Горанов ще надзирава закъсалите общини

НС го одобри на второ четене, БСП остро се противопостави
4
Горанов ще надзирава закъсалите общини
Снимка: Bulgaria On Air

Закъсали финансово общини ще бъдат под особен надзор от финансовото министерство. Ако министърът прецени, че нивото на разходите и просрочените задължения е твърде високо, ще открива процедура по оздравяване.

Тези текстове в Закона за публичните финанси одобриха депутатите на второ четене.

Предвижда се министърът на финансите да преценява дали да бъде отпуснат временен безлихвен заем на общините с финансови затруднения.

От БСП остро се противопоставиха на това искане с мотива, че трябва да се следват европейските практики.

Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на бюджетната комисия, пък обвини социалистите, че твърденията им, че така се дава право на финансовия министър да коригира бюджета, не са верни.

"Вероятно го правят, защото техните финансови министри във всичките им правителства са имали това право, защото през декември именно финансовите им министри преразпределяха излишъка както намерят за добре“, упрекна тя.

Менда Стоянова припомни, че само Министерският съвет може да инициира промени в бюджета.

Зам.-финансовият министър Кирил Ананиев пък обясни, че не става дума за даване на някакви пари, ами за ресурс, който е заложен вече в бюджета, но за който не е ясно по кои пера точно колко ще се похарчи.

Той посочи като пример разходите за пациентите с хемодиализа, чийто пътни разходи се поемат от бюджета, но в  началото на годината не е ясен броят им.

Същото се отнася за стипендиите за даровитите деца.

Въпреки критиките на опозицията депутатите записаха в закона, че когато се установи, че е налице "трайна тенденция за подобряване на финансовото състояние на общината", финансовият министър може да предложи, а Министерският съвет да реши да отпусне субсидия на общината, с която тя да си погаси кредита. Това на практика означава, че тя няма да връща отпуснатите пари.

"Трайна тенденция за подобряване на финансовото състояние" означава съответната община да намали просрочените си задължения, да отчете първичен бюджетен излишък, да повиши събираемостта на собствените си приходи и да постигне устойчивото им нарастване и да намали административните разходи.

За такива ще се смятат онези, чиито разходи са над 15% от средните за последните 4 г., поели са ангажименти за бъдещи разходи с 50% над средните, имали са дефицит в бюджета си за 3 г. или по-ниска от средната за всички общини събираемост на местните данъци или задълженията им са повече от 5 на сто от тези за последната година.

Кметът уведомява общинския съвет и предлага да започне процедура по оздравяване. Тя може да е за период от 1 до 3 г.

Ежегодно до 10 март кметът трябва да извършва оценка за някое от изброените условия. Това ще става по насоки и указания на финансовия министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
УЖАС преди 7 години
СЕГА ВСИЧКИ ЩЕ ПОЧНАТ ДА СИ ФАЛИРАТ ОБЩИНИТЕ ЗА КАКВО ДА ПАЗЯТ ФИНАНСОВА ДИСЦИПЛИНА
2
0
 
4
 
! Отговори
ЦИРК преди 7 години
ДЪРЖАВАТА ЩЕ ТЕГЛИ ЗАЕМ С ЛИХВА И ЩЕ ГО ДАДЕ НА ОБЩИНАТА БЕЗ ЛИХВА .А НАРОДА ПАК ЩЕ ГО ВРЪЩА С ЛИХВАТА
1
0
 
3
 
! Отговори
СТЕФАНО преди 7 години
СЕГА СЕ ДАВА КАРТ-БЛАНШ И НА ОБЩИНИТЕ ОГЛАВЯВАНИ ОТ ГЕРБ ДА КРАДАТ!ДА ЖИВЕЙ"ДЕМОКРАЦИЯТА"-ПАРДОН-КРАДЦИТЕ!!!