Москов: Неизвестни от НЗОК орязали с 60% клиничните пътеки!

Министърът се ядоса на Касата за парите за онкоболни
Обновена: 29 мар 2016 07:01 | 29 мар 2016 07:00, Петя Славова
67
Москов: Неизвестни от НЗОК орязали с 60% клиничните пътеки!
Снимка: архив, Булфото
Чиновници от Здравната каса се опитали да пренапишат клиничните пътеки като отрязали с 60 % парите за онкоболни в новия служебен рамков договор. Така министърът на здравеопазването Петър Москов обясни проблема с намалените средства за лечение на раково болните пациенти и сне вината от ведомството си, като „прехвърли топката“ на НЗОК, съобщава "Монитор".
 
Те трябва да потърсят отговорност на тези лица и да се сезират по случая, обясни още Москов. Заради проблема с орязването на парите за лечение на раковоболни, имаше спешна среща при премиера Бойко Борисов на Москов и министъра на финансите Владислав Горанов. На нея беше постигнато споразумение да се отпуснат 12 млн. лева допълнително за лъчелечение и радиохириругия.
 
След разговора здравният шеф даде пресконференция, на която заяви, че въпросните чиновници от НЗОК са се опитали да лобират в полза на клинични пътеки за лечение на хернии в коремната област и далак. „Не виждам никакви причини там да се насочват повече пари”, категоричен бе здравният министър.
 
Москов обясни как „неизвестните индивиди” от НЗОК преговаряли с „неизвестни индивиди” от съсловните организации. Нямало протоколи, не било ясно кой внася предложенията, нито решения, а изведнъж, вместо неонатологията и химиотерапиите, завишените пари отишли при операция на хернии и тези на далак.
Още по темата
 
Така клиничните пътеки се оказали намалени не само за онкологията, но и за неонатологията и педиатрията. Това станало ясно, когато НЗОК и здравното министерство обсъждали рамковия договор на последната си среща.
 
Министърът успокои, че клиничните пътеки в онкологията се запазват и няма никакво намаление по тях, а направленията били завишени с 635 000. Ще бъде подписан анекс към съществуващия за 2015 г. рамков договор.
 
Финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че парите на касата са повече със 129 млн. лв. за 2016 г., а самият той очаква преизпълнение на приходите на НЗОК с 20 млн. лв. тази година.
 
С допълнителните 12 млн. лева ще се гарантират 100% безплатни процедури и няма да им се налага да пътуват в чужбина, където плащат от джоба си. Намерени са и допълнителни 4,3 млн. лв. за лечение на хипертонията и още 3 млн. лв. за прегледи в неонатологията през тази година. Тези средства са от преизпълнението на събираемостта на здравни вноски.
 
В същото време на 28 март започна поетапен протест на личните лекари в страната. Медиците недоволстват, заради промените в правилата на работата им, които според тях са за сметка на здравето на пациентите. Джипитата са недоволни от служебния рамков договор и орязания бюджет за извънболнична помощ. 
 
Българският лекарски съюз, общинските и частните болници също обявиха начало на поетапни ефективни протестни действия и призовават всички свои членове да се включат в тях. Очаква се, че протестните действия ще продължат и днес. Към протеста се присъединяват лични лекари от Ловеч, Перник, Пазарджик, Смолян и Сливен.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как така неизвестни?! Кой се подписва под тези промени? Или имате някакъв вики-сайт, в който всеки пише и всичко се приема или какво? Вие за какви ни взимате? Какво значи анонимни? Аман от простотии в тази държава. Всички са на принципа ни лук ял, ни лук мирисал!
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този си е за лекар отвсякъде.И то лекар на душите.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Надявам се да не е истина това, което прочетох, защото ако е, този не само трябва да си подаде оставката, а и веднага на бъде вкаран в лудница, няма такива *** обяснения като нетовите. Жалко как смешниците от БСП се оказаха прави, че идва хаос в здравеопазването ни
22
1
 
10
 
! Отговори
ИЗВЕСТНИ ТИКВИ преди 8 години
от ГЕРБ и РЪБЕСТИТЕ отдавна трябваше да са в ЗАТВОРА заедно с НЕИЗВЕСТНИТЕ
21
3
 
10
 
! Отговори
косе-босе преди 8 години
Този човек определено има някакви отклонения...
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, Москов, ти си режисьора на това "Студио Х", ама не мина, така че не се прави на утрепан! Много бързо прихвана от Баце да ревеш, че някой ти се е изпуснал в гащите!
19
5
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
....правителство от карикатури. Като почнеш от Баце, та през Лиляна, министърката-социоложка на МВР, та чак до Москов.
18
2
 
22
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Москов и той прихвана от номерата на Баце. Питам се, щом разни неизвестни негови подчинени са "направили реформа" без той да знае, Москов какво прави в министерството? За Баце знаем, рита мачле в работно време с Бистришките тигри, ама Москов, к'ъв го дири там?
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Луд,по-луд,най-луд-това е Москов!"Не, не е луд този, който изяжда баницата. Луд е този, който му я дава"
16
2
 
26
 
! Отговори
изненада преди 8 години
Б..а.х мама му.... извънземните дойдоха и подливат вода на Москов. Стига театро! Тоя е прихванал от Бойко. Играе все добрия и хваща лошите, ама те пак някъде иззад ъгъла се показват. Москов стегни се, не гледай така безумно, че се плашат децата от чичо доктор!
15
2
 
19
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 8 години
Луд,по-луд,най-луд-това е Москов!За какви неизвестни говори?В касата които работят би трябвало да са известни с имена и трудови договори!След като не им съобщава имената,значи той е замесен !Да не се прави на света вода ненапита,ами да си поеме отговорностите, а те в случая са ОСТАВКА!!!!
14
2
 
17
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Москов, ако ти останал малко разум е добре да си подадеш оставката, защото след няколко месеца ще те гонят пациентите да се саморазправят с теб.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еййй типично - винаги трябва да се оправдаят с друг
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Старата писен на нов гласДянков прибра парите на Касата и сега пак - същото.Много е удобно се атакуват лекарите. Новото е, че вече под прицил са и пациентите( забележите-" някакви" си пациентски организации). Наглост на квадрат
11
0
 
12
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Отново НЛО !Това НЗОК трябва да е нещо като КТБ /Корумпираните Теглят Баламите/ ?
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоа не е у ред да знаете!
9
0
 
19
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
България е на масата в реанимацията, лежи и бере душа, но и политиците и национално отговорния бизнес, вместо да и преливат кръв, са набарали по една вена, и смучат яко
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хаха, точно така, какво означава "неизвестни", те нямат ли си договори и имена, та са "неизвестни". нали има социални осигуровки, чудеса.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви " неизвестни".?Кой е шеф на Касата?
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
протест след протест, но този човек се мазни на бокото и затова стои. носи му уискита, работи