Навред проблеми с обществените поръчки, видя Борисов

Търсят единен механизъм за ЕС, който да гарантира прозрачност
Обновена: 12 май 2016 17:47 | 12 май 2016 16:14, Веселина Йорданова
32
Навред проблеми с обществените поръчки, видя Борисов
Снимка: Правителствена пресслужба

Как да се намери общ механизъм за обществените поръчки, за да се гарантират прозрачност и качество на възможно най-ниска цена? Този въпрос е бил поставен по време на Антикорупционната среща на върха в Лондон, в която участва и премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

"В цял свят с това има проблем, има дори държави, в които вземането на подкуп от чужденец не е наказуемо. Но всички най-честно изложиха проблемите си на масата и съм убеден, че заедно ще намерим решение", заяви Борисов след срещата. 

"Трябва ни механизъм, по който правителствата да работят по единни стандарти, като я пуснеш и я направиш, да знаеш, че не могат да те атакуват, защото това е правилото, явно същия проблем има в целия свят и то в развитите държави", допълни той. 

Премиерът каза още, че резултатите от борбата с корупцията и контрабандата в България за последната една година са достатъчно красноречиви.

По този повод шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард е обещала в близките месеци да посети България и да се запознае по-добре с нашето Бюро за борба с контрабандата, с всички дейности, които извършват специализираният съд и прокуратурата и със законовите промени, които подготвяме за борба с корупцията.

"Това, което ме учуди, е колко дълбоко познават нашата дейност в борбата с контрабандата, може би защото тя се развива на територията на много страни, цигарите пътуват чак до Лондон. Просто всички явно службите са им докладвали, знаят за огромния успех, който имаме там", коментира още Борисов.

По думите му преди години всяка държава е криела своята информация, а сега срещу престъпността и тероризма се води всеобща битка.

"В момента службите обменят информация, работят заедно, помагат си, защото една по едан всички държави бяха ударени, включително и България. Досега всяка една от държавите прилагаше свои мерки", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
11
 
! Отговори
Raekwom преди 7 години
Само преди 3-4 месеца твърдеше, че сме много по-добре от Румъния, защото ние нямаме корупция. Малко след това се започна: ДАИ, фонда за лечение на деца, софийска община... Но да оставим това настрани, важното в случая е посещението на шефа на МВФ и аромата на парите от новия заем, който се задава...
15
1
 
8
 
! Отговори
божко броката преди 7 години
Как не се сетих по рано,ако рушвета е от чужденец от държава член на ЕС примерно да не е престъпление,тези задрямали депутати да го оформят веднага
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Браво!,и за една година управление,вземаха 20 милиарда кредит,затова пак браво ли заслужават,а Орешарски искаше ,само 1милиард,а сегашния премиер,заплака по -всички телевизии,че България ще загине от заема на Орешарски,и веднага изкара платените и ентелегентни на улицата,за свалянето на Орешарски,за награда ,ги назначи по министерства,и службички им раздаде.
13
1
 
19
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ТАКА Е БОКИЧ ПРОБЛЕМИТЕ С ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ СА ОГРОМНИ ПОРАДИ НЕНАСИТНИЯ ГЕРБАДЖИЙСКИ ТЪРБУХ.
12
1
 
8
 
! Отговори
И още "вратички преди 7 години
В отделни сектори предимство при ОП имат фирми, в които работят инвалиди. Например доставка на техника, компютри, консумативи ... т.е. назначаваш си един инвалид, който нищо не прави, но печелиш с предимство поръчката. A че инвалида с нищо не допринася във фирмата, това никой не го интересува. И сега масово общини и пр. пазаруват от фирми с фиктивни инвалиди, спечелили ОП за разни високотехнологични продукти. Нали разбирате, че там цената хич не е фактор?
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя наясно ли е, че според европейските правила той и половината държавна администрация е за затвора?
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не мога да вдяна заглавието, редакторе.
9
1
 
18
 
! Отговори
художника преди 7 години
За да спечелиш обществена поръчка в България, не стига че трябва да дадеш най-ниска цена, ами и това което си "изпилил" като сума отгоре на всичко ти искат и процент, за да се класираш.При това положение всеки е принуден да купува евтини материали от които пък после икономисва и ето ти НЕКАЧЕСТВЕНО изпълнение. После изпълнителя бил виновен, ама закона и корупцията го правят насила такъв.
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв механизъм, какви 5 лева?!? Не е важно какви нови правила се приемат, а кой ги прилага! А в България дори съществува абсурдният термин "тълкуване на закона", закона се прилага не се тълкува това да не е гледане на кафе, докато се тълкува от правилните хора ще съществуват и безродни неокомунистически партии, след които трева не никне!
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами той Борисов естествено, че нищо не знае за корупцията.Милиардите дето ги е натрупал, те не са от комисионни, а от гасене на пожари навремето.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сложили вълка да пази агнето.
5
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само преди няколко години България беше избягвана от чужденците и всички ни сочеха с пръст като най-корумпираната държава. Днес вече ни разпознават като водещи в Европа в борбата срещу корупцията!
4
1
 
8
 
! Отговори
Hitro преди 7 години
London offshor windows - perfektly for eu!:-):-):-):-)
3
13
 
2
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Браво! Над един милиард миналата година само от корупция сме взели. Раздадохме на пенсионерите от тях за Великден!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво трябва да означава "наред проблеми"?
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то прозрачност има, всички ги знаем предварително аверчетата - бокоугодните, които печелят!