Ще успее ли да отхапе ДОСТ 4% от вота?

Социолози коментират пред Bulgaria ON AIR партийния климат у нас
Обновена: 11 апр 2016 11:25 | 11 апр 2016 11:00, Екип на Bulgaria On Air
24
Ще успее ли да отхапе ДОСТ 4% от вота?
Снимка: архив Reuters

Социологът Живко Георгиев обяви пред Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че не вижда наченки за инициирането на предсрочни парламентарни избори у нас.

"Не виждам някакви особени иновации, които могат да се случат. Навярно по-малко политически субекти биха прескочили бариерата, тъй като наистина всички други, освен ГЕРБ, са в много неясна ситуация. Не знам дали Борисов има изгода от нови избори, защото му е много изгодно в настоящата ситуация", коментира Георгиев.

Нено Димов от Института за дясна политика пък обяви, че моментът не е добър не само за ГЕРБ, а и за държавата да има предсрочни парламентарни избори.

ДОСТ и ДПС

Само по учредяването на един политически субект трудно може да се гадае за неговите перспективи, настоя Живко Георгиев.

Според него има предпоставки новата партия да се намеси в развитието на процесите на този сегмент от електоралното пространство, но каква ще бъде съдбата му зависи от няколко фактора - от кондициите на неговия опонент ДПС; от степента, в която новата партия ще бъде свързана, подпомагана. протежирана от Турската държава; как ще се развият взаимоотношенията между новата партия и предшестващ опит да се разцепи този електорат.

"Сигурно ще има позиции в Кърджалийско. Сигурно има механизъм да получи и част от изселническия вот, но това, което знам от досегашния си опит е, че изселническият вот в Турция не е подвластен на партията на Ердоган и магията й. Нашите изселници са в опозиционно настроение, което затруднява ДОСТ допълнително", прогнозира Георгиев.

Повече от ясно е, че ДОСТ ще получи финансова подкрепа от Турция, коментира от своя страна и Нено Димов от Института за дясна политика. Според него обаче само изселническия вот няма да е достатъчен за успеха на ДОСТ.

"Няма как само с него да преминат 4% бариера при положение, че това е било действително успех за тях и към днешна дата аз лично не смятам, че имат достатъчно основание да се надяват, но това е към днешна дата. Да не забравяме, че само след по-малко от месец предстои Конгреса на ДПС. Тоест ще има едно сериозно състезание и може би то ще бъде първото много сериозно състезание, което ДПС ще има на свой терен. Няколко опита преди това не доведоха до сериозно разцепление или оттегляне. Това може да даде, но не е ясно дали ще даде. Зависи от реакциите на ръководството на ДПС и от развитието на ДОСТ", коментира Димов.

Трябва да се има предвид, че досега председател на ДПС не е правил алтернативен проект, добави Димов. За него обаче има един съществен проблем и това е всъщност, "че г-н Местан беше назначен за председател с определени задачи, с които той се провали в ДПС - не успя да изчисти образа на ДПС, не можа да ги подготви да влязат във властта през парадния вход, той не успя и да се справи с това, че има прекалено голям капацитет да се справи с предизвикателства от голям калибър".

"Все пак това не означава, че когато действа самостоятелно, защото не трябва да забравяме, че тогава имаше шапка, един почетен председател, който го е ограничавал до известна степен. Може сега да развие своя потенциал", посочи още той.

Какво още казаха Живко Георгиев и Нено Димов за партийте чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 8 години
ДОСТ най добре да гризне дървото;))))
18
2
 
3
 
! Отговори
ЕДНА ИСТИНА НАЯВЕ: преди 8 години
ОТ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА И------ "СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ", ТУРЦИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛА , НЯКАКВИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ СТРАНАТА НИ !!!!!!!!!!!!!!!!ДОРИ --В НАЙ-ТЕЖКИТЕ МОМЕНТИ НА ВСВ и ...."РУСКОТО КОМУНИСТИЧЕСКО РОБСТВО"!!!!ТУРЦИЯ СЕ ОКАЗА -----АБСОЛЮТНО ДОБЪР И ЛОЯЛЕН СЪСЕД!!!!МИНАЛОТО ---Е МИНАЛО....И.... "ДА СПИ ЗЛО ПОД КАМЪК"!!!!БЪДЕЩЕТО Е ОБЩО .....ДОРИ И ДА НЕ ЛЕСНО....!!!!!
17
3
 
