Фургони и кухни за военните на границата

В момента е спокойно, няма бежанци, увери Ненчев
15
Фургони и кухни за военните на границата
Снимка: БТА, архив

"Българските военнослужещи, които ще вземат участие в охраната на границата, ще бъдат въоръжени", беше категоричен военният министър Николай Ненчевпред БНТ.

Още по темата

Той уточни, че само на определени места военнослужещите няма да носят оръжие - където не се налага, но като цяло ще бъдат въоръжени. Военните са на работа и ще вършат професионално своята служба. Ще бъдат за респект и не само, ако се наложи, за да спрем бежанската вълна, коментира Ненчев.

По думите му положението в Гърция е изключително тежко - има над 36 хиляди бежанци и още продължават да навлизат в страната. В Македония ситуацията също е тежка. Сърбия затваря границите, затваря се т.нар. Балкански маршрут.

"Правим всичко възможно да следим обстоятелствата, не само около българската граница, но и около бежанските центрове, за да предприемем конкретни действия, ако има промяна в средата. В момента на границата е относително спокойно", каза министърът. Ненчев уточни, че към този момент няма бежанци , които да са се насочили към българската граница.

Военното ни министерство наблюдава бежанската вълна и ситуацията в Гърция, която е изправена пред хуманитарна катастрофа. Мигрантите, които са в буферната зона, живеят при много тежки условия. Голяма част от тях отказват да се върнат назад към Турция.

"Написах уведомителни писма до министрите на отбраната на Турция, Гърция, Сърбия, Македония. Ще предприема конкретни действия да бъда непрекъснато във връзка с тях, за да търсим общи решения. Смисълът на всички тези действия са свързани с това да бъдем активна страна, да обменяме информация и да знаем какво предстои да се случи, за да бъдем подготвени", каза министърът.

Ненчев увери, че в охраната на границата водеща роля ще изпълнява МВР, гранична полиция и и жандармерията, а Българската армия ще окаже съдействие и помощ при кризисна ситуация. Според него е създадена много добра организация.

По отношение на оградата с Гърция, той уточни, че става въпрос за леко преградно съоръжение, което в случая означава телена мрежа. На този етап преградата не е поставена, но има готовност това да се направи, ако се наложи.

Министърът не се ангажира с точни срокове за това кога ще приключи строителството на оградата с Турция, тъй като това е в юрисдикцията на областните управители, но заяви, че са преувеличени твърденията за бюджета на оградата.

На въпрос дали трябва да подкрепим Турция в исканията й към ЕС, Ненчев заяви: "Трябва да направим всичко възможно да се разберем с Турция. В Турция положението е най-сериозно. Там има 3 млн. бежанци, които също живеят при много тежки условия. Твърде вероятно е една част от тях да тръгнат към Европа, ако не получим съдействието и конкретната подкрепа от Турция, много трудно бихме могли да се справим".

Той обеща, че ще направи всичко възможно да се подобрят условията на живот на граничарите ни. За целта ще бъдат осигурени фургони, които ще бъдат на разположение на военнослужещите и на Гранична полиция.

"Ще бъдат изпратени подвижни кухни, водоноски, готвачи. Така че ще обезпечим хората. Много държа на това, защото разчитаме все пак на тях и те трябва да имат своята сигурност и обезпеченост", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
9
 
! Отговори
боц преди 8 години
Това не е държава!Да си унищожи граничните заграждения, граничните застави и пазителите на границата, може да направи само "държава" управлявана от антидържавници и антипатриоти!За съжаление Иван Костов и Филип Димитров се оказаха такива - унищожители на държавата България!А сега и двамата са на почит и на държавна хранилка и никой не им търси отговорност!!!
8
2
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Армията ни е "професионална" ще рече и досега ги храним и им плащаме , така поне на границата можем да ги ползваме за плашила, тъй като досега само си седяха и прибираха държавни пари без да правят нищо.
7
1
 
17
 
! Отговори
:( преди 8 години
За граничарите - палатки и мизерна храна, за бежанците ремонтирани общежития. За пенсионерите 200 лева пенсия, за ислямистите - 1100 лева месечна издръжка. И това защо? Защото Щатите отидоха да крадат нефт и разбутаха арабските кочини. Ако не спрем тази лудост, ще унищожим държава на 1300 години, за която са умрели милиони българи в миналото.
6
0
 
9
 
! Отговори
Сержант преди 8 години
Г-н министър само политиците си мислите, че имаме армия. С вашата политика я затрихте. До към 2003 г долу-горе имахме армия, от 2003 до 2010 г изглеждаше, че има армия, а сега е едно социално министерство пред закриване. Нямате армия запомнете го.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне по една гьостерица да им дадат . Белким имат някакаво оръжие в ръцете . То и гьостерицата е някакво оръжие ,ако им разрешат да ги ползват .Да ,ама не !
4
1
 
11
 
! Отговори
Иван гаргамела преди 8 години
И да не забравите да ги въоръжите с тояги защото за 26г.преход батисахте военната индустрия,а въоржението предадохте за скрап.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SEGA TRIABVA I DA GI HRANITE BEZPLATNO TEZI NEKADARNIZI.
2
0
 
10
 
! Отговори
хайко преди 8 години
Със зелените чорапки пристигна редник СпасТалибани веселушки, елате Вий при насРушветчета раздайте на всички от сърцеДа жулнеме ракийка, да тропнем Ний хорце...
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде са казармите, имаше построени *** амунджите ги разкостиха?