Плевнелиев се обяви срещу глобите за къмпингуване

Не то, а застрояването променят облика на крайбрежието ни
Обновена: 12 мар 2016 18:07 | 12 мар 2016 15:55, Петя Славова
69
Плевнелиев се обяви срещу глобите за къмпингуване
Снимка: архив, Булфото
Необходима е цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване. Но, не къмпингуването променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването. Това съобщиха от прессекретариата на президента.
 
Държавният глава Росен Плевнелиев обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но ще сезира Конституционния съд.
 
Президентът приветства промените в Закона с обявяването на плажовете Иракли, Бяла-Карадере и Корал за морски плажове за природосъобразен туризъм.
"Забраната за отдаването им на концесия и под наем, както и осъществяването на каквато и да е стопанска дейност върху тях е мярка за опазването им, но само тя не е достатъчна. Не може да се опазят биологичното разнообразие и екосистемите на тези плажове и да се съхрани естественото им състояние, ако се застрои ивицата зад тях. Трябва да уважаваме и потребността на част от българските граждани да почиват не в хотели и комплекси, а максимално близо до природата", се казва в съобщението.
 
Президентът няма правомощия да иска създаването на конкретни правила нито чрез вето, нито чрез законодателна инициатива, но призовава народните представители и Министерския съвет своевременно да направят това.
 
Според Плевнелиев, проблемите няма да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лева за паркиране и къмпингуване. 
 
Междувременно стана ясно, че в Министерството на туризма се обсъжда още една промяна. Според нея всеки, който сложи палатка в страната, извън категоризиран къмпинг, ще бъде глобен с 200 лева. Същото очаква и собствениците на каравани и кемпери, ако се настанят на диво място в природата.
 
Промените в Закона за туризма са качени на сайта на Министерство на туризма. В две алинеи се казва, че ако при
 къпмингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди.
 
Предложенията са публикувани за обществено обсъждане до 15 март, след което ще бъдат внесени в паралмента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
14
 
! Отговори
с комсомолски порив преди 8 години
Тоя до кога ще се прави на света вода ненапита за незаконната си вила до Черноморец ще отрони ли някоя дума или както винаги само кухи приказки.
16
1
 
3
 
! Отговори
АБВ преди 8 години
До ВасилевХи-хи-хи-хи. Не става на Варадеро. Няма белгийски сервитьори, които да сервират шампанско и които после да замеряме с тапите.
15
5
 
21
 
! Отговори
Росен Плюнколиев преди 8 години
От сега нататък всички трябва да станете обратни, а жените да ходят забулени. Така повеляват евроатлантическите, демократични ценности. Който не го направи е зъл путинист.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Същите, който искат сега да си къмпингуват където им падне обикалят Витоша и заплашват хората да не палят огън, на мен лично са ми правили проблем заради барбекю на дървени въглища, и освен че са прости (изрази като "много сме", "тук сме цяла нощ"...) са и нахални.Да ми обяснят как се нощува на палатка без огън *** мръсни. Само платени ***, да ходят да следят софиянци и серящите навсякъде кучета или това е наторяване?
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ще застраховаш бе лобист чехлест!!!то бива да си мекотело ама ти вече мина всички граници.
12
3
 
17
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
А що не е наложил вето, ами ще чака конституционния съд да го отменя? Защото вдига пушилка, а въобще не му пука, затова.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Не то, а застрояването променят облика на крайбрежието ни"И защо ли след тези думи на това от снимката си спомням смътно за една триетажна виличка направо на пясъка имаща някакво връзка с него? Или тя не се отнася към застрояването, а просто е една мааалко по-голяма палатка?
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отиваш на риба с преспиване, където не е къмпинг, глоба! ДАМС за БОРИСОВ и сие!
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, не се плашете, само шепа мергинали искат да забранят къмпингуването. Ние свободнокъмпигуващите сме нормални хора и сме много по-вече от тези дето бетонираха крайбрежието и хотелите им седят празни.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спираше през нощта да подремне край пътя иликъдето не е къмпинг глоба?
7
3
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Еж,тоА са напраЙ на мъж :)
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първанов това никога нямаше да го направи
5
0
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Направо да забранят продажбата на палатки.Как се прави в Европа ??? Хвърляш си *** идват и те глобяват, ама тук ги мързи да работят, иначе си има закон за изхвърлянето на *** на обществени места, ама ....
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господа, не критикувайте президента. Той успешно реши всички проблеми на страната и положението у нас сега е толкова прекрасно, както никога през историята ни. Остана само един малък проблем с къмпингуването, но г.-н президента и него ще оправи.
3
1
 
8
 
! Отговори
Мангу преди 8 години
И този закон не се отнася за нас. Ние ще си къмпингуваме и наторяваме, където си искаме.Нашите гласове се броят, а вашите НЕ. Запомнете го!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
значи за новичкото предложение по повод палатките на оная шматка и екипа й, просто О С Т А В К А! ВЕДНАГА! То бива гьонсуратщина ама тва вече на нищо не прилича!
1
7
 
16
 
! Отговори
гошко преди 8 години
Браво!