Пробив в парламента: Винетка за ден, за 3 месеца…

АПИ несъгласни: Подобни стикери няма никъде в ЕС!
25 май 2016 12:44,
71
Пробив в парламента: Винетка за ден, за 3 месеца…
Архив: Булфото

Еднодневната винетка направи пробив в парламента. Предложението за въвеждането й е било одобрено от депутатите в регионалната комисия на Народното събрание в един от последните дни преди празниците. Това става ясно от доклад на комисията, публикуван в интернет.

Освен еднодневната винетка, депутатите приеха и въвеждането на тримесечна. Комисията реши още и срока на валидност на стикерите да е календарният период от датата на издаването им.

Още по темата

Предложението за въвеждане на еднодневна и тримесечна винетка е на депутати от РБ и ПФ - Петър Славов, Димитър Байрактаров, Мартин Димитров, Христиан Митев и Вили Лилков.

Те внесоха предложенията си през април. Мотивите им за въвеждане на еднодневна винетка са, че липсата й е дискриминационна спрямо шофьорите на леки автомобили по отношение на тези на товарни, за които има винетка за един ден. Спрямо тях това винетката за един ден ще улесни и преминаващите транзитно коли през страната.

За тридневната винетка реформаторите и патриотите смятат, че е нужна, за да запълни празнината между едномесечната и годишната винетка.

Според вносителите тримесечната винетка ще е полезна за хората, които пътуват по републиканската пътна мрежа с колите си само през летния сезон.

Такъв тип винетен стикер ще е оправдан да се въведе и за българите, които живеят в чужбина и се връщат в страната само за няколко месеца, смятат още депутатите.

От Агенция "Пътна инфраструктура" обаче не са съгласни с въвеждането на новите винетки. Според тях подобни стикери няма никъде в ЕС, а и някои от предложенията на депутатите щели да влязат в сила с въвеждането на електронната винетна система, по която се работи.

В крайна сметка регионалната комисия е приела въвеждането на еднодневни и тримесечни винетки с 8 гласа "за", 0 "против" и 6 "въздържал се". Предстои предложението да се разгледа и в пленарната зала, а после и на второ четене отново в комисия и от всички депутати, за да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
8
 
! Отговори
Yadren injener преди 7 години
A ima li nekade v Evropa drugade minimalna bg zaplata 200 euro?!:-):-):-):-):-):-)
51
1
 
1
 
! Отговори
Garmen center преди 7 години
Pozdrav na ministrite na razbitieto i na ministerstvoto im v bg!:-):-):-):-)
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е толкова важно дали винетката ще е три месеца или един ден. Цената на годишната винетка е непоносимо висока за българите, особено за пенсионерите . Ако се използва годишната винетка за базисна цена за еднодневните и даже тримесечните от всичка това нема смисъл. Целта е да се намали годишната цена, има много хора които не излизат от общините си с колите , некои не стъпват и на асфалт цела година за тех?
49
1
 
9
 
! Отговори
Пробив в парламента преди 7 години
1.Приет закон за забрана на офшорки,разкриване физическите лица собственици на всичкиматериални обекти и капитали,средствата с които са придобит,съдебно преследване накорумпираните политици от прехода.2.Свикано ВНС,редуциран броя на нар.избраници,отмяна на техните имунитет и всякаквиматериални привилегии,работа според Кодекса на труда.3.Отмяна на партийните субсидии,разпускане на партиите под 4%-ния минимум.4.Редуциране броя на държавния апарат.За съдебната власт и журналята-по-нататък.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
съмнявам се да въведат еднодневната,твърде е изгодна за хората,или ще я направят на близка цена на седмичната, а иначе толкова е просто да въведат покупката на еднодневна винетка да става с есемес към определен номер на който да пратиш номера на колата и готово,а не да обикаляш да търсиш ,тука има тука няма
47
2
 
8
 
! Отговори
... преди 7 години
Ми като няма, направете нещо ново, различно и ефективно. Нали за това сте там. В Унгария винетката е касова бележка, ти да видиш.
46
3
 
9
 
! Отговори
кики преди 7 години
Ако такса пътища беше начислена към цената на горивата щеше да е по-просто и справедливо. Винетки само за чужди транзитни мпс-та.
45
3
 
22
 
! Отговори
Зозо the kid преди 7 години
Няма да се плашите, дневната винетка сигурно ще струва 20-30 кинта :)
44
2
 
28
 
! Отговори
мери преди 7 години
ами то и подобни заплати като тези в България никъде няма
43
2
 
33
 
! Отговори
nemam nervi преди 7 години
А бе тия от АПИ да не се мислят за държава в държавата-- много неща няма никъде в ЕС ,като започнем от заплатите и свършим с пътищата
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко са ни лепенките. Трябват поне още 3-4... Я вижте колко красива става колата с тях.
41
2
 
14
 
! Отговори
sashkodg преди 7 години
Добре де,не може ли да ги направят като стикерите на ГО?Да се дупчат от дата до дата.Защо да не става така?
40
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пробив в парламента ? А нещо за пробива в джоба ни ???
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти не си овца. :D Не, не си. :D
38
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами по тази логика то в някои държави за леки автомобили няма винетки а само за товарни автомобили над 2 тона и те го въведохо за товарните автомобили от скоро. Само че нашите мутрета не са съгласни защото как ще си купуват джипчета яхтички и мезонетчета а и эа Карибите няма да има мънгизи??? Абе отдаван ви казвам че сте си овце и такива ще си умрете. Вижте какво става във франция белгия и всички останали бели държави. Само че там живее Народ а при вас Овце.
37
3
 
44
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
И едно сравнение - в Швейцария където бедните взимат под 2000 евро, годишната винетка е 40 евро и покрива всички видове магистрали и тунели през алпите.Първокласните пътища в Швейцария са безплатни разбира се, както във всички държави в които тиквите не виреят.
36
1
 
11
 
! Отговори
two преди 7 години
До oneСлед като ми е ноебходима 2-3 пъти годишно, защо да плащам годишна винетка. Великите икономисти са изчислили, че 100лв годишна винетка се приравняват на 5 лева дневна (5 х 365 = 1825 (за невисокосни години), добро оскъпяване). Повече от 7.50 е безумие, но да кажем и 10 да е (3650лв)В крайна сметка за едно минаване - ще преживея и лошия път и по-бавната скорост. Но! Имам избора - 10 еднодневни преминавания за година или годишна винетка. Сега този избор ми е отнет!
35
2
 
21
 
! Отговори
Бачо преди 7 години
Винетката е огромен бизнес о целта е да се облекчи придвижването на талибаните . Защо трябва да се произвеждат винетки ? В Унгария след табелата че сте в страната има и бутки където се купуват винетки ! За да купите винетката трябва да запълните регистрационият номер , държавата в която е регистрирана колата и марката никъкви лепенки не се лепят по стаклата . У нас винетките се печатат и се лепят с две цели първата терор над шофьора и втората да му затрудни видимоста че да пребие някой .
34
1
 
27
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
абе то в Европа и винетки няма в много от държавите , но това не им попречи да ги въведат ...
33
6
 
15
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Еднодневни винетки не се правят никъде, защото така турските гастербайтери ще си купуват само еднодневни винетки. И аз минавам през Унгария за три-четри часа, обаче ме суровакат с винетка за 10 дни.Обаче в държавата на Боко и Ценко Чоков не съм забелязал интелигентни хора в управлението, само в частни фирми.