Болниците няма да са АД, регистрират ги по нов закон

Така няма да се харчат парите на НЗОК само за заплати
12 апр 2016 09:52, Петя Славова
7
Болниците няма да са АД, регистрират ги по нов закон
Снимка: архив, Булфото
Болниците да не са АД и да не се регистрират по смисъла на Търговския закон, а по отделен нормативен акт, създаден специално за тях. Този вариант обмисля комисия в Министерството на здравеопазването, пише "Монитор".
 
Идеята съобщи зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков по време на дискусията "Здравната реформа - проблеми и перспективи пред развитието на доходите, заетостта и достъпа до здравни грижи", която се проведе в София вчера.
 
Той уточни, че промяната ще се отнася само за университетските и областните лечебни заведения с принципал здравния министър, както и общинските болници. За отделен закон, създаден специално за тези категории лечебни заведения, се обявиха и от КНСБ.
 
Тази идея лансираме вече пета година най-сетне Министерството на здравеопазването се заинтересува и проумя, че тя е много по-добра, отколкото всички болници да са търговски дружества, но да се издържат от средствата в обществения фонд, каквато се явява Националната здравноосигурителна каса.
Такъв бил модела в страни като Германия, Франция и Белгия.
 
Това поясни за изданието д-р Иван Кокалов – председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК. Така контролът ще бъде по-ефективен, няма да се разпиляват средства само за заплати, мотивира се той. Според него сега в здравеопазването лобито на търговците е много голямо.
 
По думите му предстои да се обсъжда отново дали лечебните заведения трябва да формират печалба, работейки с публични средства, които би трябвало да са предназначени само за лечение. Ако лечебните заведения не са търговски дружества, контролът ще бъде по-ефективен, категоричен е д-р Кокалов.
 
Обмисля се регистрирането на болниците по специален закон да става така, както този въпрос е уреден във Франция, Германия и Белгия. Там не се изисква да формират печалба, ако работят изцяло в обществена полза, както например работят лечебните заведения, собственост на общините, на вероизповеданията или на фондации.
 
Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само болниците, а цялата здравна система е АД, но не според Търговския закон, а според буквалния смисъл на АД. А би могла да бъде РАЙ!
4
0
 
1
 
! Отговори
Една българка преди 8 години
Излишни са както Националната здравноосигурителна каса, така и филиалите и по места, както системата от джипита, така и пишман-реформата на болниците, която доведе до такова реформиране, че в малките населени места съвсем изчезнаха-всички по тази нездрава верига лапат от държавния бюджет и от джобовете на все по-обедняващите българи-а те отдавна са празни-здравето няма нищо общо с търговците и фарисеите
3
0
 
4
 
! Отговори
Kuncho преди 8 години
Пълни Гупости, И сега най голям акционер е държавата в тези болници, а от МЗ назначават и контролират управлението.Ефекта, ще е като от обединението на болнииците в София за което не се дава отчет, защото резултата е ясен:)Това министерство явно се управлява от една шайка съветници които са наредени там при всички правителства, включително и при това.
2
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 8 години
А,който работи в държавна болница,да няма право да работи и на друго място.За съжаление,в болниците свикнаха,че са търговци и ще продължат да си искат пари и под масата.Докато не се вкара в затвора някой лекар и не му се отнемат лекарските права за винаги,ред няма да има !МЕЧТИ,МВЕЧТИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ
1
0
 
3
 
! Отговори
Set lazaret преди 8 години
Klinikite mogat da si osnovavat chastni zdravni regionalni kasi i da rabotiat v konkurencia s darjavnata zdravna kasa. kakto bankerite, pchelarite, ovcharite, taka i doktorite. S doverie, kontrol i profesionalizam stava.