Решиха: Въвеждат експериментален електронен вот

До 2018 г. ще има 3 симулации на дистанционно електронно гласуване
27 апр 2016 21:55,
35
Решиха: Въвеждат експериментален електронен вот
Снимка: Архив Reuters

Експериментално електронно гласуване ще бъде произведено след 1 януари 2018 г. в три последователни избора, включително частични, в един район на страната. Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс, съобщи БТА.

До тази дата Централната избирателна комисия /ЦИК/ трябва да направи три симулации на дистанционно електронно гласуване с измислени партии, коалиции или кандидати,
за да проиграе всякакви възможни технически гафове.

Предвижда се по време на гласуването избирателят да може да измени трикратно своя глас, преди потвърждаването му.

Избирателите, които искат да гласуват дистанционно, се регистрират на интернет страницата и посочват електронен адрес за контакт. Всеки, който е гласувал експериментално дистанционно, може да гласува на същите избори с хартиена бюлетина или машинно.

ЦИК трябва да създаде постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване, което ще координира дейността си с Министерския съвет /МС/.

В случай, че експерименталното електронно гласуване е успешно - при гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, и не са установени съществени нарушения при произвеждането му, на изборите за членове на Европейския парламент от България през 2019 г. избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването се вземат предвид при определяне на резултатите, записаха депутатите.

Според Михаил Миков обаче с разпоредбите се дава възможност за манипулация на електронното гласуване. По думите му тя е заложена в текста, според който звеното за техническо осигуряване на електронното гласуване работи в координация с МС.

По време на дискусията председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази убеденост, че много скоро в България ще можем да гласуваме електронно, дистанционно и при гарантиране на тайната на вота.

Председателят на Народното събрание призна, че всяка новост крие риск, но той трябва да се поеме.

"Ако не са били първите първобитни хора да си покажат ръката извън пещерата, без да се притесняват дали навън вали, трещи или нещо ще им отхапе ръката, къде щяхме да сме днес?", даде пример Цачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с експериментални електрони ли ще е?
30
0
 
1
 
! Отговори
не разбирам преди 7 години
До НЕ ГЛАСУВАМЗащо си мислиш, че досега не са ходили и 30% и ЗАЩО се заблуждаваш, че доброволно ще дадат властта, дори и да не гласуваш. Според мен е по-честно да напишеш за никого и да се види какъв е процента от тези, които не одобряват политиката в България вместо да мълчиш и нищо.....
29
0
 
1
 
! Отговори
кажете де преди 7 години
В България вилнее клептокрация. Не знам дали Борисов е наясно и неизползвайки егото му да го управляват, но ..........ако всички не започнем да живеем като граждани на тази страна и не си носим отговорностите в нея, никой друг няма да го стори. Правителствата нещо не се справят. Уж България трябваше да е добре с 10 милионен дълг, а то каква стана след 25 години. Защо направиха тази приватизация за крадците, защо военните още държат страната?
28
0
 
1
 
! Отговори
da преди 7 години
колкото и да не харесвам Борисов заради дълга, който изтегли- това твърдо повлия много лошо на мнението ми за него. Огромен дълг, КТБ-нищо и незначителен икономически растеж. Не ми харесва. Но едно трябва да му се признае, поне задължи всички да гласуват, ако не друго. Сега ще видим поне процента на тези, които не одобряват политиката на политиците, ако не друго. А дано след Бойко започнат по-добри времена. Бойко знае, че е политически мъртъв, ако работи само за крадливото правителство.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
валидация за пияни и психично болни хора.ТРЯБВА ДА СЛОЖАТ ПРОВЕРКА,ЗА ДА МОЖЕШ ДА ГЛАСУВАШ.ПРИМЕРНО: КОЯ ГОДИНА Е ОСНОВАНА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА? 4+4*2= (ЕТО ТУК 60% ОТ БЪЛГАРИТЕ И 99.9% ОТ РОМИТЕ ЩЕ ОТПАДНАТ). НЕ! ОТГОВОРЪТ НЕ Е 16. ПО-МАЛКО Е ;)
26
0
 
