При предсрочен вот – комфорт за ГЕРБ

Социолог: Управляващите променят изборните правила за себе си
16
При предсрочен вот – комфорт за ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

В България страдаме от силен дефицит на легитимност на изборния процес. Всяко Народно събрание посяга на предизборните правила. Четвърто поредно мнозинство го прави, а това е пагубно, защото продължава да руши легитимността на изборите и показва на избирателя, че изборните правила се правят в интерес на управляващите. Тази теза застъпи пред БНР социологът от "Галъп" Димитър Ганев преди предстоящото гласуване в пленарната зала на подготвените от правната комисия в парламента поправки в Изборния кодекс.

Още по темата

Според Ганев предсрочни парламентарни избори в момента може да предизвика единствено ГЕРБ, защото никоя друга политическа сила няма интерес от такива избори.

"ГЕРБ може да се чувства доста по-комфортно в следващ парламент, защото някои партии няма да влязат, а други ще бъдат с по-малка относителна тежест. Няма съмнение, че оформящият се еднополюсен модел с гравитиращи около основната политическа сила малки партии все повече превръща външните битки във вътрешни. Голямата битка започва да влиза вътре в партията", смята Димитър Ганев.

В коментар за промените в изборните правила социологът направи пряка връзка между задължението за гласуване и графата "Не гласувам за никого", подчертавайки, че не можем да задължим избирателя да гласува, без да има възможност да не гласува за никого.

"Хем си изпълнил гражданския си дълг, хем не си гласувал за никого. От това печелят мобилизираните, дисциплинирани електорални тела", каза той.

Според него една от добрите новини около промените в Изборния кодекс е забраната да се публикуват социологически проучвания по време на предизборната кампания.

Ганев припомни, че в рамките на предизборната кампания се появяват агенции-фантоми, които се опитват да влияят върху общественото мнение в дните преди вота и така нарушават репутацията на цялата гилдия, защото всички агенции попадат под общ знаменател.

"Дни преди изборите почти всички агенции огласяват последните си сондажи, които хората погрешно разчитат като прогнози и това без съмнение влияе върху общественото мнение", отбеляза той.

По думите му, ако с тези последни проучвания социолозите не са "познали" резултата, започва да се говори за плащане от политически партии на определени социологически агенции и за манипулации.

Като друга положителна промяна в изборните правила Ганев открои промяната на броя на членовете на общинската избирателна комисия от 19 на 39.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига манипулации. Няма нормален и честен човек,който да гласува за Герб. Няма такъв!!! Ако не купуват и не мамят гласове, не е възможно да спечелят. Спомням си го все още онзи ***, който влачеше , разпиляваще, събираше бюлетините по улицата!
8
5
 
10
 
! Отговори
Математик преди 8 години
*** народ и герб са взаимообратими съответствия.
7
4
 
21
 
! Отговори
да преди 8 години
При предсрочни избори ГЕРБ ще го ...а Аз лично не познавам хора които дори за миг им минава на ум за подкрепа на тези!
6
2
 
11
 
! Отговори
Иска им се! преди 8 години
Мхм, винаги като губи сила една "сила" излизат тия новини... с цел да смаже желанието на готовите за промяна! Ама тоя път май няма да са само яйца по енергото.. като гледам народа как се е озъбил вече само някой да извика унлийш дъ драгън ... и ще замирише на печени вратовръзки май!
5
4
 
16
 
! Отговори
социолог преди 8 години
Гербесарите освен,че купуват вота с пари,профилактично използват и физически методи за заздравяването на редиците си. Народ мазохист-те го бият ,той отива и гласува с "правилната" бюлетина... Т.е.-за ГЕРБ!
4
2
 
18
 
! Отговори
мутри преди 8 години
Няма проблема който една мутра неможе да реши !(реклама на сериала Мутра по заместване )
3
23
 
12
 
! Отговори
Дракона преди 8 години
Само БСП и ДПС могат да ни изкарат от блатото на ГЕРБ
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познавайки народо-психологията, половината държава няма да иде да гласува само защото е задължително. Kоето е доста комфортно за някои, а опозицията вместо да сезира КС си чопли носа, чоплете дрогари после да ни ривете.
1
3
 
27
 
! Отговори
Кукловода преди 8 години
Много загубен народ сме . Така и не разбрахме една проста сентенция , КОГАТО ОТВРАТЕНИТЕ НА ГЛАСУВАТ , ОТВРАТИТЕЛНИТЕ УПРАВЛЯВАТ . Амин