Властта дава назад за дивото къмпингуване

Премиерът Борисов обеща, че забраната за палатки на плажа пада
102
Властта дава назад за дивото къмпингуване
Снимка: Булфото, архив

Само две седмици, след като парламентът набързо прие забраната за дивото къмпингуване на плажовете под обществения натиск властта е на път да се промени мнението си.

Още по темата

Уверенията за такива действия е дал премиерът Бойко Борисов по време на разговор с лидера на партия "Зелените" Борислав Сандов.

В разговора е участвала и председателя на парламента Цецка Цачева, стана ясно от публикации на Сандов в социалните мрежи. Новината потвърдиха и от правителствената пресслужба.

Още в сряда депутати от ГЕРБ ще внесат нови поправки в закона, с които да отпадне забраната. Така на практика в парламента ще влезе за ново гласуване първоначалният проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше одобрен от кабинета на 30 декември 2015 г., уточниха от пресслужбата.

"Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене. Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран", коментира премиерът Бойко Борисов.

В началото на март депутатите окончателно забраниха къмпингуването и паркирането в зона А, която е 100-метровата ивица зад плажа, извън определените за това места с приети промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие по предложение на Реформаторския блок. Парламентът разписа и глоба от 1000 до 10 000 лева на нарушителите.

Реакцията на обществото не закъсня и стотици излязоха на протест "Къмпинг за вето", които няколко пъти блокира "Орлов мост".

Само че президентът Росен Плевнелиев пусна законовите промени за обнародване в Държавен вестник, но сезира Конституционния съд, защото "не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване".

Междувременно тази вечер в шест града на страната граждани излизат на национален протест - в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Шумен, с който да затвърдят искането за отпадане на тази поправка за забрана на къмпингуването на 100 м от плажа, която депутати от Реформаторския блок вкараха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
24
 
11
 
! Отговори
Дик преди 8 години
Бойко не прави поредната глупост-не отменяй закона. Тези дето искат диво къмпингуване не знаят какво остава след тях и искат да си изкарат плажа без пари. Те на са природозащитници а са природоосиращи. Да къмпинтуват но на определените за това места.
3
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само шепа мутри са срещу дивото къмпингуване
2
16
 
10
 
! Отговори
2 преди 8 години
После да не мрънкате, че ви бил мръсен плажа - единствените виновници за мръсотията и *** по плажа и във водата сте си самите вие, така наречени "къмпингуващи"
1
6
 
23
 
! Отговори
1 преди 8 години
Диво, диво, колко да е диво? Да си събират *** после, че ми писна от пластмаса и опаковки навсякъде, дори по чукарите на Витоша има всякаква гнус!