Митов за посланик Гьокче: Намесва се, но Турция решава!

МВнР било изготвило лоби план за "Ирина Бокова в ООН"
35
Митов за посланик Гьокче: Намесва се, но Турция решава!
Снимка: архив, Булфото

Външният ни министър Даниел Митов коментира напрежението, което се създаде преди Коледа, когато изключеният от ДПС Лютви Местан потърси закрила в турското посолство, защото беше свалена охраната му от НСО.

Въпросите в тази връзка му бяха зададени по време на парламентарния контрол от независимия Велизар Енчев и от Станислав Станилов от "Атака".

"Не бих могъл да скрия, че двустранните отношения между България и Република Турция, както и националното ни достойнство бяха в известна степен накърнени от събитията в дните около Коледа", призна Митов.

Той увери, че Министерство на външните работи е направило всичко възможно да предотврати разрастването на конфликт.

Още по темата

"Друг е въпросът, че не всичко, направено от нас, може да стане публично достояние, най- вече заради специфичния инструментариум, с който дипломацията понякога трябва да си служи. Същевременно подчертавам, че не влиза в разбирането ми за професионално дипломатическо поведение действията на ръководител на мисия, който демонстрира поведение, което и общественото мнение възприема като намеса във вътрешните работи на нашата страна", добави Митов.

Външният министър беше категоричен, че опитите за намеса, на който и да е представител, на което и да е посолство във вътрешните работи на страната ни, няма да са без последствия.

"Оставил съм на турския си колега Мевлют Чавушоглу, когото много уважавам, да реши дали присъствието на посланик Сюлейман Гьокче е полезно за нашите отношения", заяви още Даниел Митов.

"Нашите народи са съседи от векове и разбират колко голямо е отношението за добросъседството, за да допуснем влошаването на тези отношения заради действията на отделни лица, независимо от техния ранг", допълни той.

Министър Митов обяви още, че ведомството му е подготвило план за действие и концепция за кампанията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и всеки, който може да помогне за успеха й е добре дошъл.

Дипломат №1 припомни, че до момента претендентите за поста са седем, като шест са от страни от Източна Европа.

Митов обясни, че оперативната работна група вече е провела своето работна заседание, в което е участвала и самата Ирина Бокова. Тя е изложила вижданията си за етапите на провеждане на кампанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
31
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Не се сърдете на външния ни министър.Той е много...уважаван от турския си колега и при това...положение не е учтиво да се прави на...мъж.
2
6
 
31
 
! Отговори
Макс преди 8 години
От този външен министър " и *** за зеле не става "
1
6
 
41
 
! Отговори
сигурно преди 8 години
ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР И ЗА ДОМОПРАВИТЕЛ НА ВХОД НЕ БИХ ГО ВЗЕЛ !!