1
 
! Отговори
рънте преди 7 години
Без избори-всички остават. Но приемат примера на Цачева- който си подаде главата навън от Народното събрание и я счупят, да има - аз паднах,друг ще ме смени.
25
0
 
0
 
! Отговори
bros преди 7 години
И к'во като не гласуваш?!? Поредният глупа'к с шизофренни доводи... Та от 30 и кусур партии една да не те спечели? Цял живот ще си останеш лузър, помни ми думата!!!
24
1
 
2
 
! Отговори
НЕ ГЛАСУВАМ преди 7 години
АЗ НЕ ГЛАСУВАМ!!!ЗАЩО?- защото няма за кого - изборът на "по-малко зло" е заблуда. Няма по-малко зло!- защото чрез гласа си легитимирам управлението, което вместо да ме защитава, ме гази, граби и незачита.НЕЩО МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ ЧАК КОГАТО ДО УРНИТЕ ОТИДАТ 30% ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ И ВОТА СЕ ЗАЕТЕ КАТО НЕЛИГИТИМЕН! ТОВА Е КОШМАРА НА ПОЛИТИЧСКАТА НИ "КЛАСА", ЗАТОВА Е ЦЕЛИЯ ЦИРК И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ... САМО И САМО ДА ИМАТ ВОТ НА 50%!!!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ме хванат за грездея, да им гласувам. ВСИЧКИ са Мошеници, ще кажеш че един ху***й ги е правил
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МС ще работи с техническото звено, така че винаги резултатите да са в полза на партията. Какъв е смисъла тогава от електронно гласуване, освен че по - лесно ще могат да подменят вота? Всичко се обезмисля
21
5
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
"ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО" , ЛИ....ха,ха,хааааааа....??????????????????...и точно Аз ,ли.....???НЕЕЕЕЕ......НЕ ОБИЧАМ ДА СЪМ "ЕКСПЕРИМЕНТА"!!!!!!!!!!!!ЦЕЛИ 50-г БКП И КПСС-----ПРАВИХА "ЕКСПЕРИМЕНТИ"..... С МЕНЕ И СЕМЕЙСТВОТО МИ!!!ЕКСПЕРИМЕНТИ ...ЕКСПЕРИМЕНТИ .....И НАКРАЯ ------САМО ЕКСКРЕМЕНТИ...!!!!АЙДЕ СТИГА ,ВЕЧЕ .....НЕМА НУЖДА ....ХА,ХА,ХААААААААААААА
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щяли да хакнат ... вие май много филми гледате, де да ставаше толкова лесно.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само бабички ще останат да гласуват с бюлетина. Вече и роми хакват смартфони.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако дойдат в нас да ми търсят сметка защо не съм гласувам аз ще отида и на пук ще гласувам за Бате Михо наздлаве
17
0
 
5
 
! Отговори
РАЗ ДВА преди 7 години
защо ТРЯБВА ДА Е АНОНИМНО излизаш опред и гласуваш на ГЛАС и те записват няма нужда после да се броят и бюлетини
16
0
 
8
 
! Отговори
КОК преди 7 години
да бе ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН да ВИДЯТ ОТ КЪДЕ ТЕЧЕ а на МЕН ДА МИ ДРАПНАТ ДАННИТЕ нема гласувам и да ставам ЕКСПЕРИМЕНТ
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не гласувам, благодаря.Ако ме накарат насила - ще гласувам напук за ДОСТ (баш турчилятa).
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такъв вот няма да се отчете (не трябва). Половината *** ще се възползват да се изгаврят със системата.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦИК СИК РИК се съпротивляват най-много, защото ще бъдат уволнени. Под въпрос е и бройката на депутатите и кметовете които също ще бъдат съкратени при електронно правителство и заменени с компютри и периферия.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вота ще падне като незаконен в съда.