Боеспособна армия – задача №1, заръча Плевнелиев

Разчитал на всички за програмата на въоръжените сили
Обновена: 5 май 2016 20:51 | 5 май 2016 20:46,
87
Боеспособна армия – задача №1, заръча Плевнелиев
Снимка: БТА

Изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците от НАТО и да бъде способна да изпълни своите задачи трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемонията по удостояване на военнослужещи с висше офицерско звание, която се състоя на "Дондуков" 2 в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май.

Държавният глава обясни и че разчита на отговорното отношение на всички институции за подкрепа на усилията на щаба на отбраната, на политическото ръководство и на армията за изпълнението на стратегически важната програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г.

Росен Плевнелиев обяви отбраната и въоръжените сили за стратегически приоритет на държавата. Той припомни,  че въпреки трудностите, армията ни изпълнява своите конституционни и съюзнически задължения в колективната система за сигурност на НАТО и на ЕС.

“Членството на страната ни в Организацията на Северноатлантическия договор е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България, заедно с мотивацията и способностите на нашите въоръжени сили“, каза Плевнелиев, цитиран от БТА. Той допълни, че като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в Съюза, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност.

Предстоят ни много сериозни задачи по отношение на повишаване на способностите на нашите въоръжени сили, каза президентът и изтъкна необходимостта да се даде приоритет както на модернизацията, така и на кадровата политика. Той заяви още, че България прави необходимите стъпки за повишаване на своите отбранителни способности в съответствие с ресурсните възможности на държавата. Президентът припомни, че средствата за отбрана за 2016 г. бяха увеличени на 1,35 процента от БВП, което по думите му е добро начало.

Плевнелиев припомни и осигуреното им плавно увеличение до достигане на 2 процента от БВП в рамките на едно десетилетие, спрямо поетия ангажимент на срещата на върха на НАТО в Уелс.

На церемонията президентът Росен Плевнелиев връчи пагони на генерал на началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. Досегашният директор на дирекция "Сътрудничество и регионална сигурност" в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел контраадмирал Емил Ефтимов, който от 16 юли става заместник-началник на отбраната, получи пагони на вицеадмирал.

Контраадмирал Георги Фиданов - военен представител на началника на отбраната във военните комитети на НАТО и на ЕС, беше повишен в звание вицеадмирал, а комодор Кирил Михайлов - национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс, получи пагони на контраадмирал.

Ген. Константин Попов благодари за оценката от името на повишените в звание и посочи, че това е оценка за българските военнослужещи и за ролята, мястото и значението на Българската армия - една институция, която генерира сигурност и гарантира суверенитет. Началникът на отбраната увери, че българските военнослужещи ще работят неуморно до постигането на крайната цел - по-модерна и по-силна Българска армия, такава каквато България заслужава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Каратанас преди 7 години
До Анонимен--67; *** бай Тошо успя да прецени че Соца е едно НЕДОНОСЧЕ.
66
0
 
1
 
! Отговори
Каратанас преди 7 години
До АTAKICT--65;Атака е най --предателската и антибългарска партия. Там са събрани най--големите ***.
65
0
 
1
 
! Отговори
Каратанас преди 7 години
До Анонимен--57;Абе казвал ли ти е някой колко си глупав? Всички бивши воени и милиционери си пазят личното оръжие.
64
0
 
2
 
! Отговори
Каратанас преди 7 години
До boc--52;Заради многото самолети и полковници при Правешкия селянин, сега инженерските ,лекарските и учителските пенсии са под 400 лв. Държава в която Миолиционерите ,воените и номенклатурата вземат най големи заплати и пенсии , не ми я хвали. За тях беше добър комунизЪма.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още утре целокупният български народ или поне това, което е останало от него, да запретне ръкави и да започни да изпълнява Неговата заръка, т.е. да построи отново, онова, което "далновидни" политици и крадци унищожиха за 26 години! За да има пак за крадене!!! Да му имам акъла на българина, който му идва отсетне. Малко напомня бай Тошо с тия лозунги, ама не може да го докара напълно, липсва му каскетя и махането с лявата ръка. Иначе на акъл са на кантар, ама оня беше по-хитър, този е ***...
62
3
 
