Решено: Русинова влезе, Калфин излезе...

Тя бе избрана от 135 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и АБВ
Обновена: 18 май 2016 11:06 | 18 май 2016 11:04,
12
Решено: Русинова влезе, Калфин излезе...
Снимка: МТСП

Зорница Русинова официално зае поста на нов социален министър. Тя бе избрана от 135 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и АБВ. 68 от БСП, ДПС и "Атака" бяха против, а 8 се въздържаха. Със същото гласуване парламентът освободи и Ивайло Калфин от министерския пост. 

Депутатите направиха и структурни промени в кабинета, с които намалиха броя на вицепремиерите в правителството. След раздялата с Калфин Борисов остава с един заместник по-малко и вицетата му вече ще са три, а не четири.

Още по темата

Новата министърка обяви три основни принципа на социалната политика, която ще води - диалог, активност и съпричастност. Русинова обеща подкрепа за по-високи доходи и за бизнеса, застъпи се за диалог и ориентиране на  социалните плащания към най-нуждаещите се. Новата министърка, която досега бе зам.-министър, благодари на Ивайло Калфин за стартиралите реформи. 

До рокадата в социалното министерство се стигна след като АБВ  оттегли подкрепата си за управлението и извади Калфин от кабинета. 

Премиерът Бойко Борисов не присъства на гласуването на рокадата. Русинова бе представена от заместника му Томислав Дончев. Заедно с него от името на кабинета в парламента бяха финансовият министър Владислав Горанов, военният министър Николай Ненчев, министърът на културата Вежди Рашидов, на екологията Ивелина Василева, на икономиката Божидар Лукарски, на енергетиката Теменужка Петкова и др. Самият Ивайло Калфин също присъства на гласуването в парламента. 

Изборът на Русинова стана след дебати, в които БСП и ДПС разкритикуваха социалната политика на правителството. 

Соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че партията й няма да гласува за Нинова, защото заставането й начело на социалното министерство няма да промени нищо в социалната политика на кабинета.

"Това е най-антисоциалното правителство, нито едно друго не си е позволявало досега да замрази 14 социални плащания. Към най-уязвимите хора в България", каза тя и поиска отново предсрочни избори.  

Изборът на Русинова се превърна в спор между АБВ и БСП. Нинова изрази съмнение, че ще могат да са алтернатива на самите себе си, а Кирил Цочев от АБВ се обърна към социалистите: "Ако вие се упражнявате с АБВ, ще си счупите зъбите". Хората на Първанов подкрепиха Русинова, въпреки че са опозиция, защото подкрепят политиката на Ивайло Калфин. 

ГЕРБ защитиха социалната политика на кабинета. Зам.-шефката на социалната комисия в НС Светлана Ангелова изреди постигнатото и изреди намеренията. От ДПС признаха качествата на новата министърка в сферата на оперативните програми, но подложиха под въпрос възможностите й в другите сфери на социалната политика. 

"Г-жа Русинова си купува фабрика на 8 септември", коментира пък независимият Георги Кадиев, който също призова за предсрочни избори. 

Преди гласуването Ивайло Калфин отчете, че за 2015 г. България е страната в ЕС, в която най-бързо растат доходите и най-бързо пада безработицата. Втори сме в Европа по ниска безработица след Кипър, каза Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Четете във Фрогнюз -дамата е дъщеря на разсипника на Океански риболов и настоящ собственик на няколко фабрики за консервиране на риба -сиреч наследил човека това което е правило разсипаното от него предприятие.И си помислете кои ви управлява в момента .
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С други думи и едно магаре да бяха номинирали щяха да го изберат, че кабинета някак си трябва да се закрепи, въпреки че е много стабилен, смяяях.
4
4
 
3
 
! Отговори
Хризантема преди 7 години
Най-смешно ми е изказването на Кадиев. А бе, Кадиев, а бе Георги, нали при едни предсрочни избори ГЕРБ ще спечели убедително пак ще я сложи за министър, а ти няма да си никъде.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много обичам червенокоси, възбуждат ме!
2
2
 
4
 
! Отговори
??? преди 7 години
Цитат: "Соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че партията й няма да гласува за Нинова" ??????
1
2
 
6
 
! Отговори
Държавен служител преди 7 години
Този Кугър на снимката добре ще се позабавлява сега с колегите :)))