Николай Радулов: Доверието в МВР е ниско!

Упрекът му е към ръководните кадри, а не към обикновения полицай
12 мар 2016 11:12, Петя Славова
28
Николай Радулов: Доверието в МВР е ниско!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Доверието не спрямо полицията, а спрямо МВР и то към ръководните кадри на това министерство, в никакъв случай към обикновените полицаи, е ниско, тъй като в продължение на 15 години ръководителите на тези ведомства се явяват в средствата за масово осведомяване и непрекъснато докладват за намаляване на престъпността.

А когато тези изявления стават толкова публични и непрекъснати, а гражданите биват все повече пресирани от организирана и неорганизирана престъпност, естествено е, че ще има много голяма ножица между заявеното и реализираното доверие.

Това каза бившият главен секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) професор Николай Радулов в предаването "Денят" на телевизия Bulgaria ON AIR.
 
"Когато МВР не може да се ползва от доверието на гражданите, функциите, които гражданите би трябвало да изпълняват на хора, които съобщават за престъпления, които ги касаят или са били свидетели на такива, изчезват", поясни той. "Когато вашият съсед е ограбен и полицията дойде и не желае да вземе отпечатъци, понеже няма с какво да ги вземе, няма консумативи, момчетата и момичетата, които работят и им е неудобно да кажат за какво става дума, казват: "Е, много западни филми сте гледали, не става така", каза още Радулов и подчерта, че всеки път, когато стане престъпление се вижда, че гражданите губят доверие.
 
Във връзка с масираните полицейски акции, които се провеждат в столицата, по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, Радулов каза, че по принцип е "за" такива операции, но има "много тежък капан".
 
"За никой не е тайна, че в момента в МВР има голям недокомплект. В момента в Софийската дирекция за вътрешните работи има към 800 души недокомплект, т.е това са незаети щатни бройки. Не е вярно, че полицаите в България са доста голямо число. Полицейската акция, която се прави в момента, ще завърши след два-три дни, а служителите ще са се натоварели с огромен брой допълнителни часове. Те няма да могат да работят нормално, а тези часове няма и да им се платят", каза още Радулов.
 
По отношение на изграждането на ограда за спирането на бежанския поток, професорът няма много оптимистични прогнози.
 
"Целият този проблем с тази мигрантска вълна ни засегна, защото в България законите не се спазват. Ако се спазваха - границата щеше да се пази. Трябва да се действа така, както се действа в целия свят - огради, там където има такива миграционни движения. Оградата действа, но зависи каква е тя", подчерта Радулов.
 
Той съобщи, че съвсем скоро е имал разговор с израелски експерт, който работи това. "Оградата - осем метра височина, каквато не е нашата, и три метра под земята, стоманена, отдолу с датчици, отгоре с датчици за преминаване, се пази от въоръжени гранични полицаи, които стрелят по нарушителите. Тази стена струва около един милион лева на един километър. Нашата граница, тази завитушка, тоест бодливата тел струва три милиона на километър. Твърди се, че се изгражда път, но дори и шосетата с най-висока степен на изграждане не струват повече от един милион на километър. Значи какво се получава? Получава се някъде фира от един милион на километър", заключи бившият главен секретар на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Доб преди 8 години
Искам да попитам що е ниско като да не са като ония днеска место да дават пример на децата зели та се напили посред обед и то за срам на хората а обеснете ми говори ми за честстност дее честноста бре 21век сме срамота ама другата система само акъл дава
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По определение всяко партийно ръководство се стреми към властта,за да организира,ръководи и осъществява тероризирането и ограбването на народа и разпродаването на държавата.В условията на т.н. "демокрация" МВР се управлява от партийни назначенци,чиято цел е да "пазят" и умножават откраднатото от партийните ръководители, да съдействат на престъпленията им срещу държавата и народа и персонално да охраняват властващите към момента партийно организирани престъпни групировки
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Го4о Герге! Рибата е вмирисана от към главата . Ако ще и пет пъти да ги сменят момчетата от МВР, с тези полузакони,взаимно обезсилващи се ,,завързали ръцете,, им за борба с престъпността ,нищо нямя да се промени Умишлено са приети тези закони ,умишлено е доведено МВР да това състояние ,умишлено се поддържа тая престъпност и ненаказание за престъпленията - Откъм главата зависи всичко Откъм миризливата глава и системата на управление .Умишлено.От всички управляващи досега
18
0
 
