Над 10% офшорки в собствеността – аут от търгове

Да гледаме сумарно, предлагат от Реформаторския блок
17 мар 2016 14:37,
5
Над 10% офшорки в собствеността – аут от търгове
Снимка: архив, Reuters

Фирмите, които участват в обществени поръчки, да нямат в собствеността повече от 10% участие на офшорни дружества, предлагат РБ.

Депутатите от Блока са внесли промени в закона за офшорките и имат уверение от колегите си от бюджетната комисия, че те ще бъдат приети, стана ясно от думите на депутата от РБ Антони Тренчев. 

В момента съществува забрана - обществени поръчки да печелят фирми, в които едно офшорно дружество има над 10% собственост. Това обаче не пречело 11 офшорки да участват с по 9%. Така хем се спазвал закона за под 10% участие на едно офшорно дружество, хем 99% от собствеността на фирмата отново оставала скрита, разкри Тренчев. 

"Затова предлагаме да се гледа сумарно - не отделните дружества, а всички офшорни дружества да не могат да надвишават десет процента. Тоест да не може да имаме контролен  пакет и мажоритарна собственост на скрити собственици", обясни депутатът. 

Той припомни, че неясната собственост бе една от причините за масовото прекратяване на обществени поръчки в последните седмици.

"Подкрепяме това, но и искаме да падне необходимостта да се спират поръчки", обясни още Тренчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Цеко преди 8 години
В НКЖИ Водстрой продължава да си получава пая.Има едни рамкови споразумения за подстанции, които учудващо все печели Водстрой 98
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в енергетиката кога?
1
1
 
2
 
! Отговори
. преди 8 години
И какво пречи след спечелването на търги фирмите да фи купи някоя 100% офшорка ? Всичко е пълна демагогия и се прави така, че да може да се заобиколи.