Даваме ?6 млн. на Турция. За храна и просвета на бежанците

Да не се спекулира, това е помощ за мигрантите, призова Борисов
16 мар 2016 17:52,
212
Даваме ?6 млн. на Турция. За храна и просвета на бежанците
Снимка: архив Булфото

България ще изпрати 11,5 млн. лв. помощ на Турция в полза на бежанците. Това реши да кабинетът на днешното си заседание. Споразумението трябва да са ратифицира от парламента.

Документът предвижда помощта да се изпрати на различни траншове в следващите три години. Парите се предоставят по силата на споразумението за управлението и условията на механизма за Турция за бежанците.

Механизмът беше създаден с решение на Европейската комисия с цел да се координират и рационализират действията, финансирани от бюджета на Европейския съюз и от приноса на двустранна основа от държавите-членки.

Средствата са предвидени за спешна хуманитарна помощ – главно за предоставяне на храна, здравни услуги, образование, и ще бъдат предоставени на Турция по съответните европейски програми, обясни пред колегите си днес финансовият министър Владислав Горанов, става ясно от публикуваната стенограма на кабинета.

Общият размер на помощта по механизма е 3 милиарда евро, от които 1 милиард евро ще бъде финансиран от бюджета на Европейския съюз, а останалите 2 милиарда евро ще бъдат осигурени от вноските на държавите-членки.

"Вноската, която България трябва да направи, възлиза на 5 876 946,49 евро или близо 11,5 милиона лева и е изчислена въз основа на дела на брутния национален доход на страната в общата сума на брутния национален доход на Европейския съюз", обяснява още Горанов.

Финансовият министър представя пред колегите си и графикът на траншовете - четвърто тримесечие на 2016 година – 3 405 000 лв,, трето и четвърто тримесечие на 2017 година в общ размер на 5 055 000 лева, третото и четвъртото тримесечие на 2018 година 2,5 млн. лв., четвърто тримесечие на 2019 година – приблизително половин милион лева.

След обясненията на Горанов премиерът Бойко Борисов взима думата, за да направи някои разяснения, става ясно от стенограмата.

"Парите не отиват в турската държава, отиват в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование", казва той. По думите му в лагерите са се родили над 60 хиляди деца. 

"Те трябва да имат детска градина, трябва да имат училище, трябва да имат инфраструктура, трябва за тях да се погрижи някой. И всъщност спекулация е, че ние плащаме на Турция. Тези пари отиват за тази хуманитарна дейност, а не за услугата Турция да държи бежанците там. Много е хубаво и важно да се направи", казва Борисов.

Той призовава никой да не спекулира, че България дава тези пари на Турция. "Те отиват за тези три основни неща – хранене, здраве, образование", категоричен е премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
1
 
! Отговори
мм преди 8 години
а няма ли да ни излезе по евтино ако пуснат затворниците от Софийския, Пазрджишкия и другите затвори, да им дадат по една сопа и да им опростят половината присъда. няма пиле да прехвръкне през границата. какви са тия милиони. нали имаме армия, полиция.... защото тогава ще плащаме на някой. тази армия и полиция само за украса ли са. за какво са ни ако не вършат работа. щом администрацията не знае как да използва тези хора да сложат други министри, главни секретари и разни други хрантутници.
153
0
 
1
 
! Отговори
gtf преди 8 години
то и ние много неща трябва да имаме ама на...Част от евросъюза финансира и подкрепя бунтовниците и е пряк виновник за бежанската криза ..
152
0
 
4
 
! Отговори
Alstet преди 8 години
Съгласен съм Турция да си ги прихване от парите, които дължи на България.
151
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Премиерът на България трябва да решава проблемите на българските граждани!!!!!!!!!!!
150
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давай Бойко, давай! Нашите пенсионери да измират в немотия.
149
1
 
3
 
! Отговори
bratya преди 8 години
ZA BOGA BRATYA KAKVI SA TEZI KOMENTARI ZA TAZI NESHTASTNA SUMA.NAY MALKITE DALAVERI NA BSP DEPUTATITE SA V PATI POVECHE.DOGAN VZE MILIARD SAMO OT EDNA YAZOVIRSKA STENA.ROLKOVA LI PADNAHME.....
148
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българския народ загива , пенсионерите гладуват , не могат да си купят лекарства , всеки 5 е безработен , теглим милиарди евра дългове а даваме финансова помощ на турция , браво г-н Борисов , вече и аз не ви подкрепям
147
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виждала съм как български деца ходят с гуменки през зимата.
146
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите са славянизирано турско племе. Местното слявянско племе, което ги асимилира са македонците, а асимилираните са от туското племе "***", които българската академия много изгодни подминава с думата пра-българи!
145
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки, който е гласувал за ГЕРБ е съучастник в затриването на България!
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-0н Борисов кого лъжите за тези пари,че не били от България? За бедните пенсионери по 40 л а тези които сме внасели ДОО цели 47 год кой ги окраде и сега ще има увеличение след месеци само 2% Свикнахте да ви потупват от ЕС като брашнян чувал а ти се лигавиш да ги целуваш и накрая резултата е ясен.О С Т А В К А ! Никога по вече няма да видиш власт......
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие сте част от голямото европейско семейство!!!
142
0
 
8
 
! Отговори
пффф преди 8 години
Това е подигравка с българите! Няма пари да се вдигат заплати, помощи, детски и т.н., но има пари да се изпращат помощи на ТУРЦИЯ! Откъде накъде, г-н ПРЕМИЕР??? Някой попита ли народа въобще дали е съгласен??? Крайно време е всички в парламента да се махнат и повече да нямат право да влизат в него!
141
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знает ели колко каменни кариери има в Странджа. За тия милиони ще добият достатъчно количество гранит и да издигнат една прилична ограда на границата. Само да доставят камъните и цимента, а лично безвъзмездно ще ида да зидам камъните.
140
1
 
15
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Мисля че няма нормален българин, който да не псува и кълне на см.ърт при прочитането на тази новина.
139
1
 
2
 
! Отговори
смях преди 8 години
Къде е вашата толерантност? европейците............
138
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво са 6 млн. евро, когато имате евроатлантически ценности и европейска толерантност ли беше или нещо подобно. Бъдете широко скроени европейци.И не спекулирайте... :)) Вие сте част от голямото европейско семейство. :)
137
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"България ще изпрати 11,5 млн. лв. помощ на Турция в полза на бежанците."Тя България е цъфнала и вързала, та дойде ред да оправяме света. И къде ги виждате тия бежанци, аз защо виждам само агресивни и нахални мъже, дошли да превземат страните ни?
136
0
 
18
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Крайно време е Борисов да се загрижи за сънародниците си, вместо за нашествениците от Изток! Ако ли не - да изчезва от Бълагрия и да ходи при тях, а те да го избират за вожд ли, за старейшина ли, и да си им решава проблемите! Премиерът на България трябва да решава проблемите на българските граждани, дори това да засегне някои интереси на трети страни, особено враждебно настроени, каквито са емигрантите!Иначе не си е на мястото и му е време да си ходи! Този път окончателно и безвъзвратно!
135
1
 
26
 
! Отговори
Я-я преди 8 години
Давай Бойко, давай! Нашите пенсионери да измират в немотия. А детските? Или ти си имаш откраднати милиарди, уредил си твоето внуче и ти дреме за матриала...