3
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Силна армия, особено с бъдещата си българо-румънска- украинска бригада, която ще ни пази от Русия. Нашият президент може да се сравни само със Свти Георги. Пак ще го изберем за главнококомандващ, но ще предпочете да чете лекции в някой третокласен американски колеж, за атлантическите ценности!
61
1
 
5
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
До Анонимен НУЖНИ СА НА НАТО И ЕС НО НЕ И НА БЬЛГАРИЯ
60
0
 
6
 
! Отговори
Лелелелле! преди 7 години
А на байката със сивата униформа, вляво от Роско, или са му смъкнати панталоните или не са негови.
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Банда никому ненужни мушмуроци...
58
2
 
11
 
! Отговори
по снимката: преди 7 години
демек "изправи се гора от стомана"! ако това са командващите на които ще трябва да разчитаме, спукана ни е работата!
57
12
 
1
 
! Отговори
патриот преди 7 години
Честит празник на нашия Главнокомандващ-Плевнелиев, на г-н Министъра на отбраната,на българите патриоти(не путеноиди) на хората от НАТО.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е президента!Малко ще ни е трудно,но...Ще трябва да се отбраняваме от НАТО!През гугъла: "Михаил ХАЗИН. Восточная ЕВРОПА войдет в СОСТАВ РФ!"
55
2
 
15
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
И с кого ще се бие таз армия бе гусин Президент? С *** ли, а?;))) Хаха смях в залата. Само една тяхна дивизийка и сме смлени.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова е и свободата на словото,за да можем хем да изпускаме парата (на нашето недоволство),хем властниците да знаят кой какво мнение има за тях и въобще какво представлява.Вече не всеки има досие,но почти всеки профил в "социална мрежа".Честити ви подробни досиета,честит ви живот с мобилен интернет,на мини компютър,телефон,фотоапарат,камера,скоро и с електронно банкиране през телефончето.Сами ще си пожелаете Матрицата :D
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До bocНас ни готвят за превземане,на раята защо и е нужна армия?За да нямаме никакъв шанс ни вкараха и "натовци",при истински опит за промяна на статуквото и сваляне на политиците да нямаме шанс за преврат.За това и толкова трудно се взимат пушкала в България,отново за наши хора само,да не могат хората да се въоръжават и чувстват силни.Властниците знаят прекрасно какво ни готвят и очакват крайни реакции от нас,затова са ни обезкървили максимално,да не ритаме много като ни колят.
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кинологАз виждам само пинчъри и булонки
51
2
 
11
 
! Отговори
кинолог преди 7 години
"комодор"???? Това не беше ли порода куче? Кой от тия е комодор, Роско е болонка, Ненка е плешив булдог,а кой е комодор??
50
3
 
18
 
! Отговори
Бармалей преди 7 години
БАСТУНИИИИИИИИИ!!!Да идват Руснаците!!!
49
2
 
16
 
! Отговори
муааах преди 7 години
Едно време се присмивахме на военните, я ги виж тия глупацина снимката! :)))))))))) А страпонесата и Ненка... :))))))
48
1
 
31
 
! Отговори
boc преди 7 години
Имам едно елементарно въпросче:Как така по Бай Тошово време имаше пари за сто(100)хилядна армия с много изтребители и танкове, как така имахме мноооого развита оръжейна промишленост, ииии как така работещите имахме пари за почивка на море и за десетдневна почивка на ски, я на Пампорово, я на Боровец, а сега няма пари за НИЩО???!!!ОТГОВОРА Е - ГОЛЯМО ОКРАДВАНЕ НА ПАРИТЕ ОТ МАЛКО ХОРА СВЪРЗАНИ С ВЛАСТТА!!!ЖАЛКОТО Е, ЧЕ БОЙКОВАТА МАФИЯ ПРОДЪЛЖАВА С ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ ТЕМПОВЕ ДА НИ КРАДЕ!!!