Решено: Оградата с Турция – без обществена поръчка

Това става възможно с промяна на закона за поръчките
20 апр 2016 15:30,
25
Решено: Оградата с Турция – без обществена поръчка
Снимка: архив Reuters

Оградата по границата с Турция ще се достроява без да се възлага обществена поръчка, решиха депутатите, които приеха на първо и на второ четене промени в Закона за обществените поръчки.  

Измененията бяха внесени от ГЕРБ и ПФ по искане на премиера Бойко Борисов. С поправките управляващите искат да ускорят завършването на защитното съоръжение. 

Общата дължина на оградата е 133 километра - 33 км при Хасково, 35 км при Ямбол и 64 км в Бургаско. За изграждането й кабинетът отпусна първоначално 65 млн. лв., а след това и още 35 млн. лева.

БСП се обявиха против промяната, защото това ще доведе до отпадане на контрола върху цената. "Не искаме да се подписваме на празен чек", обяви соцдепутатът Жельо Бойчев.

Според ГЕРБ обаче промяната не противоречи на европейското законодателство и била съгласувана с Агенцията за обществените поръчки.

Станислав Иванов от управляващата партия обвини БСП, че строената по тяхно време ограда вече се руши. Това ядоса Ангел Найденов от БСП, който започна строежа на съоръжението.

"Имаше ерозия, заради която имаше наклонение от 80 метра. Не обиждайте хората, участвали в това строителство Ако това е драма, какво да кажем за дупките по магистралите", попита той.

В крайна сметка промяната бе приета с 84 гласа "за", 4 против и 4 въздържали се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хвърлят само прах в очите. Помня, че уж набързо бяха приели закон за дострояването на оградата и нищо.Все още я строят.Личи си , че не искат да я построят и да защитат границата на България. Най-малкото Б.Б. да каже ,защо толкова се забавиха или кои саботира оградата. То се сещам , че и В.Симеонов разправяше как са си изпълнили обещанието към избирателите за оградата още поне преди година. Но се оказва,че това е било манипулация. А сега е добре към оградата да прибавят мини, картечници и стрелба
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чисто новия закон влезе в сила на 15-ти. На третия работен ден вече е с промяна - да могат да облажат "наште" фирми.
20
1
 
6
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 8 години
На времето имаше една книжка във всяка гранична застава която да е струвала по 50-60 стотинки. В нея съоръжението наречено ограда е описано до последния пирон и скоба. Имаше и всякакви спецификации за строежа и.Като се започне от подготовката на терена, мине се през водостоците и се стигне до ежедневната и поддръжка. При това в различни варианти-работа на ръка,работа с техника. Защо бяха броени грешни народни пари за нов проект и защо е толкова скъпа след като е не е електрфицирана???
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
84+4+4=92 гласували!!!! А кворум има ли? Те така и с два гласа ще си приемат каквото си искат!Хайде разкарвайте се!
18
1
 
13
 
! Отговори
е? преди 8 години
А за Орешарски оревахте света ,че започна да строи ограда СЪС поръчка ,нали ?
17
1
 
11
 
! Отговори
ал преди 8 години
Отново безконтролно харчене на милиони от бюджета, който всички ние пълним с данъците си! За разход от 20000 лв. следва да има прилагане на закона за обществените поръчки, а за милионите - без поръчка, без прозрачност, без контрол. А принципите на ЗОП са прозрачност, икономичност, създаване на конкурентна среда. Позор за всички управляващи!!!
16
3
 
21
 
! Отговори
българина преди 8 години
А минното поле кога? Затваряне турското посолство кога
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Странен е този израз "подписване на празни чекове" изречен от член на БСП. Аз не съм забравил, че при тяхното управление построената ограда с анекс към договора се оскъпи почти двойно! Всеки краде както може, но крадеца да вика "дръжте крадеца" е доста ниско-интелектуално.
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласували са стотина мръшляка. Другите 140, къде са по това време - отрепаци безполезни! Само ги хрантутим изедниците долни!
13
2
 
15
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Учудвам се КАК СТАВАТ ТЕЗИ РАБОТИ? Не ми е ясно, наистина! Как така без поръчка? Кой се е наточил да строи оградата? Най- вероятно е някой съвсем съвсем случаен?!
12
2
 
27
 
! Отговори
Майстор Радой преди 8 години
Туй ще е най-скъпата тел на света.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бяха наели безработни и да им дадат неограничен брой патрони и награди за всеки отстрелян. Ще решат няколко проблема наведнъж.
10
3
 
7
 
! Отговори
тодор преди 8 години
Видя се частните изпълнители каква работа вършат , затова се е наклонила построената от фирма на бсп-активист , за важните неща трябва да отговаря държавата !
9
13
 
2
 
! Отговори
камен преди 8 години
До 7 : Унгария не е издигала ограда . а намотана бодлива тел , която не би спряла никои , ако Македония не беше затворила пътя на "бежанците!
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
84+4+4 = 92240 - 92 = 148Значи днес 148 "народни представители" не са били на работа. И после искат да въведат задължително гласуване. Те, чийто професионални /добре платени/ задължения се изразяват основно в това да гласуват ?!? Отделно четирима се "въздържали" ?!? Ами като нямаш мнение, реср. не можеш да гласуваш от името на избирателите си - махай се !
7
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Унгария за две седмици издигна 140 км ограда със Сърбия, без да разбере никой. А тук докато се разберат кой колко да открадне, няма да има нужда от ограда.Но унгарците имат премиер, а ние плямпало.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадци!. Телта е 1.5 лв. кг., значиии са използвали поне 50 000 000 кг тел. или - 1300 кг. тел на линеен метър
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, скоро гледах журналистката Михнева, говореше точно за тази ограда.Както и магистралите ни, така и оградата е първенец в цяла Европа, но по Скъпотия!!!!500 000лв/км, тцтьтьть
4
2
 
6
 
! Отговори
Trudova knijka rbg преди 8 години
Da vidim togava koi sa horata i firmite v dokumentalen film ....na aljazira li?!:-):-):-):-):-):-)
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И за колко време и пари ще я построи държавата и за колко време и пари някоя частна фирма. Комунизма се завръща бегайте надалече или е време да блокираме отново Орлов мост или някоя граница.