Москов: Неизвестни от НЗОК орязали с 60% клиничните пътеки!

Министърът се ядоса на Касата за парите за онкоболни
Обновена: 29 мар 2016 07:01 | 29 мар 2016 07:00, Петя Славова
67
Москов: Неизвестни от НЗОК орязали с 60% клиничните пътеки!
Снимка: архив, Булфото
Чиновници от Здравната каса се опитали да пренапишат клиничните пътеки като отрязали с 60 % парите за онкоболни в новия служебен рамков договор. Така министърът на здравеопазването Петър Москов обясни проблема с намалените средства за лечение на раково болните пациенти и сне вината от ведомството си, като „прехвърли топката“ на НЗОК, съобщава "Монитор".
 
Те трябва да потърсят отговорност на тези лица и да се сезират по случая, обясни още Москов. Заради проблема с орязването на парите за лечение на раковоболни, имаше спешна среща при премиера Бойко Борисов на Москов и министъра на финансите Владислав Горанов. На нея беше постигнато споразумение да се отпуснат 12 млн. лева допълнително за лъчелечение и радиохириругия.
 
След разговора здравният шеф даде пресконференция, на която заяви, че въпросните чиновници от НЗОК са се опитали да лобират в полза на клинични пътеки за лечение на хернии в коремната област и далак. „Не виждам никакви причини там да се насочват повече пари”, категоричен бе здравният министър.
 
Москов обясни как „неизвестните индивиди” от НЗОК преговаряли с „неизвестни индивиди” от съсловните организации. Нямало протоколи, не било ясно кой внася предложенията, нито решения, а изведнъж, вместо неонатологията и химиотерапиите, завишените пари отишли при операция на хернии и тези на далак.
Още по темата
 
Така клиничните пътеки се оказали намалени не само за онкологията, но и за неонатологията и педиатрията. Това станало ясно, когато НЗОК и здравното министерство обсъждали рамковия договор на последната си среща.
 
Министърът успокои, че клиничните пътеки в онкологията се запазват и няма никакво намаление по тях, а направленията били завишени с 635 000. Ще бъде подписан анекс към съществуващия за 2015 г. рамков договор.
 
Финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че парите на касата са повече със 129 млн. лв. за 2016 г., а самият той очаква преизпълнение на приходите на НЗОК с 20 млн. лв. тази година.
 
С допълнителните 12 млн. лева ще се гарантират 100% безплатни процедури и няма да им се налага да пътуват в чужбина, където плащат от джоба си. Намерени са и допълнителни 4,3 млн. лв. за лечение на хипертонията и още 3 млн. лв. за прегледи в неонатологията през тази година. Тези средства са от преизпълнението на събираемостта на здравни вноски.
 
В същото време на 28 март започна поетапен протест на личните лекари в страната. Медиците недоволстват, заради промените в правилата на работата им, които според тях са за сметка на здравето на пациентите. Джипитата са недоволни от служебния рамков договор и орязания бюджет за извънболнична помощ. 
 
Българският лекарски съюз, общинските и частните болници също обявиха начало на поетапни ефективни протестни действия и призовават всички свои членове да се включат в тях. Очаква се, че протестните действия ще продължат и днес. Към протеста се присъединяват лични лекари от Ловеч, Перник, Пазарджик, Смолян и Сливен.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 8 години
Времето на Москов е дадено за да търка нара в затвора. Защото искаше да отвори бъдещото поколение на България. По-точно 200 000 деца. Вашите деца. Жалко, че нямаме достойни полицай и прокурори. Просто са *** почти до един !Е, поне Валя Ахчиева излезна ПИЧ!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако под разхищения разбирате повече изследвания и консулти жалко за Вас .Личните лекари плащат наем за кабинетите си ,,не ползват отпуска и болнични и плащат при нужда от заместване на заместниците си ,за да могат пациентите да имат достъп до здравни грижи така че точно не разбирам на какви разхищения са свикнали
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като дойде второто правителство на Борисов за здравеопазването бяха направени немалко неща, едно от тях е да се намалят преувеличените разходи на НЗОК. Помним как при Орешарски им актуализираха с по 300-400 млн. лева бюджетите, защото бяха свикнали на разхищения. Сега лека полека нещата си влизат в реда, в който трябва да са...
42
0
 