4
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До 18,Русия поне не ни е военен партньор в НАТО.Но да , те са по големи *** и от турците.
16
5
 
6
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
....А , ЗАЩО ПРО-РУСКИТЕ ПАРТИИ СА В ПАРЛАМЕНТА....??!!!ДА СИ ВОДИШ ИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ОТ МОСКВА ----НЕ Е ЛИ "НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА"....??!!!КОЛКО ДЕПУТАТИ ОТ ЛЕВИЦАТА--- СЕ ФИНАНСИРАТ ПРЯКО ОТ РУСИЯ ,ЧРЕЗ РУСКИ ФИРМИ --ДИРЕКТНО??!!!ЗА КАКВО Е "ЛУКОЙЛ"-----руска държава в ДЪРЖАВАТА НИ....??!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименti may si ot dps i tee strah neshto
14
11
 
9
 
! Отговори
САМО ДОСТ! преди 8 години
АЗ СЪМ БЪЛГАРИН.....НО, ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА МЕСТАН!!!!!ПО-ДОБРЕ , ПРИ КОМШУЛУКА---НА СПОЛУКА ......ОКОЛКОТО НА-- "РУСКИ, БЕДЕН И ГЛАДЕН СОЦИАЛИЗЪМ" и ПУТИНСКИ-- "ВОЕНЕН ОНАНИЗЪМ"!
13
4
 
10
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Аз ли нещо изтрещявам ..... ДОСТ Щели да получават финанси от Турската държава. Ами това е равносилно на обявяване на война. Викат му чужда намеса във вътрешните работи. И то от държава съюзник оо линия НАТО. Според мен МВнР трябва да сезира НАТО, а в България да се проведе референдум по въпроса за блокиране на евентуални преговори за членство Турция в ЕС.
12
5
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Абсолютно безобразие ще бъде регистрирането на тази откровено протурска партия от съда!!
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И 3% да вземе пак ще смуче държавна субсидия ХАХАХАХХААХ
10
3
 
7
 
! Отговори
Калъп интернешънъл преди 8 години
ДОСТ трябва да стопи ДПС под 4%...и това му е ролята.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво отхапване!?! Тези престъпници въобще не трябва да се регистрират и допускат до избори!!!
8
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
след изказването на един мазен гост от турция съдът в българия трябва вечеда е отказал регистрирация не се грижат за правата на кюрдите а са се загрижилиза бълг турци няма турци в българия има българи с глава на дръвника500 години трябваше да се разбере от османлиите
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като не регистрираха ИЛИНДЕН , защо да регистрират ДОСТ.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как идентични, нали уж с огън и меч са ни превзели?
5
6
 
10
 
! Отговори
иван преди 8 години
ТОВА Е ОПИТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ВТОРА ТУРСКА ПАРТИЯ. ПЪРВАТА НАРОДА Я ПРОСПА, МАКАР ЧЕ Е НЕЗАКОННА ЗАВЗЕ 80% ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА. СИТУАЦИЯТА Е ИДЕНТИЧНА С ПАДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПОД ОСМАНСКО РОБСТВО, МЕТОДИТЕ СА СЪЩИТЕ И РЕЗУЛТАТА КАКТО СЕ ОЧЕРТАВА Е НОВО ТУРСКО РОБСТВО!
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще влезе в парламента. След като се разбра, че ДПС е руска маша доста от поддръжниците и ще се отцепят
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако тази "партия" влезе в парламента, това ще е индикация, че такова нещо като "българско общество" е измислица
2
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОСТатъчно протурски партии! Местан-в Турция!
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая турска телевизия вече коментира. Защо не коментира, че тази партия е незаконна и няма право да ходи на избори.