КС ще бутне задължителния вот, смятат експерти

Трябва да се махнат дефицитите в българския изборен кодекс!
22 апр 2016 11:22, Анисия Иванова
18
КС ще бутне задължителния вот, смятат експерти
Снимка: Bulgaria On Air

Най-вероятно решението да има задължителното гласуване ще падне пред Конституционния съд, прогнозираха политологът Христо Панчугов и преподавателят Светлана Божилова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

И двамата се обединиха зад идеята, че трябва да се премахнат дефицитите в българския изборен кодекс (ИК), да се избере професионална изборна администрация и да се изчистят избирателните списъци.

Политологът определи задължителното гласуване не като истерия, а като крайно неразумно и нерационално. Той посочи, че през последните пет години е имало 4 кодекса и не сме гласували с еднаква бюлетина. По думите му това е объркващо дори и за хората, които знаят какво правят.

Още по темата

Нито една от промените, направени в ИК, не променят дефицитите на българския изборен процес, смята той.

Проблем на българския изборен кодекс са сгрешените или подправени протоколи, посочи политологът. Според него именно заради това единственото, което наистина има смисъл да се направи като реформа, е да се изземе броенето на гласовете от секционните избирателни комисии, "които са некомпетентни и политически обвързани органи" и да бъдат броени в централни, преброителни центрове.

"Да се избере професионална изборна администрация и да се изчистят избирателните списъци - това трябва да се направи", допълни Панчугов.

"Непосредствено преди президентските избори се оказва, че задължителното гласуване отново излиза като тема. Очевидно това говори за ситуативност и нестабилност на политическия елит и парламентаристите, когато трябва да вземат решения за вота на гражданите", даде за пример Божилова.

Ефектите, които се вменяват на задължителното гласуване, няма да бъдат тези, които се целят, прогнозира Панчугов. По думите му практиката показва, че в други страни, където е прието задължителното гласуване, процентът на броя избиратели не се е променил съществено. "Гласува се за протестни и популистки партии", посочи той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
19
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Де да беше проблема в изборния кодекс... Да, ама не! В изборния материал е проблема!
12
0
 
22
 
! Отговори
Гост преди 7 години
До Анонимен - 9За съжаление сега гласуват под строй само неграмотните. Мярката е да накара именно по - грамотните да гласуват, защото прекалено много мислят, сякаш че знаят какво ще се случи. С негласуването си тези хора дават властта именно в ръцете на избраните от неграмотните.
11
0
 
20
 
! Отговори
преди 7 години
Тона комунистическия съд (КС) работата му е да пречи на всеки опит за промяна у нас
10
0
 
21
 
! Отговори
Дедо мраз преди 7 години
До Анонимен 7То пък понеже някой се е засилил да гласува за любимите ти депутати.
9
1
 
26
 
! Отговори
дупетат преди 7 години
до електоратЗа пустите му 11 левчета на глас на маймуни ще ви направим !Пък това дето 2/3 не ходим на работа и от тях половината не гласуваме си е наша "привилегия"!Пусни си бюлетината, ние да лапаме по 11 лв на година, пък след това си яж цървулите.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да гласувам, защото партиите работят за интересите на големите фирми
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да гласуват само граждани от български произход.
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва само образованите хора да гласуват.
5
2
 
21
 
! Отговори
ha ha преди 7 години
Що бе - гледам има реклама на ЗАЕМ ДО ЗАПЛАТАТА - вече ще звимате пари на 3 пътиЗаплатаВ плик за да няма осигуровкиЗаем до следващата...Гласувал или негласувал - ще вземат 12 лева за теб...По - добре гласувай за някой случаен човечец - така няма ТЕ да ги вземат...
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не гласуват хора с по-ниско от средното образование
3
3
 
20
 
! Отговори
да преди 7 години
тия, които най-много ги е страх от спирането на хранилката се правят по форумите на демократи и непукисти и как нямало да гласуват - ами не гласувайте - и без вас слънцето ще изгрее, но и мама и тате вече няма да лапат парички за това, че работят.. "шеф на водопад" истерията сред *** у нас е пълна :)
2
1
 
31
 
! Отговори
електорат преди 7 години
Задължително трябва да гласуват само депутатите, защото това им е професията /отлично платена/ - да гласуват ! Ако два пъти безпричинно не са се явили на работа или по друга причина не са гласували - вън !Трябва да се премахне опцията "въздържал се" ! Да, никой не е пенкелер, но получанат пари за консултации с експерти. Ако нямаш мнение и не гласуваш от името на избирателите си - вън !!!
1
12
 
22
 
! Отговори
да преди 7 години
голяма страх от товара задължително гласуване - един тон *** ще останат извън парламентарната хранилка - тая мазната на снимката с празните приказки - също