Протестът пред парламента: Рок и рев на мотори...

Само когато сме на пътя, да плащаме застраховки, искат мотористите
Обновена: 13 апр 2016 12:25 | 13 апр 2016 12:22,
70

Снимка: Dnes.bg

Силен рок и рев на мотори огласиха центъра на София преди обяд и отекнаха в кулоарите на парламента.

Над двеста мотора паркираха на жълтите павета и затвориха движението пред Народното събрание. Така те протестираха срещу предложението да се въведе годишна застраховка "Гражданска отговорност" и за мотористите.

"Управляваме нашите мотори сезонно и затова считаме, че не е необходимо да плащаме годишна застраховка. Смятаме, че законът трябва да е гъвкав и да даде възможност на такива като нас да плащат застраховки тогава, когато са на пътя", обясни пред Dnes.bg рокерът Георги Томов. 

Той припомни със съжаление, че моторите не могат да се карат през четирите сезона на годинта. Затова мотористите не виждат смисъл да плащат "Гражданска отговорност" за времето, когато превозните им средства са в гаражите. 

Томов обясни и че рокерите искат както има седмична и месечна винетка, така да има и сезонна застраховка за мотористите. Той беше категоричен, че не става дума за пари, а въпросът е принципен. 

"Не искаме тунел под Черно море или четвърти мост над Дунав, или втора атомна централа, а искаме нещо обикновено и резонно. Смятаме, че ще има много по-голяма събираемост, сигурни сме, че данните за незастраховани хиляди МПС-та ще намалеят значително при по-гъвкав закон", каза още рокерът. 

Други мотористи обясниха, че само в София има регистрирани над 10 000 мотора, а в цялата страна са много повече. Те планират до продължат недоволството си, докато не бъдат чути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Тук не става въпрос за пари , а за справедливост.В народното събрание има ужасен недостиг на справедливост.Защо трябва да се протестира за нещо което е очевадно. Няма ли там поне един да стане и да каже: Чакойте бе какво правим ние?Кемперите и ремаркетата трябва да имат гражданска за месец ,два колкото прецени собственика.И освем това колата не е гражданин и не може да носи отговорност.Гражданската трябва да е на гражданина/Шафьора./
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В БГ. няма какво да се краде,защото всичко е изпокраднато и се чудат какви такси да измислат и на какво да вдигнат цената.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най добре ще е гражданската и винетката в цената на горивото. Караш повече, създаваш повече рискове, мачкаш повече пътя , плащаш повече. На истината е , че никои от управлеващите не чуват и даже не искат да чуят .
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фалшив протест..за изпускане на парата.. Само този протест който против интересите на окупатора САЩ е истински..
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз карам колата веднъж седмично. Искам да плащам 1/7-*** от застраховката, иначе е дискриминация!
54
3
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Ей са беше момента КАТаджиите да гепят пръдливците с изкормените аспуси, органодарители!
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая Милена Славова нали беше върла гербаджийка. Даже лично агитираше съседите да гласуват за Борисов и ГЕРБ.Сега срещу кого протестира ? Може би срещу Орешарски ?
52
2
 
11
 
! Отговори
Мото преди 8 години
Естествено, че има и такива катастрофи и за съжаление и аз съм виждал такива, но на 200-300 тежки катастрофи с мотор 1-2 са с каквито и да е поражения по колата. Докато 100% от тежко ПТП кола+кола е ТОТАЛНА ЩЕТА а и огромна част от леките ПТП са с огромни финансови щети.И въпросът е принципен а и аз съм за: хванат ли те да караш без ГО - директно конфискация или затвор, НО когато не караш - НЕ ПЛАЩАШ!Лично аз плащам целогодишно на куп! Но този закон ЛОБИРА за ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА МАФИЯ !!!!!!
51
8
 
