Тайният вот във ВСС отпада, решенията ще се вземат явно

Окончателно: НС раздели ВСС на две колегии
Обновена: 31 мар 2016 15:07 | 31 мар 2016 15:05, Камелия Цветанова
4
Тайният вот във ВСС отпада, решенията ще се вземат явно
Архив: Булфото

Депутатите разделиха ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска колегия, и смениха тайното гласуване с явно за кадровиците на Темида.

Според окончателно приетите промени в Закона за съдебната власт пленумът на ВСС ще се състои от всички негови членове и ще осъществява правомощия по приемане на проекта за бюджет на съдебната власт, прекратяване на мандата на член на Съвета, изслушване и приемане на годишните доклади на съдебната власт и организацията на квалификацията на съдиите.

Още по темата

Пленумът ще може да прави и предложение до президента за назначаване и освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор.

Съдийската колегия на ВСС ще се състои от 14 членове. В състава си тя ще включва председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима - избрани от Народното събрание.

Прокурорската колегия ще се състои от 11 членове - главният прокурор, четирима избрани пряко от прокурорите, един избран пряко от следователите, и петима избрани от парламента.

С други текстове, от промените в ЗСВ, се осигурява по-прозрачно управление на съдебната система, тъй като е записано изрично в проекта, че ВСС трябва да мотивира кадровите и дисциплинарните си решения.

Двете колегии ще осъществяват своите правомощия поотделно.

Една от най-съществените промени - гласуването във ВСС да бъде явно, също мина на второ четене, въпреки настояванията на ДПС и БСП да се запази възможността и за таен вот с мотив, че явното гласуване щяло да направи зависими кадровиците от партийните централи или от съдебните ръководители.

Според лидера на БСП Михаил Миков явното гласуване ще превърне ВСС в политически зависим орган. Реформаторът Атанас Атанасов обаче му отговори, че тайното гласуване е за страхливците.

С поправките в закона кадровиците на Темида вече нямат да могат да гласуват "Въздържал се“, а само "За“ и "Против“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
2
 
! Отговори
гербист-столичан преди 8 години
Не е добре вота да е явен, така върху съда ще се оказва обществен натиск и съда ще се принуждава не да спазва закона, а да следва общественото мнение.Това е лошо за законността и правосъдието у нас, което следва да се основава само на нормативната уредба, а не на исканията на народа. Един вид народен съд ще се получи.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСС не работи добре, но вместо закриване или съкращение на щата и заплатите, броя на членовете и заплатите им скачат, а работата и ползата от ВСС намаляват.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Козметика, за да прикрият корупционната гангрена на съда.
1
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Къде е уловката? :)