"Не подкрепям никого", но ще гласувам задължително. Това е!

Целта е да се види реално колко е недействителният вот на избори
68
"Не подкрепям никого", но ще гласувам задължително. Това е!
Снимка: Булфото, архив

След като депутатите от правната комисия решиха, че гласуването на избори вече ще е задължително, в бюлетината вече ще има и графа: "Не подкрепям никого".

Още по темата

Предложението дойде от шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Гласът на тези избиратели няма да бъде отчитан като действителен, за да няма незаети мандати, но няма и да е недействителен, каквито са празните или изрисуваните бюлетини.

Този вот ще се отчита в отделна графа в протокола и ще се проверява от Централната избирателна комисия. Целта е да види реално колко е недействителният вот.

Парламентарната комисия по правни въпроси реши да бъде създаден избирателен район чужбина, от който да могат да бъдат избирани до 4 депутати. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определя броя мандати.

За целта се гласува премахването - минимум четирима народни представители да се избират от един район. Досега гласовете от чужбина се разпределяха в страната.

Избирателите зад граница вече ще могат да гласуват и за конкретен кандидат преференциално, защото досега подаваха бюлетина само с избор на партия.

Депутатите от правната комисия решиха също, че избирателите, които са гласували, могат да получават стимули, но не с томбола, а избирателите, които не са отишли до урните на предходния вот, ще бъдат дерегистрирани от избирателния списък.

Предложението за "игра на щастието", в която да участват само гласувалите, дойде от ПФ и беше подкрепена от ГЕРБ.

Въпреки това днес Данаил Кирилов заяви днес, че предпочита варианта на Реформаторския блок в закона да се запише само стимулиране на подалите бюлетина.

Той уточни, че не приема и варианта на депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов за 5% отстъпка от данъка общ доход, който беше и отхвърлен.

Така в крайна сметка комисията реши, че ще запише, че може да има стимули за гласувалите, които да се определят от Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
задължително избираш и узаконяваш пиявицата която ще ти пие кръвта
54
0
 
0
 
! Отговори
E-bike преди 7 години
Zadaljitelno nema da glasuvame elektronno i hich...:-)Da gi izbirat komshiite ot Romania, Moldavia, Ukraina, Makedonia, Serbia, Ellada, Turkiye, Russia...:-)
53
0
 
4
 
! Отговори
хасан преди 8 години
То българина е бил истински свободен само по време на ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ.НИКОГА ПРЕДИ И НИКОГА СЛЕД ИМПЕРИЯТА.ВИНАГИ Е БИЛ РОБ В ОСТАНАЛИТЕ СЛУЧАИ.САМО ПО ВРЕМЕ НА ОСМАНСКАТА ДЪРЖАВА Е ИМАЛ СВОБОДА НА РЕЛИГИЯТА СИ И ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА.НИКОЙ НЕ МУ Е СМЕНЯЛ ИМЕТО И НЕ МУ СЪБАРЯЛ ЦЪРКВИТЕ.КАКВОТО ПРАВЕШЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЛАСТ СРЕЩУ ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ....
52
0
 
6
 
! Отговори
Корупция преди 8 години
Какво означава, гласът няма да се счита за действителен ! Имам право на глас, това че не ви изнася не означава, че не съм гласувал. Убедете ме че заслужавате гласът ми и ще гласувам за вас, ако не можете и мнозинството не ви харесва няма да управлявате , ако не сте избрани не можете да кажете че тия които не ви искат не са с валиден глас. Отменяте ми правото на глас, такова нещо за пръв път се случва от турско робство насам !
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С наредба променят основният закон-Конституцията?!
50
0
 
9
 
! Отговори
нена преди 8 години
Аз не ги харесвам .Искам аз да избирам кой да ме представлява
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази жълтата сграда е най-абсурдната, безмислена и уродлива "институция" и сборище на полу - ***, кръгли ***, шизофреници и едноклетъчни мекотели с мозъчна недостатъчност!!! И не мога да рабера толкова ли не могат да се намерият 2-*** българина да я взривят веднъж завинаги!!! И докога ще търпим тези *** да погазват най- нагло конституцията и нашите исконни права?? ДОКОГА, бре братя и сестри??? ДОКОГА???? Ние граждани ли сме или *** ***???
48
0
 
