Кунева към БАН: Парите за проекти с висока добавена стойност!

Така щели да задържат добрите специалсти и да имат изгода
Обновена: 25 мар 2016 21:16 | 25 мар 2016 21:04, Камелия Цветанова
16
Кунева към БАН: Парите за проекти с висока добавена стойност!
Акад. Стефан Воденичаров. Снимка: Булфото, архив

Когато се избират за финансиране научни проекти, то това трябва да са тези, които имат най-висока добавена стойност - дали за задържането на изключително качествени специалисти, дали икономически изгодните, дали тези, които помагат за развитието на определен регион или за демографията. Това е заявила днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на среща с ръководството на БАН - акад. Стефан Воденичаров, акад. Дамян Дамянов, проф Николай Милошев и проф Евдокия Пашева, съобщават от пресцентъра на МОН.

Кунева е посочила, че за първи път Министерството на образованието ще управлява оперативна програма, затова е много важно средствата да се управляват добре и умно. По думите й средствата от програмата трябва да не са насочени към сгради и инфраструктура, защото такива има достатъчно, а към учените и модерната апаратура.

Министърът е съобщила още, че в момента в МОН се завършват детайлите по правилника на фонда "Научни изследвания".

Ръководството на БАН е представило на министъра класираните проекти по "Програма за подпомагане на младите учени в БАН", финансирана от МОН с 2 млн. лева.

Класирани са над 200 учени в девет направления - Информационни и комуникационни технологии, Енергийни ресурси и енергийна ефективност, Нанонауки, нови материали и технологии, Биомедицина и качество на живот, Биоразнообразие, биоресурси и екология, Климатични промени и рискове и природни ресурси, Астрономия и космически изследвания и технологии, Културно-историческо наследство и национална идентичност и Човек и общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Сесил преди 7 години
Мой познат който е асистент в БАН кандидатства по този конкурс за млади учени и не спечели. Каза ми, че когато си е поискал рецензията и оценителната картата на проекто- предложението му, от БАН са му казали, че рецензията е конфиденциална и не могат да му я дадат. Направена е и подписка за това, че не се предоставят рецензиите на спечелилите и не спечелилите проекти, но резултат никакъв. Целият този конкурс изглежда доста съмнителен, защото няма никаква прозрачност в него. Конкурсът е нагласен
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В БАН самите служители не знаят какво работят. Имам впечатление от ИП БАН. Идват на "работа"в 10.30 ч. Пият кафета до 11.30ч. Излизат в обедна почивка в12.00ч. Връщат се в 14.00ч. В 15.30ч. се изнасят за да избегнат трафика по Цариградско шосе. И на фона на това "работно време" вземат заплата от 15000 до 20000 лв. Да не коментирам как стават доценти и професори. От едното до другото съседно бюро си дават атестациите. Да не говорим, че директор е Нела Косева, абсолютно неадекватно недоразумение!
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Sando"В БАН не се създава никаква наука, каква добавена стйност", казал неграмотника !!
7
0
 
2
 
! Отговори
недоучил преди 8 години
Мааа мацко, азе одих малко на училище оти тате го сакратиа и нема пари за вишуто. Сеги сам дуволен, миа чинии у един ресторантин у Еропата и много добавяна стойност. Тя добавяната стойност е на вид като бакшиша и е повеке от на инджинерчето , дека шефа му го *** да носи каве на големиьо земеделец у нашето село.
6
3
 
6
 
! Отговори
Sando преди 8 години
В БАН не се създава никаква наука, каква добавена стйност.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОТ ТОВА ИЗКАЗВАНЕ СТАВА ЯСНО, ЧЕ КУНЕВА АБСОЛЮТНО НИЩО НЕ ЗНАЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОЕКТИ И НАЧИНИ НА ФИНАНСИРАНЕ. КАТО ЕВРОДЕПУТАТ СИ Е ЧЕСАЛА ВУНАТА САМО.
4
0
 
7
 
! Отговори
dp преди 8 години
Загубена кокопка излезе и тая.Това и е на науката, че се прави защото НЕ СЕ ЗНАЕ нещо. Тя ще смята добавената стойност на неизвестното, поредната гениална изцепка на поредния чиновник.
3
0
 
6
 
! Отговори
пери преди 8 години
Министър на просветата в последните години е синоним на парашутист.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бяха серсеми, и техният серсемлък отрови душите на дечицата. Ние, българите, след Иван Вазов не сме имали умен министър на просветата.- Богдан Филов.- Той пък беше *** на куб, не на квадрат. Животно. Забрани през 1942 година да се чества Свети Свети Кирил и Методи. Това човек ли е? Българин ли е? Не, *** са и *** ще бъдат, защото учител е велико нещо, а министър на просветата е долно нещо.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СУ Климент Охридски с тъпигте порефор-академици , забрани прозата на Христо Ботев преди десет години.Проф.Цанков и проф.Филов прославиха българската интелигенция ЗЗД и ЗЗН. Смъртни присъди за малолетни по идеологически мотиви, всички имоти на евреите за софийската мафия, демек елита, адвокатите и пр.***... Законно, реформа знаиш. Е, после Белене. Новото. Много по-спрваведливо от старото. Много по-страшно.