Кунева призна: Предимно ромски деца отпадат от училище!

Проблемът им – българският не им е майчин език
54
Кунева призна: Предимно ромски деца отпадат от училище!
Снимка: Булфото

Предимно ромските деца отпадат от училище, призна просветният министър Меглена Кунева.

"Достатъчно тежко е да знаем, че това са деца, които нямайки образование, после няма да има какво да работят, а това означава липса на работна ръка от една страна и социална тежест за държавата от друга", коментира тя.

Хиляди са отпадащите деца от училище и една от причините те да са основно от малцинствата е, че българският език не им е майчин. Според Кунева, ако децата ходят с желание на училище, ще отпадат по-мако малчугани.

Заради това просветното министерство ще направи предложение за по-дълги часове по езикова подготовка в детските градини, както и за занимални.

"Колкото по-рано едно дете се приобщи към българския език, след това ще се адаптира по-лесно в първи клас", отбеляза просветният министър.

Друго предложение на министерството е да се даде възможност на младите хора да продължат да учат, дори да са прекъснали за известно време.

Според Кунева така ще се върнат много хора в училище, което ще има голямо значение за в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Справедливо решение преди 8 години
Щом не са го научили да говори български език до тръгването на училище, да върнат парите, получени от майка му за платено майчинство, а също и всички суми, дадени като надбавки и други бонуси за това дете. Ако нямат пари, да ги отработят.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РОССИЯ, спри хапчетата
32
0
 
2
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
До Пъзелза това са виновни правителството като пандизат няколко човека в българия ромите..и ще спрат да се женят малките са оградени от правителството хора без право на свободен живот.те са чернилката на бг кои е виновен ромите не приятел правителството те ги отхвълиха като *** при комунизма такива неща нямаше всички работиха .поибренският иван костов екс -премиера на бг и той е ром чирков много идр.
31
0
 
2
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
като някой ромски деца се отличават в класа при успех мн.добър това ромче веднага се изолира.търси се начин да го изключат от у-ще.на вас кутре ви трябват неграмотни роми да не се търят правата колкото по неграмотни по добр за правителството че ще купува гласове.и да има кои да чисти улиците.говорите за работе в пазарджик българи чистят улиците и тази работа им отнехте.отнехте им право на глас такива като вас ги обвиняват .ати *** живей с своите съжители турци да видиш какво означава резан морко
30
0
 
4
 
! Отговори
Пъзел преди 8 години
И за какво да учат като може на 14 да почне да ражда и държавата да и набутва пари ...
29
0
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Абе като не им се четат книги,насила ли ще ги накараш?В строителни войски навремето( тям отпадане нямаше),учеха....зянаят.Че и нелоши майстори ставаха,някои точно с това скъсаха с маалата и сега са съвсем нормални хора.Съсед във входа ми е- ром,заварчик.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Госпожа министЕркатане извежда "проблем", за да изкрънка пари за проекти и програми, от които "ромчетата" няма да видят и стотинка! ;)А това, че не щат да учат и не спазват закона е стара, прастара история! Никакви детски, никакви "спицялни" помощи, ако "ромчето" миткосва по улиците и се забулчи на 11-12 години!А ако "завърши" -строг изпит за всяко ниво! Не може да има диплома за основно, да си купи шофьорска книжка, пък да се пра`и на неграмотен!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами няма да има отпадане, ако се приложи принуда, и се приложат специализирани програми. Ама толкова им е акъла.
26
0
 
18
 
! Отговори
учител преди 8 години
Министър Кунева, в скоро време и българските деца ще започнат да отпадат от образованието, благодарение на безумията, които бълва вашето подопечено министерство.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 31Е, вярно е, че 99,9% от децата не обичат да учат, но имат родители, които искат децата им да са образовани и за това нещата някак се получават, ако трябва и малко на сила. Но при тези освен, че децата нямат желание и родителите не го смятат за важно и резултатът е ясен.
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.....законът и конституцията са им майчини......
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 30 АнонименТи познаваш ли дори един ученик който да учи с ЖЕЛАНИЕ? Аз лично - не!
22
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пръмова, колко години ви трябват за да ви стигне до главите, че ТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА УЧАТ? Не им бил роден езика, бла бла бла... това са само глупави оправдания. Истината е, че при тях образованието не се цени изобщо и се приема за загуба на време. Даже може да е вредно, че ще вземат после и работа да си намерят и край с помощите. Пък и ще вземат да имат по 1-2 деца вместо по 10 и изобщо за техния начин на живот образованието е даже вредно.
21
2
 
15
 
! Отговори
sis преди 8 години
Тая се сети...
20
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, като емигрираме в чужбина нашите деца ходят на училище и не правят проблеми, че съответния език не им е майчин, даже по-някога се справят по-добре от местните деца. А тези, които на всичкото отгоре са родени тук имат проблем, защото езикът не им бил майчин... хайде, бе! Ама когато става дума да си търсят правата изведнъж езикът им става майчин и го разбират перфектно.
19
1
 
31
 
! Отговори
"НПО-кунева-пръ преди 8 години
"Защо русначета,арменчета,еврейчета,гагаузчета и т.н. не отпадат от училище?????И на тях българския не им е "майчин език".Защо ромчетата се ползват с специални привилегии от кунева-пръмова,а останалите са дискриминирани от същата??????????????кунева-пръмова е ЗЛО за българския народ,българския дух и България."
18
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът изобщо не е в езика, а в нещо наречено МЪРЗЕЛ! А има и "културни особености". Къде къде по изгодно е ида иде *** да проси и да краде вместо да си губи времето в училище. Пък и на 13 е време да се омъжва и да почва да ражда за помощи.
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българският език не е нужен, защото обявите за работа са на английски или немски. Бежанци и роми използват безплатни преводачи в МВР и съда.
16
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отменете им детските за да се научат да ходят на училище!
15
2
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Да, както всички от българското малцинство