Зад граница ще гласуват не само в посолствата

Парламентът реши: В един ден може да има и вот, и референдум
Обновена: 28 апр 2016 16:40 | 28 апр 2016 16:27, Камелия Цветанова
23
Зад граница ще гласуват не само в посолствата
Архив: Булфото

Депутатите се поправиха много набързо и с ново, и окончателно изменение в Изборния кодекс дадоха възможност избирателни секции зад граница да се отварят не само в дипломатическите ни представителства.

Във вторник те гласуваха, че секции няма да има на други места независимо от броя на българите зад граница.

Днес обаче те записаха, че избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства в страни от ЕС могат да се образуват при подадени не по-малко от 100 заявления от българи, имащи право на глас.

Още по темата

В държави извън Общността изборните секции ще се образуват от ЦИК по предложение на външно министерство.

Условието за това е също да има поне 100 подадени заявления, като ще има само по една секция и то единствено в градове с население над 1 милион души.

Българите зад граница, които не живеят в страни от ЕС, нямат право на глас на избори за евродепутати.

Въпреки частичното отстъпление на мнозинството за правилата зад граница от ДПС пак не останаха доволни от поправката.

Според Четин Казак така се дава една "залъгалка" на хората.

"Така обаче няма да се спре недоволството на нашите сънародници в Чикаго, Македония, Канада...", предупреди той.

"Целият кодекс е едно недоносче и се надяваме, че президентът ще наложи вето", обобщи Казак, а по призив на лидера си Мустафа Карадайъ всички депутати от движението напуснаха пленарна зала.

Депутатите промениха още едно свое решение в Изборния кодекс, прието във вторник.

То беше на БСП и с него се забраняваше провеждането едновременно на избори и референдум и изненадващо мина.

Днес обаче претърпя прегласуване, беше отхвърлено от мнозинството и в крайна сметка остана разпоредбата, че в един ден може да има и вот, и допитване.

Единодушно депутатите решиха, че на президентските избори през есента ще има машинно гласуване поне в 500 секции, както и ще се проведе експериментално машинно преброяване по правила, приети от ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
1300 преди 7 години
Asparuh s izbori li vi doide v Bulgariata?! :-):-):-):-) i s glasove ot chujbina li?! :-):-):-):-):-) kakvo kazva ban, buk, puk, pin, min, kin, chep, kai, go?
20
1
 
6
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Живеещите и работещи извън РБ,НЯМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВЛАСТНИЦИ ТУК ! Те НЕ плащат данъци, такси и тегоби за нашата хазна! Живеят при други морални и финансови условия !Имането И на български паспорт не е достатъчно! НЯМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ ЗА ХОРА, КОИТО ДА ХАРЧАТ ПАРИТЕ, СМЪКНАТИ ОТ МОЯ ГРЪБ! Къде Ви е Конституцията, със всичките И противоречия и недостатъци, даваща Ви право на дяволски уйдурми , господа Конституционни СЪДИИ !! Член 60, точка 1 .......
19
3
 
3
 
! Отговори
хохо преди 7 години
Другото важно е в България да има доходи за всички, спокоен живот без насилие.Всеки да има пари за храна, дом, транспорт и почивка.Бедните хора са по зли хора.За това трябва от раз да се вкарат в затворите тези които злоупепотребиха с имуществото на майка България!!!
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите, живеещи извън България, загубват представа какво всъщност се случва и гласуват за който ги кефи, за когото им кажат мама и тати или каквото им набиват медиите. Избират примерно, зелени, защото на запад е cool да гласуваш за тях или за Бойко, щото е пич...Ако им пука кой управлява, няма да са извън България, освен за сезонна работа примерно...
17
4
 
7
 
! Отговори
хихи преди 7 години
Някой, някъде пречи на българите работещи зад граница да гласуват.Правят го хората в чужбина няма как да бъдат купени с 50 лева, тройка кебапчета и бира.Първо защото 50 лева не са пари, кебапчетата не са месо, а сланина и бирата не е на нивото на луксозните световни образци.Българите в вужбина мислят в перспектива, за времето след 10 тина години когато могат да се завърнат за старини.След толкова години ще я има ли България, какво ще е населението, стандарта, данъците на държавата?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако изборите решаваха нещо щяха да ги забранят със закон ! А иначе са цирк за баламите-разбирай НАРОДА !!
15
2
 
