Тайна: Задължителният вот вдига парите на партиите

ГЕРБ ще получава почти 100 млн. лева, изчисли Велизар Енчев
16 мар 2016 10:37,
56
Тайна: Задължителният вот вдига парите на партиите
Велизар Енчев. Снимка: Булфото

Въвеждането на задължителното гласуване ще увеличи държавната субсидия за партиите. Това признание прозвуча от трибуната на парламента. 

В началото на днешното заседание независимият депутат Велизар Енчев за пореден път поиска парите, които държавата дава за политическите партии, да бъдат намалени. 

"Нито един от тези, които внесоха предложението за задължителното гласуване, не издаде мръсната тайна, че така държавната субсидия за партиите ще се вдигне двойно", обяви Енчев. Той дори направи изчисление коя формация колко пари от бюджета ще получи. 

"Ако ГЕРБ в момента получава 48 млн. лв. за един мандат, със задължителното гласуване ще получава почти 100 млн. РБ при 13,2 млн. сега, след това ще получават 27 млн. лв.  ПФ - от 10 млн. лв. ще станат 20 млн. лв.", обясни той. 

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, формацията, по чието предложение бе прието задължителното гласуване, репликира, че именно патриотите са поискали намаляване на партийната субсидия. 

По закон партиите, които са взели над 1% от гласовете на парламентарни избори, получават субсидия от държавата - по 11 лв. на получен глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
3
 
! Отговори
гьоре преди 8 години
да си собственик на партия вече е бизнес в българия и то легален хем се продаваш на силните на деня, хем получаваш пари от държавата за пхредателството си към българските граждани
43
11
 
3
 
! Отговори
ник преди 8 години
Два референдума се проведоха за задължителното гласуване и е ясно , че българите го искат , а не толкова управляващите .
42
7
 
5
 
! Отговори
мишо преди 8 години
Манипулатор , по закон се дават 11 лв. на глас за съответната партия и това няма нищо общо с изборната активност !
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз ще гласувам задължително с един голям лебед в бюлетината в/у партиите на всички!
40
4
 
7
 
! Отговори
888 преди 8 години
КАКВО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ БЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТАКОВА???НА ИЗБОРИ НИКАКВО УМИРГАНЕ ..ЩЕ СТЕ ДЛЪЖНИ ДА ГЛАСУВАТЕ СУБСИДИИ НА ПАПУРИТЕ...
39
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези дето ни управляват ако ги направя лафкаджии на собствени лафки, ще фалират за нула време. Толкова са некадърни, че ако има нобелова награда за некадърност те пак няма да успеят да я получат защото са некадърни.
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакви пари от държавата за партиите. Има си начин и той се нарича членски внос. Колкото толкова. Значи една партия да има право на собственост, сгради, офиси, кафенета и т.н. Членски внос, наеми, печалби от клубните кафета и ако се оправи добре ако не, фалит и закриване. Никакви дарения обаче, даренията за партиите са си жива корупция. Не може една партия която не може да съществува без държавни пари да и не може да се самоподържа да командва и да налага начин на функциониране на държавата.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номера със задължителното гласуване е и за да се вземат кинти от работещите в чужбина. Колко от тези 2 500 000 души в чужбина ще иде да гласува? Май не повече от 500 000, поради факта, че няма да им е осигурена възможност за гласуване - малко секции, отдалеченост, опашки и т. н. . И като се върнат в БГ, я дайте сега по 50 кинта, та колко прави това.... 100 000 000.
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости на таркалета, тези които досега не гласуваха , сега ще гласуват с празна бюлетина и пак няма да се вдигнат парите от субсидии на партиите, защото досега негласуването беше наказателно у няма кого да избереш и затова не гласуваш, и сега пак няма кого да избереш и гласуваш с празна бюлетина и готово. На родните избранници са ни работници, аз като техен работодател не желая да си избирам крадлив работник, който да ме краде . Не знам кой здраво мислещ работодател би назначил крадлив работн
35
5
 
8
 
! Отговори
ме преди 8 години
Това не е тайна, просто не се говореше за това. Но всеки който се замисли ще установи, че субсидията се дава на глас и ако задължат всички да гласуват, очевидно тя ще се вдигне поне 2 пъти, а може би и 3 пъти. Би трябвало при одобряване на задължително гласуване, да се намали субсидията поне 2 ако не и 3 пъти. Както и броят на депутатите поне на половина. Безумно е малка България да издържа 240 депутата. Достатъчно са и 100. И без това всички са се съюзили срещу народа, защо да им плащаме?
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-големите зуладжии "управляват" страната!
33
5
 
9
 
! Отговори
сметкаджия преди 8 години
Ми тя сметката излиза проста. Уж-глобата от 50 лева, ако не гласуваш, е точно 11 лева по 4 години плюс 6 лева разходи по обслужването. Гласуваш, не гласуваш, в партийното джобче влизат се едни парички. Абе мога ли аз да ви ..., или не мога...
32
4
 
10
 
! Отговори
BGN преди 8 години
А добр утре, то на всеки е ясно това!
31
9
 
2
 
! Отговори
тр преди 8 години
Нали има референдум за задължително гласуване и НАМАЛЯВАНЕ на субсидията на 1 лев !!Така ,че не значи че ще всемат като фдо сега 11 лева
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то се знаеше за какво е цялата работа със задължителното гласуване. На никой не му дреме, че така ще се вдигне избирателноста, защото виждате ли малка е, а само за парите, които ще се вземат. Демокрация по български - законно гласуваме за диктаторите си.
29
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как точно ги е сметнал доносникът?
28
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оппаааа, ето го ключа към бараката. Законно ограбване на държавни пари. Спи народът, дрогират се евроатлантиците, милиони левове грабят политиците.
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задължителен демократичен грабеж с цел угояване на политиците. ЗАСРАМЕТЕ СЕ БЕ! Как ще глобите всички, които НЕ искат да гласуват за вас, нещо повече - не могат да ви дишат вече? Защо на работника не му се даде право да си гласува сам заплатата, а за вас може? КОЙ ви каза, че сте вечни, безгрешни и незаменими? Баста!
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
отиваме и гласуваме с недействителни бюлетини! докато изедниците не се вземат в ръце!
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Образователен ценз,ще реши много от вэпросите при гласуването!Забрана за гласуване на всички,които нявмат средно образование!