки е можело да бъдат правени в пленарната зала, когато са били одобрени правилата и критериите. Сега вече ситуацията е "след дъжд качулка, пост фактум", отбеляза той.

По време на брифинга съпредедателят на ПФ Валери Симеонов посочи, че Патриотичният фронт е за завършване на процедурата за избор на нов състав на КЗК. „Парламентарната група на ПФ счита, че няма място за каквато и да било драма или промени, има легитимно приета процедура от най-висшия законодателен орган – Народното събрание", допълни той и посочи, че не е мястото и времето за проява на “емоционални настроения или някакви необосновани претенции”.

От АБВ също обявиха, че смятат процедурата за легитимна. “Не би могло да има алтернатива на тази парламентарна процедура, тъй като номинациите се правят от парламентарни групи или народни представители”, посочи зам.-председател на ПГ на АБВ Мариана Тодорова. „Това, че някой е закъснял със срока, не е основание ние да преразгледаме процедурата”, допълни още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
есперкт преди 8 години
Нали КЗК трябва да узаконява нагласените обществени поръчки.
7
0
 
2
 
! Отговори
naco преди 8 години
КОЙ няма да я СПИРА? Г-н Бойко Борисов ли??? Е,добре тогава!
6
0
 
4
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
то ще дойде на края повечко на народа
5
1
 
8
 
! Отговори
в пандиза преди 8 години
Цецо да влиза в пандиза и от там да не излиза!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правителство, частни фирми и банки се картелират за заплатите на работниците и държат висока безработица и ниски заплати.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая държава няма да се управи никога! Докато сме овчедушни и търпим такива с по 6 апартамента да определят кои да ни защитава от монополите.
2
1
 
3
 
! Отговори
удивен преди 8 години
Как точно пък ще ме увери най-смешно изглеждащия и лаком нал.ъм ...като след всяко смешно негово исказване носът му расте ли растее
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С други думи "Това че Боко играе театро, съвсем не значи, че икономическите интереси на мафиотите-кукловоди няма да бъдат защитени"