Пробив в парламента: Винетка за ден, за 3 месеца…

АПИ несъгласни: Подобни стикери няма никъде в ЕС!
25 май 2016 12:44,
71
Пробив в парламента: Винетка за ден, за 3 месеца…
Архив: Булфото

Еднодневната винетка направи пробив в парламента. Предложението за въвеждането й е било одобрено от депутатите в регионалната комисия на Народното събрание в един от последните дни преди празниците. Това става ясно от доклад на комисията, публикуван в интернет.

Освен еднодневната винетка, депутатите приеха и въвеждането на тримесечна. Комисията реши още и срока на валидност на стикерите да е календарният период от датата на издаването им.

Още по темата

Предложението за въвеждане на еднодневна и тримесечна винетка е на депутати от РБ и ПФ - Петър Славов, Димитър Байрактаров, Мартин Димитров, Христиан Митев и Вили Лилков.

Те внесоха предложенията си през април. Мотивите им за въвеждане на еднодневна винетка са, че липсата й е дискриминационна спрямо шофьорите на леки автомобили по отношение на тези на товарни, за които има винетка за един ден. Спрямо тях това винетката за един ден ще улесни и преминаващите транзитно коли през страната.

За тридневната винетка реформаторите и патриотите смятат, че е нужна, за да запълни празнината между едномесечната и годишната винетка.

Според вносителите тримесечната винетка ще е полезна за хората, които пътуват по републиканската пътна мрежа с колите си само през летния сезон.

Такъв тип винетен стикер ще е оправдан да се въведе и за българите, които живеят в чужбина и се връщат в страната само за няколко месеца, смятат още депутатите.

От Агенция "Пътна инфраструктура" обаче не са съгласни с въвеждането на новите винетки. Според тях подобни стикери няма никъде в ЕС, а и някои от предложенията на депутатите щели да влязат в сила с въвеждането на електронната винетна система, по която се работи.

В крайна сметка регионалната комисия е приела въвеждането на еднодневни и тримесечни винетки с 8 гласа "за", 0 "против" и 6 "въздържал се". Предстои предложението да се разгледа и в пленарната зала, а после и на второ четене отново в комисия и от всички депутати, за да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
22
 
! Отговори
ABC преди 7 години
До АнонименКогато имаме доходите, законите, правилата, пътищата и т.н. на швейцарците, може да правиш аналогия с това, какво има там и какво не.
11
1
 
26
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Калинките от АПИ да видят какви винетки има в Словения, Австрия, Унгария- за една седмица и да престанат с глупостите си . Защо за кампрер и мотор трябва да плащам винетка и застраховка за цяла година!. Аман от лакомия!
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Иван Иванов - нормално, от 01.01.2017 може да има промяна на цената или на системата за заплащане. кво цъкате плюсове като луди, Андрешковци!
9
1
 
15
 
! Отговори
някой преди 7 години
айде честито, пробив в парламента: винетки за ден на цената за 3 месеца. Тримесечните винетки пък ще са с цена на годишните (без 10% разбира се, колкото да замажат очите на хората).
8
2
 
26
 
! Отговори
Георги преди 7 години
И материалът, и политиците ни са такива чобани, вече и от обеля не се вижда надежда.
7
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така и трябвал В Европа нямало такива винетки, но пък там има в пъти по-високи доходи и в пъти по-добри пътища.
6
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама защо продължаваме с тия примитивни стикери?! Да се въвежда по-скоро електронната винетка, тъкмо и рязанията на стъкла ще спрат. Както е в Унгария например: електронно се купува и отбелязва по номера в колата. След това камерите по улиците засичат номера на колата и веднага на секундата се проверява дали има винетка или не... отдавна живеем в 21 век и се бием в гърдите, че България била рай за компютърджиите и ИТ услугите?! Дрън-дрън, празни приказки.
5
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на патриотитеБраво Разумът Надделя над АбсурдаНа тези който са против и казват че няма друга страна в Европа с такава винетна система е добре да си зададът въпросаИма ли Друга Такава Държава в Европа!!!
4
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
популизъм! кой е предложил, да заплати изработката и целия тираж и когато ги продадът да му върнат парите! а не на народната гърбиня да ми прават винетки и политика! печели само фирмата производител!
3
3
 
58
 
! Отговори
Иван Иванов преди 7 години
Добре де, прибирам се аз онзи ден в България и искам да си купя винетка за 1г, а то няма такава, предлагат ми само до края на година?! WTF?!
2
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не схващам от какво си недоволен...По-добре ли ще е да има само една винетка - годишна !?
1
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много ясно, че дупетатите и почасова винетка ще предложат и приемат. Нека да не забравяме кой печати стикерите, а стойността на стикера е в цената на винетката.