10
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
Драги г-н Радулов, грешите! Доверието в МВР не е ниско! То е повече от ниско! То е НУЛА, ZERO, NADA...Отчита намаление на престъпността с еди колко си процента, но зададе ли си някой въпроса защо е така? Дали защото полицията си върши работата или пък нещо друго? Ами другото е! Много потърпевши престанаха да се оплакват в полицията, защото знаят, че резултатът е онези три думички в третото ми изречение. А изгледи за увеличаване на доверието НЯМА, по-скоро ще стане с отрицателна стойност...
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основното задължение на МВР е превантивнтоста на престъпленията.Но благодарение на приеманите и наложени под външно влияние противоречащи закони от българските политици, МВР и редовите служители се превърнаха в регистратори.Борбата с престъпнотта умишлено е снизена до удобни на управлявящите нива,с цел внушение на населението че това е нормално състояние.Рибата се е вмирисала от към главата.Ако зависеше от редовите полицаите, всичко ще е решено за 48 часа. Ама *** глава не разрешава.
16
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Абе какво "доверие"! Това е смешно!
15
1
 
9
 
! Отговори
монти преди 8 години
за голямо съжаление половината а може би повето кадри в мвр са престъпници и мястото им е в затвора
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ист
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук може да се види какво представлява съоръжението на Западния бряг в Израел news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/pop_ups/03/middle_east_israel0s_security_barrier/html/1.stm а тук може да се види и цената, която е скочила от 1 млрд долара до 2,1 млрд долара за 700 км jewishvirtuallibrary.org/jsource/Peace/fence.htmlИ цената и съоръжението са несравними с "родните" и в много голяма вреда на последните.
12
3
 
9
 
! Отговори
срам и позор преди 8 години
Доверието към МВР и полицията е критично ниско но това не пречи да си прибират не малките заплати и привилегии!?и дори да "протестират"за още....
11
2
 
15
 
! Отговори
тя преди 8 години
Само са на държавни заплати и вредата от тях е по- голяма отколкото ползата!
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рибата се вмирисва от главата колеги! Не че настоящите полицаи правят нещо полезно и нямат вина,но в случая по-голяма е вината а тези,които назначават откровени недоразумения в тази сложна система!
9
0
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Колкото процента от населението работят в МВР, толкова процента е и одобрението към тази институция.
8
0
 
10
 
! Отговори
тя преди 8 години
А , защо ли е ниско?
7
2
 
11
 
! Отговори
Ченге преди 8 години
Ми те повечето са били членове на БКП. Това не променя факта, че говори истини. Е, тези истини са неприятни за Боко и приятели, ама...
6
7
 
3
 
! Отговори
Винету преди 8 години
Този не беше ли член на БКП?
5
5
 
19
 
! Отговори
у преди 8 години
Правителство на имитациите, водено от главният имитатор. Този им стил е залегнал още от училище, комсомол и партия.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гн Радулов няма доверие на всякъде,не само в мвр в министерският съвет в парламента в съдебната система в прокуратурата.Всичко е лъжа монтажи които се управлява това всичко от 2-3 човека.Нищо няма прозрачно,нищо нени остава да скачаме и всичко да разрушим и изгорим.Какво да чакаме още гн Цветанов да разнася законо проекти със които дасе притисне народа в дън земя.4 г затвор и до 10 000 лева глоба ако обидиш политик гн Борисов ако му кажеш че гн Велизар Енчев е казал че Борисов е бил арестуван и съден 2 пъти в Унгария през 90 те за кражба на коли.Няма как да стане това,вие ни вземате за балъци.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кажете ми към коя държавна институция доверието е високо
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не че е ниско, тотално липсва!