3
 
! Отговори
ЛЕК преди 8 години
Господи, слез и си прибери бересиите..........., ама всичките!
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не вярвам на Москов, нито на Боце и ГЕРБ. Само жалко, че лекарската гилдия е разединена (като всички в България). Жалко е и, че средният българин е доста *** и не в час.
40
1
 
6
 
! Отговори
Б.Борисов преди 8 години
Москов хич да не ти пука. Дошло е време за следващият етап от далаверата. Ще те уволня, ще назнача друго семече т.е. силно мой човек, а с тебе пак ще си рипаме тенисчето за по едно тараторче, че аз много обичам да пия таратор.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекарите са за да лекуват а за да лекуват трябва да диагностицират а за да диагностицират трябва изследвания и консулти , а не калкулатор да смяташ по -цял ден колко си изчерпал лимита спуснат за да работиш.Здравната каса е тази която да следи кой колко се осигурява т.е тези с лимита трябва да са пациентите в зависимост от внесените здравни осигуровки ,не може да си поръчаш мерцедес а да си платил за колело който е социално слаб да му плаща лечението социалното м-во
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
открай време твърдя че трябав избор поне между две каси. във франция има 14 Здравни каси. с телкомите като станаха повече и конкуренцията се появи. С браузърите - също. Преди бе само екплорера,а днес го ползват под 8 процента.Нека започан демонополизация и в останалите сектори.
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какви са тези НЕИЗВЕСТНИ Москов? огласи ги и накажи. ако Касата ти пречи - създай друга каса. но не се оплкавй, точон ти бе противник на демонополизацията.
36
5
 
5
 
! Отговори
не разбрах преди 8 години
за какво стачкуват личните лекари. Хвърлят в публичното пространство, че е заради пациентите, но защо не вземат да го дефинират, за да го разберем.
35
0
 
11
 
! Отговори
прав е преди 8 години
да се ядосва. Некадърници са тези, дето търпят смахнатите от касата. Алчността е болест- да знаете и алчните хора не трябва да управляват обществените фондове. Обществените фондове трябва да с едържат от ЧЕСТНИ И ПОЧТЕННИ хора, доказано такива. Видяхте какво става.
34
1
 
10
 
! Отговори
до 44 преди 8 години
Все тая на кой е подчинена НЗОК. Президент, парламент, министерски съвет - всичките са му подопечни на бащицата. Само дето въпросният бащица е една обикновена мутра, дето не знае какво му прави лявата ръка, докато краде с дясната.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
този ще остане в историята като д-р Менгеле....
32
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси и нещастника, той не знаел и се нарича и министър. Министър на какво беше тоя, дали все още знае?
31
7
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
До КратунНикого не защитавам, но вземи се информирай малко! НЗОК не е подчинена на министъра! Папагали!
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приятели,може ли някой дами помогне със набавянето на турските ваксини със които ваксинират децата защото искам да им направя химичен анализ за моя сметка във западна лаборатория след което ще покажа резултатите да се види за затвор ли е това правителсрво и доктор Менгеле
29
0
 
14
 
! Отговори
6 преди 8 години
НЕ(ИЗВЕСТНИ) МОЖЕ И ДА ОКРАДАТ НЗОК..ПАК ЛИ С ПРЪСТОВИ МЯТАНИЯ ПАЦИЕНТИТЕ ЩЕ ДОКАЗВАТ ,ЧЕ НЕ СА ОКРАЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ СИ ОСИГУРОВКИ..ТЕ ЛИ ИЗТОЧВАТ ЗДРАВНАТА КАСА БЕ МАРКУЧ.
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЗОК - държавна агенция на подчинение на МС, а министърът на здравеопазването не знае какво се случва там. По-интересното е, че даже не го е срам да си признае, че е некадърник.
27
2
 
17
 
! Отговори
личен лекар преди 8 години
И откъде се взеха тези призраци в ЗК които нещо орязали -пълни глупости никой чиновник от касата няма да си позволи да направи нещо което не го пише в нормативен документ А относно допълнителните 5 милн.лв за изследвания означава около 1лв на пациент за 1 година --това Ви е увеличението но като кажеш 5 млн звучи някак по -позитивно а като кажеш че си увеличил парите за изследвания с 1 лв на човек някак не звучи гръмко
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малииии ! . каква физиономия има тоя. Сто процента се дрогира.