12
 
! Отговори
реално преди 7 години
Преди всичко, право да гласуват трябва да имат граждани на България, които живеят предимно в България и говорят български език. Не турци живеещи в Турция, не говорещи български, употребявани за целите на турската политика и против интересите на България. Мечтатана всеки турчин е България да стане част от Турция. Толкова им е мозъка, такова им е мисленето и това трябва да се има предвид, иначе лошо ни се пише.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 12Да изпращаш пари на родителите ти е право, а не задължение - ако искаш го правиш ако не искаш не го правиш. Ама да ми определяш аз как да живея тук, като сигурно не изкарваш и една седмица годишно в България няма как да стане.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде да подам това заявление, че искам да гласувам? За изборите ми е все тази,те нищо не променят, обаче за референдума, ако трябва ще се прибера и пак ще гласувам
12
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Три милиона сме българите живеещи в чужбина и имаме право на глас. Щом имам право да пращам пари на родителите си , защото иначе не оцеляват, значи имам право и да гласувам. Освен това друго гражданство нямам / все още/
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До от Cидни Ав$тралия1 Данъци в България плащат всички, които имат имоти без значение дали имат българско гражданство или не. Т.е. искаш да кажеш, че *** у пулльо като си купи имот в БГ трябва да може да гласува? Да ама НЕ.2. Освен бабини ти трънкини друго не може да се каже на тази глупост4. На посолствата не им е основно задължение да се занимават с избориКато искате да гласувате се приберете да търпите простотиите на тези, които са избрани с вашите гласове. Иначе си гледайте работата!
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До от Cидни Ав$тралияbravo to4no taka e,i az ot 15 god sam izvan BG,no vinagi placham danak /DOM/ kogato se pribera
9
2
 
11
 
! Отговори
Няма значение преди 7 години
Резултатите от изборите са известни още преди самите избори - има си достатъчно попълнени бюлетини, и протоколи и резултатите съвпадат напълно с купените социологически прогнози и някъде по пътя истинските бюлетини се подменят с предварително фалшифицираните и всичко е 6.Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят...
8
0
 
5
 
! Отговори
валери преди 7 години
Хич и да не помисля Пл. да налага вето , това ще е антибългарска стъпка !
7
7
 
12
 
! Отговори
ЯЯЯ преди 7 години
ЗНАЧИ БЪЛГАРИНА АМЕД ОТ ТУРЦИЯ И КИРИТО ОТ БРАЗИЛИЯ.ЩЕ ГЛАСУВАТ И ИЗБИРАТ КОЙ ДА МИ СЛАГА ВЪЖЕТО НА ВРАТА ДА КРАДЕ ОСИГУРОВКИ ,СПЕСТЯВАНИЯ И ДА МИ НАЛАГА ДАНЪЦИ ВСЯКАКВИ..БЕЗ ГЛАСУВАНИЯ В ЧУЖБИНА ТУКА НА ТРЪСТИКАТА ЩЕ ГЛАСУВАТ, ТУКА В БАТАКА, В МИЗЕРИЯТА ДА ВИДЯТ КАК ГЛАСУВАТ И КОГО ИЗБИРАТ.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо да решат тез решения дето ги взимат колко ни струват на нас данъкоплатците. Загрижили се за чужбина, ко майната си търсят в чужбина, който иска да гласува самолета идва и гласува, защо аз да плащам щото някой отишъл да мие чинии в Чикаго и не можел да гласува да си плаща сам и да си намери начин.
5
15
 
19
 
! Отговори
от Cидни Ав$тралия преди 7 години
ОБСНЯВАМ за несхващащите които се чудят да нямаме право да гласуваме. Ами АЗ СЪМ ЗАД 2 ОКЕАНА и 1 континент и винаги съм гласувал в Сидни секцията в Съри Хилс 1 ЗАЩОТО плащаме днаъци и на БЪЛГАРИЯ! За овчарите справка в данъчното и търговско законодателство, имаме еднакви ДАНЪЧНИ задължения и ПРАВА. Имоти активи всичко2 Без парите на българите навън ВАЛУТНИЯ БОРД ГЪРМИ и държавата ще обяви дефолт!3 КОНСТИТУЦИОНО право е, ЕДНАКВО за ВСИЧКИ4 Да закрием и ПОСОЛСТВАТА по тая логика аа?
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските турци в Турция ще гласуват на български избори така като всички граждани на Република Турция извън тази страна - само в посолствата и консулствата. Какво дискриминационно има в това? Защото избирателите в Турция няма да бътат контролирани от спонсорите си ли?Защото ще се види, че гласуват хора, които не знаят български език ли?
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре е да преместят и парламента и президента в офиси в Ню Йорк, Брюксел и Истанбул и ще може да гласуват и да са близо до избирателите си.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите в България намаляват и не достигат гласове.