10
 
! Отговори
въпроси преди 8 години
А какво става ако например 70 процента са гласували с "не подкрепям никого"?Не,че досега е било по различно......А какво правим с ония гласоподаватели дето сутринта гласуват в чужбина,а по обяд ги карат с автобуси да гласуват в България и така на практика гласуват 2 пъти?
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, що не изчакаха референдума на Слави да ги намалим наполовината
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гербофрения - разновидност на олигофрения.Как ще лишават хората от право на глас с тази " дерегистрация"?
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво е това дерегистриране?Лишаване ог гражзански права!Е, тази наредбица ще падне пред Конституционния съд.
44
2
 
11
 
! Отговори
dp преди 8 години
Съветската агентура май си вкара автогол с тия задължителни "свободни" избори.То сигурно са и помогнали де, но сега тия дето бъдат насилени да отидат (80%)до един ще гласуват "за никого", половината от останалите и те ще се изкушат....Къде им отиде имитацията на многопартийна система дето ни я разиграват близо30 години предстои да видим де.Във всеки случай ще лъсне цялата нелегитимност на властта в БГ, аз се надявахтова да стане когато всички спрат да гласуват но фалшифицираха участието.
43
2
 
14
 
! Отговори
IdРБealist преди 8 години
До КоцетоМного си прав. Това е поредната изборна манипулация на ГЕРБ.Никога няма да отида да гласувам задължително. Няма и да чакам да ме дерегистрирате, Ако това стане напускам фашистка България! Хора, излизайте, скоро ще ви съберат и пръстовите отпечатъци, и свързани с ЕГН ще послужат за манипулации при електронното гласуване!
42
1
 
18
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
Това са поредните герберски глупости. За сетен път се убеждавам в общата им простотия. Никога няма да отида да гласувам, ако задължителното гласуване стане задължително. Такова чудо не е имало и по времето на Тодор Живков. Графата "Не гласувам за никого" само много извратен в мислите си човек може да го измисли. Това е уловка за манипулация Долу ГЕРБ, Долу Цветан Цветанов, Долу Бойко Борисо. Долу настъпващия фашизъм в България!
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и кво правим ако над 60% не желаят да гласуват за престъпниците...кой кого тогава ще дерегистрира....да се запише в закона, ако всички партии влизащи в парламента не съберат над 51% обществена подкрепа то те стават нелегитимни и да не могат да излъчат или съставят каквото и да е управление и така се получава,че ако над 51% от гражданите искат да не гласуват то те да имат опция да гласуват за дерегистрация на която и да е партия...така ще честно за всички
40
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха, това е велико - дерегистриране. Дано ме дерегистрират и в данъчното и в общината от сектор местни данъци и такси.
39
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен 111 преди 8 години
НЕ ЖЕЛАЯ СА ГЛАСУВАМ ЗА К.Р.А.Д.Ц.И и М.А.Ф.И.О.Т.И!ДА ГЛАСУВАМ Е МОЕ КОНСТИРУЦИОННО ПРАВО,А НЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ! А щом гласа му от чужбина се разпределя НЯКЪДЕ СИ,НЯМА ДА УПРАЖНЯ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС!
38
1
 
20
 
! Отговори
PD преди 8 години
Наследник съм на гордия и свободолюбив род на Българите, и ще ме плашат с глоби, за нежеланието ми да участвам в мракобесническия, фарисейски сценарий избори, ама друг път. Кесаревото кесарю, Божието богу! Не сте разбрали, че се заигравате с божия народ, или просто ей тъй ръчкате да видите к'во ще се случи. Ще видите! Който търси намира!
37
0
 
19
 
! Отговори
ИЗТРИЙТЕ МЕ ИЗОБЩО.. преди 8 години
НЕ ЖЕЛАЯ ДЯ ГЛАСУВАМ ЗА ТИЯ ПРОШ.ЛЯ.ЦИ....ЗА МЕН---ЧИСТО , ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ!!!!!!!
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цяла България ще гласува с неподкрепям никого