"Досиетата Панама" ще разкрият връзки бизнес - политика

Няма смелост да се правят реформи, заяви Дянков
Обновена: 18 апр 2016 05:34 | 17 апр 2016 21:25, Александър Попов
18
"Досиетата Панама" ще разкрият връзки бизнес - политика
Снимка: Reuters

От Panama Papers ще излязат имена на български политици и може да покажат зависимост между бизнесмени и политици. Това коментира бившият финансов министър на България Симеон Дянков в ефира на bTV.

Той е категоричен, че рано или късно ще излязат имена на български политици, които "дори да ги скрият в България, ще излязат от чужди медии, защото цялата информация я има в други страни", посочи Дянков.

Според него нарочно информацията за България се пази и не достига до финансовия министър. Дянков смята, че поведението е нарочно, което ще подчертае липсата на свобода на словото у нас, а Panama Papers ще покажат връзки между бизнесмени и властта, "за които съм убеден, че има много", и се прикриват.

Симеон Дянков е категоричен, че от Panama Papers ще излязат имената на бизнесмени и политици, участвали в процеса на масова приватизация. Бившият финансов министър смята, че по този начин ще се види къде са отишли част от тези пари.

Дянков коментира факта, че офшорки от Британските вирджински острови са най-големите инвеститори в българската икономика с аргумента, че една част от спечелените обществени поръчки може би минават от там, "но се съмняваме кой ги изпълнява. Затова част от тях бяха прекратени от премиера Бойко Борисов".

Според Дянков значителна част от обществените поръчки по европрограмите са от бизнесмени, които са се разбирали с политиците, и използват офшорни зони.

Panama Papers могат да доведат до политическа криза у нас, каквато има в няколко страни.

"Документите могат да послужат като външен източник на информация относно законността на обществените поръчки“, каза Дянков.

Той оцени работата на кабинета на Бойко Борисов, разкритикува здравния министър Петър Москов, изрази се иронично спрямо икономическия министър Божидар Лукарски и похвали министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Дянков коментира, че въпреки че "над 1 млрд. лв. допълнителни пари са влезли в здравеопазването, не е налице някаква особена промяна. Или ако има, то тя не е на ниво".

Според Дянков трябва да видим друг министър, за да види реформи.

Той постави оценка на кабинета по шестобалната система между "среден 3" и "добър 4", като "определено върви надолу", поясни той.

"В първата година на управлението трябваше да се търси политическо спокойствие и то се намери. Във втората и третата година трябва да се търсят решения на демографската криза и да се стимулира растежът", оцени Дянков.

Той посочи Румяна Бъчварова за най-големия реформатор в кабинета.

Запитан какво би попитал Бойко Борисов, Дянков отговори: "Кога ще затвори икономическото министерство и с тези пари да се направи нещо по-полезно".

Дянков не мисли да се връща в политиката в следващите няколко години.

По отношение на дълговата политика на правителството Дянков оцени, че продължаваме да имаме сравнително спокойствие, но е факт, че "в рамките на това управление ще се теглят доста повече заеми за разлика от нашето управление, когато се опитвахме да съкратим и дефицит, и дълг", каза той.

"Факт е, че се теглят по-големи и все по-големи заеми. Външният ни дълг е удвоен в последните три години. Част от парите покриват дефицита, но въпросът е защо има дефицит – отговорът е популизъм. Няма смелост да се правят реформи. Но където има опити, например при министър Бъчварова, те се блокират в парламента и управляващото мнозинство", заяви Дянков.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Симеон Дянков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
краварите си отиват и затова хапят злобно.но спасение за тях няма
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя ЗАЩО не е в затвора ами се прави на умен по медиите???ЗАЩО бе?!Избяга от Бг като бит ***..раст когато падна на Боко правителството и се скри в миша дупкаа сега пак изпълзя и започна да ляля-а.
7
0
 
3
 
! Отговори
Ощипан преди 8 години
Тоя ощипания сякаш не беше във властта, явно пак се е затичал към голямата пица.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Досиетата Панама" може би ще разкрият "некои въпроси" около целта и същността на делото "Антонов", връзките на "дисидентите" ни с "некои банки" -примерно около Ватикана и Швейцария, задачите и дейността на ДС около компанията Гешев,Кобурготски ,Т.Живков,наследници и с-ие и участието на редица икономисти,финансисти и юристи около Политбюро на ЦК на БКП и АОНСУ в спектаклите "Преименуване" и "Перестройка" след 1985 и 1989 г .Бог си знае работата!Народният съд предстои!
5
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 8 години
България е създала Бай-*** и Андрешко и затова сме на туй дередже най-бедната държава в Европа. Само като чуят това определение политиците от всички партии трябва да ги е умират срам вместо да се гордеят с безплатната работна ръка. Това няма да се оправи никога, докато не сменим системата, не изгоним либералите и не въведем драконовски закони - крадеш - национализация на всички имоти до девето коляно на първа инстанция.
4
1
 
13
 
! Отговори
Тихомир томов преди 8 години
Дано поне кажат кой е собственика на " *** табак " да се види дали има нещо общо с България ??!!!
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мноогоо разбира момчето, не сме забравили и времето когато и той беше във власта, сега тръгнал да обяснава
2
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До АнонименНали точно с това баба Меркел държи Б.Борисов за топките.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо няма да се случи, спомнете си диска от швейцария, получи го и Дянков и НАП и какво от това!? Никой не разбра политиците и олигарсите в него, докато в Германия събраха млд.евро и съдиха политици. Разберете България е държава на мафията и се управлява от нея и трябва да си е отвоюваме отново, иначе няма спасение. Всички партии начело с ГЕРБ са слуги на мафията.