Купуват 300 камери за патрулките. КАТ пак ще снима!

Мярката на МВР ще е основна срещу корупцията в системата
Обновена: 5 май 2016 09:52 | 4 май 2016 09:30,
37
Купуват 300 камери за патрулките. КАТ пак ще снима!
Снимка: Facebook

Вътрешният министър Румяна Бъчварова отново ще върне правилото - всички проверки на КАТ да се снимат, след като миналата година лично отмени тази заповед.

Мярката е записана в най-новата антикорупционна стратегия на МВР, а националната полиция вече е обявила обществена поръчка за доставката на 300 камери.

За тях ще се похарчат близо 2 млн. лв. Според стратегията видеонаблюдението ще е основна мярка срещу корупцията. МВР иска да монтира записващи устройства и в колите на граничните патрули, както и на охранителната полиция, пише "Сега".

Видеонаблюдението в КАТ бе въведено след поредния корупционен скандал - преди две години в интернет се появи клип, на който се виждаше как пътния полицай Сашо Тръпков взима подкуп.

Срещу него започна разследване, а тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков обяви, че проверките вече ще се заснемат. За целта бяха купени 140 камери и те бяха монтирани в коли на КАТ. На охранителната полиция пък бе отнета възможността да проверява - освен при специално обявена акция, а на пътя останаха само катаджиите.

Няколко месеца по-късно Румяна Бъчварова отмени този ред с обяснението, че така ще има по-ефективен контрол върху нарушителите. Така на практика отново бе дадена възможност масово да се взимат подкупи.

Сега МВР обаче е решило, че до края на годината проверките отново трябва да започнат да се снимат. Причината е, че след като охранителната полиция бе махната от пътя, броят на глобите рязко е спаднал. От МВР се опитали да компенсират разликата чрез мобилните камери на КАТ, които снимат нарушения на пътя, но явно това не е било достатъчно.

На пътя в момента има 25 стационарни и 148 мобилни камери. По Великден са станали 76 тежки катастрофи с петима загинали и 83 ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Bataka преди 7 години
Bulgarska ban, bic, min, vai, kir, bir, puk, pin inovacia - filmiran marzel na bulgarski darjavni slugi 21 vek - v pamet na idnite novi plemena! :-):-):-):-):-):-)
33
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
abe statistikata e kolkoto pove4e kameri slagat pove4e katastrofi stavat spored men trabva drug podxod tozi samo palni gi6ite i nikakav efekt ,spored men trqbva da ima opresnitelni kursove na opredelen period ot vreme ,psixo testove,a za novite 6ofiori 3 mese4en kurs na obu4enie s projekzia na katastrofi s pri4inata za tqx
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И пак гласувайте за негово величество ......Мазохисти балкански,прости кратуни !!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо отменя нещо,после ей така решава да го върне отново.Нали се прави реформа и трябва да се отчете някаква дейност,пък било то и за някакви си 2млн.левчета минаващи през "обществена поръчка".Явно това са жълти стотинки за Румчето и "нейното"министерство,но да си припомнят,че това са пари на данъкоплатеца тоест на избирателя,а предстаят избори.
30
2
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 7 години
Точно в това е проблемът - КАТ се появява след като твоята таратайка са ти я намачкали, а го няма преди това, за да не се случи това намачкване на ламарините на таратайката ти. Да се пишат протоколи след катастрофи не е достатъчно, а КАТ прави само това. Протоколи могат да пишат и други, така и така КАТ пишат неверни неща в тях.
29
3
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
В момента всеки в България шофира "като в Индия", защото КАТ го няма. Нещо неясно?
28
1
 
5
 
! Отговори
До 19, 27 и 28 преди 7 години
Повече от ясно е, че ако закрием КАТ като вредна структура, дейностите, които сега извършва КАТ ще се поемат от други структури и да се надяваме, че те ще са работещи, за разлика от сегашния КАТ. Не разбирам защо ви е толкова трудно да го схванете?!
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днеска вали и от кат ще ядем понички. След това ще гладаме мач и тя смяната ще свърши
26
4
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 7 години
Дай направо тогава да заприличаме на Индия -всеки да си кара както му е кеф и където му е кеф -няма да регистрираме колите ,и всеки ще управлява това ,което може да си отвори и да го подкара ...така добре ли е -няма някакъв КАТ да ни разваля удоволствието да си джиткаме с 200км.ч. или да караме на зиг-заг между пешеходците на пешеходна пътека -нали така!!!?
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 23Като ти смачкат ламарините на таратайката утре на някакво кръстовище ,или те блъсне пиян шофьор НЕ викай КАТ или мат -щом като няма файда от тях не ги занимавай с твоите проблеми -оправяй се сам ,пиши си протокола и чакай после от арменския поп да ти плати обезщетения!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи за 300 камери ще се похарчат 2 милиона лева. Това е източване на пари
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От КАТ полза няма. Това го знае всеки шофьор, но по инерция от преди 1989-та, продължаваме да си мислим, че КАТ може би ще започне и да си върши работата, за която го има. Е, ясно е, че това няма да стане. Вероятно всеки ден в България се извършват около 200-250 милиона нарушение по пътищата, като за много малко от тях КАТ санкционира нарушителите, може би при 1 на 100 хиляди нарушение, т.е. практически не санкционира. Обикновено, ако все пак КАТ глоби някой, то това е от спазващите закона.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората трябва да бъдат предупредени, че ги снимат, защото иначе е незаконно
21
2
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
Точно обратното е. За да има контрол, трябва да се закрие КАТ и служителите му да не се занимават повече с дейност, от която досега само взимат подкупи и предлагат вредни решения.
20
2
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
Как реши, че като се закрие КАТ, няма да има контрол??!!Аман от умници като теб! Вероятно си служител на КАТ.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В бъдеще колите ще имат операционна система и тя няма да ви позволя да нарушавате законите. Така нуждата от Кат ще изчезне
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще борят корупцията ааа? Как? Като купят камери за 6-7 х.лв. едната, вие знаете ли какви пари са това за такава техника. Малко скъпичко доважда. Ама нали шъ борим корупцията. Крадеца вика дръжте крадеца. Ха ха ха ха ха ха !!!!
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КАТ да се закриеИ като няма никакъв контрол -друго освен да повишим доходите на тези от травматологията или директно на дядо поп за опело -няма да постигнем!!!!!!!!!!!!!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се дарят парите за камери на пенсионерите за агнета
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само се харчат държавни пари. Парите за МВР трябва да се намалят. Тези пари могат да се дават за по-важни неща отколкото за това полицаите да разполагат с различна техника, коята е стара или бракувана за да може...