7
 
! Отговори
Ц Ц Ц преди 8 години
Колите ви виновни, мантинелите, знаците, боята в средата на пътя ви е хлъзгава, пясък имало по края, ни ви виждали като "преминавате" обикновено на забравен мигач от предно такова, сега и застраховката ви пречи и държавата ... НАГЛИ ставате! Това е хоби, и на мен ми идва скъпо хобито ама си плащам и се кефя ..
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МотоЯвно не си виждал пистов забит в кола брат! сори ама щетата е тоталка! При скорост 270 + с която редовно се кара 180 кила на мотора стават тонове ....
49
8
 
7
 
! Отговори
Мото преди 8 години
Ооо БОЖЕ!!!ГО - ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ - за кифлите и плиткоумните по-долу:ТОВА НЕ Е ДАНЪК!!!Това е като размажеш с Голфо някоя невинна колица на пътя, да не ти съдерат после кожицата и да я изплащаш цял живот а ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ да ти поеме ТВОТИТЕ задължения.А сега се напрегнете мъничко и си помислете КАКВИ ПОРАЖЕНИЯ ще нанесе един мотор на някоя кола и съизмерими ли са с тези нанесени с КОЛА!Държавата не печели и СТОТИНКА от ГО!А данъците си ги плащаме и са по-големи от тези на Голфо!!!
48
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А се мазнехте покрай Фандъкова и гласувахте за Мутрата.Така ви се пада.
47
4
 
4
 
! Отговори
и пак до тебе преди 8 години
До MiroНе за това няма винетки, информирай се, данъка е местен, винетката национална парите в различни хазни, има норми за шум и вече като те чета разбирам, че нещо ти липсва в информирането и това нещо май се казва интересчийство и мушмурощина :) Аде бейган на кафе пред мола че кифлите чакат да ти помахат на каската ..
46
4
 
6
 
! Отговори
Пф преди 8 години
До MiroПълни глупости.. Милите мотористи, каращите с 90-100 км/ч по републиканската мрежа и с максимум 157 по магистралите хахахахах , се невинни милите! От доста години има A категория до скоро бах част от кервана , само на мен не ми обяснявай кой колко е виновен , 4 познати за миналата година изпратихме ... 4 ... но фактите са ясни !
45
3
 
9
 
! Отговори
Miro преди 8 години
лека справка:данъкът на мотор е пъти над този за кола и затова няма винетки за моторитепо темата за шума на моторите - има си спецификации и позволени норми. докато съм в нормите всичко е ок!
44
2
 
6
 
! Отговори
Miro преди 8 години
До Да кажа!съгласен съм! и нека да е на човек, а не на МПС... аз няма как да карам и кола и мотор едновременно.... но имам 2 годишни ГО
43
7
 
7
 
! Отговори
Miro преди 8 години
До Пфу.... над 95% от ПТП-тата с участие на мотори не са по вина на мотористите... ...щетите ги правят *** с колите, които не гледат къде карат!!! ГО е застаховка, която се ползва от пострадалите.... аман от некомпетентни
42
4
 
7
 
! Отговори
Рокер Жокер преди 8 години
До Krom:Държавната лапаница (да крадат обществена тайна е) постои МАГИСТРАЛАТА до морето, по която да бръмчат, нали. Същата тази държавна лапаница, направи още позитивни неща, но нали завистта у българина е първо, от качестата ни, особено при мъжете от твой тип дет още не са пораснали и си ги мерят с по-голям мъж. Хора, осъзнайте, че когато даваш на държавата и тя ти дава - това е устройството. Същия принцип е и с мотора, спиваш бензин - караш. Ако не сипиш ГО не караш. Simple as that.
41
2
 
7
 
! Отговори
Да кажа! преди 8 години
Застраховката да е пряко свързана и с контролните точки в талона - намаляват ли точките дига се застраховката , за баланс :) не за друго!
40
5
 
10
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
Според мен поне 80% от мотористите карат изключително рисковано и безотговорно, нека има 6 месечна застраховка но за мотор над 90 коня да е 600 лв. Всеки е виждал какви щети правят при ПТП!