BG офицери ще работят срещу тероризма и трафика на хора

Борисов се срещна с директора на Европол Роб Уейнрайт
9
BG офицери ще работят срещу тероризма и трафика на хора
Снимка: Булфото

Български офицери ще бъдат изпратени в два нови европейски центъра, които ще работят срещу тероризма и трафика на хора. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който се срещна с директора на Европол Роб Уейнрайт.

По думите му офицерите ни ще имат ръководна роля. Премиерът каза още, че никой друг не е задържал 200 каналджии за миналата година и затова страната ни е желан партньор в борбата с това явление.

Шефът на Европол съобщи, че атентатите в Париж и Брюксел са довели до създаването на здрави структури за борба срещу терористичната мрежа.

"Нов център за борба с тероризма координира ефективните действия на ниво ЕС. България ще играе важна роля в този център и ще обсъдя условията, при които можем да направим това", каза гостът, който последователно ще се срещне с представители на МВР, ДАНС, прокуратурата при посещението си у нас.

По думите му за каналджийството отговарят високопоставени международни престъпни синдикати. Той увери, че общностите в ЕС получават помощ от Съюза, за да дадат по-силен отговор на трафика на хора.

Уейнрайт потвърди ангажимента на Европол към премиера Бойко Борисов за подкрепа на нашата страна и благодари за тясното сътрудничество, постигнато в обмяната на информация между България и Европол в последните няколко месеца. Той увери, че Европол е готов да съдейства в усилията ни за борба срещу корупцията.

Уейнрайт заяви, че е впечатлен от напредъка, постигнат от България особено в последната година в борбата с контрабандата.

Премиерът Борисов е запознал директора на Европол с провежданите у нас операции, с промените в законите, реформата в правосъдната система, борбата с тероризма, с трафика на хора. "Полагаме огромни усилия да си запазим страната, това се забелязва и вижда от всички, за това сме желан партньор", коментира по-късно премиерът.

След като изпрати госта си, Борисов посочи още, че се отнасяме изключително хуманно към бежанците, но сме безкомпромисни при охраната на границата. "Нашето хуманно отношение към бежанците е едно, а борбата с тероризма е друго. Не може всеки бежанец, който бяга от войните, да бъде наричан терорист или третиран предварително като терорист, не е правилно", допълни Борисов.

В отговор на въпрос той отрече към бежанците да има прояви на нехуманност, като даде пример с това, че има държави, в които "официално им вземат всичко, което имат, за да ги издържат".

"Без никой да ни кара, десетки тирове с храни, води, горива, одеала изпратихме и в Македония, и в Гърция, защото сме хуманни, но защитаваме и нашите граници, това искат хората от нас. Когато е за помощ, ние сме първи, бедни сме, но даваме и за лагерите в Турция, това е хуманност. Изключително хуманни сме и ако и другите в Европа бяха така хуманни да не ги подлъгват да отиват в бежанските центрове, щеше да е много по-добре“, подчерта Борисов.

Според него България стои много по-добре и се справя с проблема много по-добре от другите страни.

Премиерът съобщи, че получаваме ежеминутна информация, ако има раздвижване в центровете за бежанци в Гърция. По думите му такова е имало преди няколко дни, около 500 души са искали да напуснат в посока към България, но са били спрени от гръцките служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
ЕДИНСТВЕННО ДИНКО РАБОТИ СРЕЩУ ТРАФИКА НА ХОРА ! НЕГО ЗА ТОВА ХЕЛЗИНСКИЯ КОМИТЕТ ИСКА ДА ГО СЪДИ ! ИНАЧЕ ВОЕНИ И ПНОЛИЦИЯ ВИЖДАМЕ КАК ПАЗЯТ ГРАНИЦАТА ! ПОСТКОЯНО БИВАТ ЗАЛАВЯНИ ГРУПИ ОТ ПО ТРИДЕСЕТ ЧОВЕКА ВЪВ ВЪТРЕШНОСТА НСА СТРАНАТА. ТОВА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ,ЧЕ САМО МАЛКА ЧАСТ ОТ ТЯХ СА ЗАЛАВЯНИ , ОСТАНАЛИТЕ ПАК ТАКА БЕЗПРЕПЯТСТВЕННО СТИГАТ В СЪРБИЯ
6
1
 
2
 
! Отговори
ACAB преди 8 години
А полицайте ще продават дрога :)
5
1
 
2
 
! Отговори
Юстус преди 8 години
И къде ги видя тези офицери бе, Борисов? МВР е девоенизирано и бившите му членове, които се "генералстват" са такива само в съзнанието на блюдолизците си. А други офицери - от Българската армия - нямат преки функции при локални прояви от този род!
4
0
 
3
 
! Отговори
Георги Шопов преди 8 години
До сега мушмули ли работеха.Социолози.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето др. Станишев отиде в Брюксел и започнаха атентатите. Тука като беше Премиер даваше секретните доклади на мафията , същото го прави и в Брюксел . Естествено за много пари , защото за него само парите са важни другите да *** , защото ?....защото сме социалисти .
2
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре , че в тези размирни времена Премиер на България е генерал Борисов . Не ми се мисли , ако беше едно човече без нито един ден трудов стаж и без да е служил в казармата и на всичко отгоре без образование . Точно така познахте това е г-жа Станишев .
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след дъжд качулка е цялата ви работа сополива